Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 4. 2019,
8.03

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Japonska cesar Japonska kraljeva družina

Ponedeljek, 1. 4. 2019, 8.03

5 let, 1 mesec

Japonska se pripravlja na novo cesarsko obdobje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
japonska kraljeva družina

Japonski cesar Akihito se bo po 30 letih s prestola umaknil 30. aprila. S 1. majem ga bo zamenjal njegov najstarejši, 59-letni sin Naruhito. Akihito je na prestol sedel 7. januarja 1989 po smrti svojega očeta, cesarja Hirohita, v imenu katerega se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Njegova abdikacija bo prva v okoli 200 letih.

Kaja slovenec v Tujini
Novice Japonska je Ljubljančanki Kaji odprla oči glede Slovencev

Naruhito bo tako že 126. cesar najstarejše monarhije na svetu

Obdobje prihodnjega japonskega cesarja Naruhita se bo imenovalo Reiwa, je danes sporočila japonska vlada. Reiwa pomeni, da Japonska želi postati država, kjer bodo ljudje živeli v harmoniji, je pojasnil premier Shinzo Abe. Dodal je, da bo poudarek na tradicionalnih vrednotah.

Devetinpetdesetletni princ ima z ženo Masako 17-letno hčer Aiko. Ker po pravilih ženske ne morejo zasesti prestola, bo prestol najverjetneje zasedel njen bratranec Hisahito. | Foto: Reuters Devetinpetdesetletni princ ima z ženo Masako 17-letno hčer Aiko. Ker po pravilih ženske ne morejo zasesti prestola, bo prestol najverjetneje zasedel njen bratranec Hisahito. Foto: Reuters

Beseda Reiwa se bo uporabljala samo za obdobje prihodnjega cesarja. Težko pričakovano objavo imena obdobja prihodnjega cesarja je v živo prenašala japonska državna televizija.

O imenu obdobja novega cesarja se je odločalo za tesno zaprtimi vrati. Sestavljata ga dve pismenki - Rei, ki pomen red, pa tudi srečen, in Wa, kar se običajno prevaja kot mir ali harmonija.

Stroga pravila o imenu obdobja

Pri poimenovanju cesarskega obdobja se morajo držati strogih pravil, kar pomeni, da ga morata sestavljati dve pismenki, ki sta preprosti za zapis in branje. Prav tako ne sme vključevati pismenk za splošno poimenovanje ali prvih pismenk poimenovanj najmanj štirih prejšnjih cesarskih obdobij.

Premier Abe je ob objavi imena povedal, da Reiwa izhaja iz antologije japonske poezije izpred 1.200 let Manyoshu, ki simbolizira "globoko javno kulturo in dolgo tradicijo našega naroda". Poudaril je tudi, da poimenovanje obdobja novega cesarja prvič prihaja iz japonskega, ne kitajskega besedila.

"Tako kot neverjetni cvetovi sliv v polnem razcvetu napovedujejo prihod pomladi po ostrem mrazu, tako lahko vsak Japonec upa na prihodnost in poskrbi za razcvet lastnih cvetlic," je dodal.

Japonski premier Shinzo Abe na predstavitvi novega obdobja. Za njim sta pismenki, ki sestavljata besedo Reiwa. | Foto: Reuters Japonski premier Shinzo Abe na predstavitvi novega obdobja. Za njim sta pismenki, ki sestavljata besedo Reiwa. Foto: Reuters

Objava imena obdobja prihodnjega cesarja, ki se zunanjim opazovalcem verjetno zdi precej ezoterična zadeva, je na Japonskem vedno izjemno pomemben dogodek.

Japonska, tretje največje gospodarstvo na svetu, sicer večinoma uporablja gregorijanski koledar, a hkrati ostaja edina država na svetu, ki se v zasebnih in javnih dokumentih, pa tudi pri računalniških podatkih, še vedno drži tradicionalnih cesarskih koledarjev po zgledu kitajskih.

To pomeni, da bo imelo novo ime velik vpliv na vsakdanjik Japoncev, ki se pomembnejših dogodkov iz zasebnega in javnega življenja največkrat spominjajo po tem, kdaj v določenem cesarskem obdobju so se zgodili.

V čast novemu cesarju hamburger za 800 evrov

V restavraciji luksuznega hotela v Tokiu je od danes mogoče naročiti poseben hamburger v čast novemu cesarju Naruhitu. Jed v pecivu, posutem z zlatom, sestavljajo gosja pašteta, govedina in črni tartufi. Za hamburger, ki ima premer 25 centimetrov in tehta tri kilograme, je treba odšteti 800 evrov.

Razkritje imena novega obdobja so lahko Japonci na ulicah glavnega mesta Tokio spremljali s prenosom v živo.  | Foto: Reuters Razkritje imena novega obdobja so lahko Japonci na ulicah glavnega mesta Tokio spremljali s prenosom v živo. Foto: Reuters

"Na tak način želimo počastiti novega cesarja in novo obdobje," je dejal kuharski mojster Patrick Shimada, Američan japonskega rodu. Hamburger, za katerega je treba odšteti sto tisoč jenov (800 evrov), bo mogoče naročiti do konca junija. Ob naročilu dragocene jedi bodo gostje dobili še buteljko vina.

kit
Novice Japonska bo z novim letom obnovila komercialni kitolov
Ne spreglejte