Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2011,
20.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

okoljevarstvo Hrvaška

Petek, 17. 6. 2011, 20.42

8 let

Okoljevarstveniki nasprotujejo hrvaškim projektom na Muri, Dravi in Donavi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški okoljevarstveniki so napovedali, da bodo od Evropske komisije zahtevali, naj pomaga ustaviti hrvaške projekte na Muri, Dravi in Donavi, rekah, ki bodo del Unescovega rezervata biosfere.

Trdijo, da so hrvaška dela na regulaciji korit treh rek v nasprotju z načrtovanim zaščitenim območjem, ki bo zajelo tudi Slovenijo.

"Regulacija je v nasprotju z dogovorom petih držav"

Aktivisti Svetovnega sklada za varstvo narave (WWF), Sklada Euronatur, Hrvaškega društva za zaščito ptic in narave ter osiješkega Društva zelenih so na novinarski konferenci v Osijeku po izpostavili, da je hrvaška regulacija tokov Mure, Drave in Donave v nasprotju z marčnim dogovorom petih držav.

Predstavniki Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Slovenije in Srbije so namreč letos podpisali dokument o razglasitvi čezmejnega rezervata biosfere Mura-Drava-Donava, sicer prvega naravnega zaščitenega območja, ki seže v pet držav.

Nov hrvaški načrt obsega več kot 80 dodatnih objektov vodnega gospodarstva

Gre za največje evropsko rečno zaščiteno območje veliko 8000 kvadratnih kilometrov, ki se razprostirajo ob 700 kilometrov tokov treh rek. Bodoči rezervat je naravno zatočišče za več kot 250.000 ptic, pa tudi mnogih sesalcev, dvoživk, plazilcev in rib.

Kot so okoljevarstveniki pojasnili, Hrvaška od leta 2008 poskuša uveljaviti tri velike projekte regulacije in izgradnje 190 novih objektov vodnega gospodarstva, vključno z izkopavanjem peska in gramoza iz rečnih korit zaradi plovbe in protipoplavne zaščite. Med drugim so izpostavili, da nov hrvaški načrt regulacije Donave obsega več kot 80 dodatnih objektov vodnega gospodarstva.

"Ni še prepozno, da ustavimo projekt"

Vodja projekta za razglasitev rezervata biosfere Mura-Drava-Donava Arno Mohl, sicer iz WWF, je dejal, da omenjeni projekti uničujejo najvrednejše naravne dele hrvaških rek in da so v nasprotju z evropsko politiko. Po njegovem mnenju še ni prepozno, da bi hrvaška vlada ustavila dela na omenjenih projektih, ki so jih primerjali z "betonizacijo jadranske obale".

Ne spreglejte