Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 18.40

8 let

Interaktivni video posnetki na pomoč glasbenikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rock skupina Arcade Fire je nedavno predstavila prvi video za pesem iz študentskega albuma Neon Bible. Ta video pa ni običajen ...

Posebnost videa je v tem, da je interaktiven oz. omogoča upravljanje grafičnih objektov s pomočjo miške. S posnetki glave pevca Wina Butlerja in rokami na črni podlagi je video spot na www.beonlineb.com eden prvih te vrste in tlakuje pot bolj individualiziranim glasbenim video posnetkom. Odločitev za na spletu funkcionalen video spot je posledica tehnološko naprednega razmišljanja.

Coull.tv, platforma za interaktivne video posnetke

Minuli teden je v spletni svet vstopila You Tubu podobna spletna stran Coull.tv, ki uporabnikom omogoča objavo posnetkov v interaktivnem formatu. Beta različica strani je več mesecev gostila "klikabilne" video posnetke koncertov Kylie Minogue in U2 in utirala pot interaktivnim video posnetkom za namene razpečevanja in promocije glasbe.

V Veliki Britaniji (VB) večje glasbene založbe že nekaj let eksperimentirajo z interaktivnimi video strategijami za bolj komercialne pop zvezde. Glasbena založba RCA je ustvarila "personalizirano video izkušnjo" za promocijo albuma "The Love Album" pop skupine West Life. Preden se video na www.mywestlife.com prične, mora uporabnik vpisati svoje ime in priimek. V spotu se nato uporabnikovo ime in priimek pojavita v SMS sporočilu, na seznamu svatov na poročni svatbi, kot da bi bil del spota.

Video s hiperaktivnimi povezavami

"Posebej za splet narejeni video posnetki se počasi uveljavljajo, ker oboževalce vključijo v dogajanje," je dejal Marc Connor, ki skrbi za kanadski duet RyanDan.

Na spletni strani www.ryandan.com se je septembra pojavil duetov "reaktivni video" za pesem "Like the Sun". V nasprotju z videom skupine Arcade Fire, kjer uporabnik kontrolira dogajanje, je imel RyanDanov posnetek vgrajene spletne povezave in tekstovne okvirje z informacijami, povezavami do forumov, do razpečevalnih funkcij in celo spletno nakupovanje. S klikom na sliko se je pojavil deljen ekran, kjer so se uporabniki lahko pridružili diskusiji o sceni ali objektu, na katerega so kliknili.

Povezava do prodajalne

Morda najpomembnejša hiperaktivna povezava je bila tista do spletne glasbene prodajalne iTunes, kjer je uporabnik lahko kupil RyanDanove vsebine. RyanDanov video demonstrira transformacija videa od promocijskega orodja do portala z aktivnimi povezavami do dohodkovnih tokov. "Povezava lahko uporabnika pelje do trgovine, do prodajalne vstopnic, do česarkoli kar umetnik ali založba hoče prodati," je po poročanju Reutersa dejal direktor Coulla Irfon Watkins.

Interaktivni video je še eden izmed znanilcev konvergence televizije, interneta z vso napredno računalniško in telekomunikacijsko tehnologijo ter trgovske sfere, ki že nudi nakup dobrin z le nekaj kliki z miško.

Ne spreglejte