Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
18.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 18.57

8 let

Zaupanje v varnost ključno za e-vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlade morajo storiti več za varnost e-vlade, da bodo z večanjem števila spletnih storitev ohranile zaupanje državljanov.

Poročilo raziskovalnega telesa Direktorata za informacijsko družbo pri Evropski komisiji opozarja, da nove tehnologije lahko razrahljajo zaupanje državljanov, ki so ga vlade priborile in uživale doslej. Uradniki morajo gledati prek tehnoloških varnostnih ukrepov, da bodo ljudi pomirili glede skrbi v povezavi s spletnimi storitvami. Do poročila prihaja po izginotju osebnih podatkov 25 milijonov državljanov Velike Britanije (VB).

Državljan v središču pozornosti

Evropska komisija se spogleduje z "državljansko-centrično" e-vlado, ki državljana postavlja v središče pozornosti. Državljan tako v stik z lokalnimi in državnimi oblastmi stopa predvsem s tehnologijo, prek spletnih strani.

"Ljudje pričnejo zaupati drugim osebam prek pozitivnih izkušenj in s presojo, ki temelji tako na osebni kot na izkušnji drugih oseb," je po poročanju BBC dejal avtor poročila Frank Harris.

Pomanjkljivost uporabniških vmesnikov

Harris je opozoril, da nevarnost tiči v tem, da uporabniški vmesniki ne vzbujajo istih občutkov zaupanja, kot so jih bolj tradicionalni načini komunikacije. Za vzbujanje zaupanja v elektronske komunikacijske kanale je potrebno veliko več, kot osnovni varnostni ukrepi.

Državljani ne opazijo tehnoloških varnostnih ukrepov, kot je enkripcija, ki nepridipravom preprečuje prisluškovanje. Harris priporoča očitnejše znake, kot so grafične oznake za zasebnost in varnost, s katerimi bi pomirili ljudi.

Harris je pozval k vzpostavitvi pakta med vlado in državljani, ki bi jasno povedal, kaj bo s podatki, ki jih državljani predajo oblastem, in kaj se zgodi, ko se podatki zgubijo ali gre kaj drugega narobe.

Ne spreglejte