Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 9.41

8 let

Prvi dojenček letos prijokal na svet v Ljubljani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi dojenček v letu 2010 v Sloveniji se je rodil v ljubljanski porodnišnici. Deček je na svet privekal minuto čez polnoč, težak pa je 3235 gramov.

V ljubljanski porodnišnici se je zadnji dojenček v letu 2009 rodil na Silvestrovo ob 23.19, težak pa je bil 3540 gramov.

Predsednik Türk že čestital mami novorojenčka Predsednik republike Danilo Türk je zjutraj že čestital materi prvega novorojenčka v letu 2010 v Sloveniji. Predsednik je v čestitki zapisal: "Današnjih čustev ne zna opisati in čutiti nihče razen vas. Želim vam zdravo, mirno, zadovoljno in srečno skupno življenje. Iskrene čestitke in vse dobro želim družini, predvsem pa malemu dečku."

Največ Slovencev se rodi na prvi dan v letu Največ prebivalcev Slovenije ima v uradnih dokumentih zapisan kot datum rojstva prvi dan v letu, 1. januar, in sicer 7800. Najmanj prebivalcev praznuje rojstni dan v zadnjih dneh leta, med temi najmanj, 4600, 31. decembra. Med otroki, ki so v letu 2009 dopolnili eno leto, se jih je največ, 91, rodilo v sredo, 2. julija, trikrat manj pa 9. marca.

Otrokov datum rojstva starši namenoma spremenili Manjše število rojstev v zadnjih dnevih leta je bilo značilno predvsem za obdobje do sredine 60. let prejšnjega stoletja, ko se večina otrok še ni rodila v porodnišnicah. Kar za nekaj otrok, ki so bili v resnici rojeni zadnje dni v letu, so starši prijavili kot datum rojstva prvi dan novega leta. To je namreč lahko pomenilo, da bo šel otrok lahko pozneje v šolo in bo hkrati lahko eno leto dlje pomagal na kmetiji, predvsem pa je bilo to pomembno za moške, saj so šli tako leto pozneje na obvezno služenje vojaškega roka. Tako se je zlasti v decembru "porušila" nataliteta.

Praviloma se namreč rodi več dečkov kot deklic, v letih po drugi svetovni vojni pa se je to razmerje v mesecu decembru, posebej v mestnem okolju, porušilo. Premik datuma rojstva otroka v mesec januar je povzročil, da je bilo število dečkov, rojenih v prvem mesecu leta, večje kot običajno in tako se je število v januarju glede na december izravnalo.

Z leti je delež otrok, rojenih v porodnišnicah, naraščal, s tem pa se je tudi razlika v številu rojstev na prvi in zadnji dan leta zmanjševala. V začetku 50. let je namreč zdravljenje postalo brezplačno in do leta 1965 je delež otrok, rojenih doma, upadel na 10 odstotkov, do leta 1977 pa na en odstotek. Od leta 1970 sta se število prebivalcev Slovenije, rojenih na 1. januar, in število tistih, ki so se rodili dan prej, približno izenačili.

Rojeni med tednom ali ob koncu tedna? Za novejša obdobja ugotavljajo, da so pri številu rojstev bolj kot datumi statistično zanimivi dnevi v tednu. Do konca 60. let je bilo število rojstev večinoma enakomerno porazdeljeno med dneve v tednu, po letu 1970 pa so se začele nakazovati prve razlike med številom rojstev ob koncu tedna in številom rojstev med tednom. Po letu 1980 so se te razlike povečevale. Med otroki, rojenimi v zadnjih treh letih, je bilo povprečno 11 odstotkov otrok rojenih ob koncu tedna, med temi pa se jih je rodilo manj na nedeljo kot na soboto, na druge dneve v tednu pa se je v povprečju rodilo 15,5 odstotka otrok.

Ne spreglejte