Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
10.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 10.42

8 let

V Sloveniji ima internet 58 odstotkov gospodinjstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Več kot 40 odstotkov gospodinjstev v EU ima širokopasovni internet, pri čemer je Slovenija s 44 odstotki za dva odstotka nad povprečjem, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Število uporabnikov širokopasovnega interneta se je v Sloveniji v prvem četrtletju letos v primerjavi z lani zvišalo za deset odstotkov. Dostop do interneta ima 54 odstotkov gospodinjstev v EU, kar je za pet odstotkov več kot lani, v Sloveniji pa 58 odstotkov, kar je za štiri odstotke več kot leto prej.

Nizozemska največ gospodinjstev z internetom

Največ gospodinjstev z internetom je bilo v prvem četrtletju letos na Nizozemskem (83 odstotkov), Švedskem (79 odstotkov) in Danskem (78 odstotkov). Najmanj pa jih je bilo v Bolgariji (19 odstotkov), Romuniji (22 odstotkov) in Grčiji (25 odstotkov). Tudi gospodinjstev s širokopasovnim internetom je največ na Nizozemskem (74 odstotkov), Danskem (70 odstotkov) in Švedskem (67 odstotkov).

V sedemindvajseterici 57 odstotkov Evropejcev uporablja spletne iskalnike, četrtina jih po spletu klepeta, 15 odstotkov jih po spletu telefonira, polovica jih zna pošiljati pošto s priponko, 30 odstotkov jih zna svoj sistem zaščititi pred virusi, nekoliko več kot četrtina je že namestila programsko opremo z interneta na svoj računalnik, ena desetina jih je ustvarila svojo spletno stran. Najbolj vešči so pri teh dejavnostih na Danskem, v Estoniji, Luksemburgu in na Nizozemskem.

Slovenci v zlati sredini Slovenci so po podatkih Eurostata v zlati sredini. Spletne iskalnike jih uporablja 58 odstotkov, pošto s priponko jih zna poslati 49 odstotkov, pred virusi se jih zna zavarovati 29 odstotkov, programsko opremo z interneta na svoj računalnik je že namestilo 24 odstotkov Slovencev, po spletu jih klepeta 24 odstotkov, telefonira pa 12 odstotkov, prav tako 12 odstotkov jih je že ustvarilo svojo spletno stran.

Raziskava pokriva gospodinjstva z vsaj eno osebo, staro od 16 do 74 let, in posameznike v tej starosti. Opravljena je bila za prvo četrtletje tega leta, sicer pa predstavlja le del raziskave iz tega leta o uporabi informacijske in komunikacijske tehnologije v gospodinjstvih in pri posameznikih v vseh 27 državah članicah EU, na Norveškem in v Islandiji. Poleg dostopa do interneta in širokopasovnega interneta raziskava vključuje tudi podatke o e-nakupovanju in e-veščinah.

Ne spreglejte