Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
8.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 8.41

8 let, 1 mesec

Raketoplan Endeavour brez težav pristal v Kaliforniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški raketoplan Endeavour je v nedeljo ob 22.25 zvečer uspešno pristal na rezervnem pristajališču v kalifornijski zračni bazi Edwards pri Los Angelesu.

Posadka se je za Kalifornijo odločila zaradi nevihte v glavni vesoljski bazi Cape Canaveral na Floridi. Sedemčlanska posadka raketoplana Endeavour je bila v vesolju 16 dni, od tega 12 dni na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), kjer je v petek zvečer zaključila svojo misijo, ki je zajemala opremljanje ISS z novo opremo ter novim sistemom za reciklažo odpadne vode v pitno vodo. Zaradi posodobitev je ISS pripravljena na podvojitev sedanje tričlanske stalne posadke, ki je načrtovana za prihodnje leto. Posadka Endeavourja je tokrat namestila dodatno kopalnico, kuhinjo, spalnice in sistem, ki urin, znoj in drugo odpadno vodo reciklira v pitno vodo.

V 12 dneh opravili 4 vesoljske sprehode

Misija Endeavourja se je začela razburljivo, saj je astronavtka Heidemarie Stefanyshyn Piper med prvim sprehodom v vesolju izgubila torbo z orodjem, vrednim 100.000 dolarjev. Posadka raketoplana je sicer opravila 4 vesoljske sprehode.

Raketoplan bodo morali iz Kalifornije prepeljati na Florido, kar traja približno teden dni in stane 1,8 milijona dolarjev. Zaradi tega Nasa zelo nerada opravi pristanke na rezervnih pristajališčih.

Z ISS se je že spojilo rusko vesoljsko plovilo

Poleg posadke raketoplana se je na zemljo vrnil tudi član posadke ISS Gregory Chamitoff, ki je bil na ISS od konca maja. Medtem pa so na ISS dočakali že nov obisk. S postajo se je namreč v nedeljo spojilo rusko vesoljsko plovilo progres, ki je kljub težavam z računalniškim sistemom uspešno prineslo različen tovor - od znanstvene opreme do rojstnodnevnih daril.

Plovilo progres M-01 je zaradi omenjenih težav moralo izvesti ročno spojitev z ISS, čeprav naj bi šlo za prvo iz serije novih plovil. Ta naj bi imela izboljšane računalniške zmogljivosti in nameščen nov digitalni oddajni sistem na krovu. Rusko plovilo so v sredo izstrelili z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu.

Ne spreglejte