Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 6. 2011,
11.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 6. 2011, 11.00

8 let, 1 mesec

Sony Ericsson Spiro

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če vas pametni telefoni ne ganejo in obenem gojite strast do glasbe ter posedujete komplet tankih prstov, bi Spiro znal končati v vašem žepu.

Sony Ericsson Spiro je med zadnjimi predstavniki linije Walkman, ki je pred eksplozijo pametnih mobilnikov s popularizacijo drsne oblike in poudarkom na kakovostnem predvajanju glasbe na tržišču povzročila pravo malo revolucijo, saj je enega želel imeti vsakdo. Spiro se tradiciji ne izneveri, a je to jalova tolažba, saj ga po funkcionalnosti prekašajo že nekateri namenski MP3-predvajalniki.

Devetdesetgramski drsnik z merami 92 x 48 x 16,8 mm sicer lepo sede v dlan, a iz nje zlahka tudi zdrsne, saj ohišje, izdelano iz dokaj cenene plastike, ne nudi dobrega oprijema. Slika na 2,2-palčnem TFT-zaslončku, po katerem se preliva do 256 tisoč barv, je razločna in dobro vidna tudi pod različnimi koti ter ob močni sončni svetlobi. Mobilnik ima standarden Walkman nabor tipk, izpostaviti velja le navigacijsko tipko, na katero je mogoče navesiti čuda bližnjic in jo je zaradi kakovostne izdelave pravi užitek pritiskati. Majhna graja gre sicer robustni številčnici, saj bodo imeli tisti z malce okornejšimi prsti težave s pritiskanjem več tipk hkrati.

Fotografiranje mu ne gre najbolje … Ob raziskovanju glavnega menija večina uporabnikov najprej preizkusi fotoaparat in videokamero. Če se pred nakupom niste pozanimali o specifikacijah mobilnika, vas čaka hladen tuš v obliki dveh megapikslov brez podpore bliskavice in podobno ubožnim naborom dodatnih funkcij, z uporabo katerih v mnogo primerih še poslabšamo kakovost slike. Videokamera zmore snemati le v ločljivosti VGA (640 x 480) s 30 sličicami na sekundo. Pred morebitno obsežno rabo fotoaparata ali videokamere se prepričajte, da imate v režo microSD vstavljeno pomnilniško kartico (do 16 GB), ker Spiro razpolaga že s skoraj smešnimi 5 megabajti notranjega pomnilnika.

Kako se obnese kot fotoaparat?

… raje namreč kakšno zapoje Kamera torej ne prepriča, zato pa mobilnik navduši s predvajanjem glasbe in upravljanjem glasbenih datotek. Predvajalnik Walkman 4.0 vašo glasbo razvrsti glede na naslove, izvajalce, leto nastanka in celo zvrst, z njim lahko tudi ustvarite in shranite sezname predvajanja. Za lažje poslušanje Spiro ponuja 3,5-milimetrski izhod za slušalke, ki je na vrhu telefona, kar glede na večino prejšnjih modelov družine Walkman precej olajša poslušanje (spomnimo, da tudi najdražji mobilniki serije Walkman niso imeli 3,5-milimetrskega izhoda za slušalke, temveč le Sony Ericssonu lasten izhod, ki je bil povrhu vsega na dnu naprav). Zvok je med predvajanjem čist in jasen, a le v primeru, da priložene slušalke, ki so sramotno nekakovostne, vržete v smeti in si privoščite nove. Pohvaliti velja tudi zvočnik, ki je presenetljivo glasen in mobilnik približa mulariji, ki na avtobusih rada pritegne pozornost z nabijanjem aktualnih uspešnic.

Ko zmanjka glasbe, vskoči FM-radio Poleg tega, da je predvajanje glasbe res odlično, Spiru v prid govori tudi podpiranje res veliko zvokovnih datotečnih formatov – MP3, AAC, eAAC+, WMA in WAV, pa še kakšen bi se našel. Vgrajena FM-radijska postaja dobro služi svojemu namenu, grajo si prisluži le dejstvo, da je za delovanje še vedno treba priključiti slušalke, ki v ta namen služijo kot radijska antena. Še ena dobra lastnost, povezana z glasbo, je aplikacija TrackID – če ne veste, kateri avstrijski šlager poslušate, k zvočniku prislonite Spira in aplikacija vam bo s povezavo na internet v nekaj trenutkih postregla z naslovom in izvajalcem pesmi.

Storitev PlayNow mora odrasti Sony Ericsson velike upe polaga v spletno trgovino PlayNow, kjer lahko uporabniki za drobiž kupijo javanske igre, uporabne aplikacije, melodije za zvonjenje in podobne igračkarije, ki naj bi krajšale čas. PlayNow naj bi predstavljal neposredno konkurenco Applovemu App Storu in Googlovemu Android Marketu, a je za zdaj še preslabo založen in premalo promoviran, da bi velikana imela razlog za skrb. Aplikacija PlayNow je v meniju vsakega novejšega mobilnika iz delavnic Sony Ericssona, tudi Spira, a uporabnik se je najbrž ne bo posluževal prav pogosto.

Kako se obnese kot kamera?

Povezani? Ne ravno Na področju povezljivosti si Spiro ne prisluži dobre ocene. Do spleta je sicer moč dostopati prek omrežij 2G in EDGE, a je brskanje po medmrežju duhamorno in nerodno. Mobilnik ima prednaloženo aplikacijo za dostopanje do družabnega omrežja Facebook, a se ta sama odloči, kdaj bo delovala in kdaj ne, povrhu vsega pa je delo z njo počasno in zatikajoče se. Povezava bluetooth je prisotna in svoje delo opravi dobro, predvsem v navezi z bluetooth slušalkami, je pa težavno na ta način sinhronizirati Spira z osebnim računalnikom. To opravilo olajša povezava prek USB-kabla, ki pa mobilniku začuda ni priložen in ga boste morali kupiti sami.

Malček za mase Spiro je mobilnik, ki stavi na preprostost in prepoznavnost znamke, zaradi česar bo nedvomno našel precej lastnikov, ki od mobilnega telefona pričakujejo zanesljivost, kompaktnost in netežavnost uporabe. Dejstvo, da je obenem še odličen predvajalnik glasbe, pa verjetno ne bo motilo nikogar.

Splošna ocena: 7 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem 4 – Še veliko mu manjka 5 – Za silo bi bilo 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 - Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni

Ne spreglejte