Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
15. 4. 2024,
16.19

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

Natisni članek

Twitter Karin Planinšek Zala Klopčič sporočilo migranti SDS

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 16.19

1 teden, 5 dni

Članici podmladka SDS: Prejeli sva skrb vzbujajoče sporočilo. Je v ozadju kaj več?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81
Zala Klopčič, Karin Planinšek | Zala Klopčič (levo) in Karin Planinšek (desno), vidni članici Slovenske demokratske mladine, sta v zadnjem obdobju predvsem na družbenih omrežjih postali vidnejša obraza slovenske politične desnice. V svojih objavah sta med drugim kritični do vlade Roberta Goloba, slovenske in evropske migrantske politike, gibanja LGBT.  | Foto STA / SDM

Zala Klopčič (levo) in Karin Planinšek (desno), vidni članici Slovenske demokratske mladine, sta v zadnjem obdobju predvsem na družbenih omrežjih postali vidnejša obraza slovenske politične desnice. V svojih objavah sta med drugim kritični do vlade Roberta Goloba, slovenske in evropske migrantske politike, gibanja LGBT. 

Foto: STA / SDM

Zala Klopčič in Karin Planinšek, funkcionarki SDM, podmladka Slovenske demokratske stranke (SDS), sta v nedeljo na družbenem omrežju X delili sporočilo z isto vsebino, ki je opisovala domnevni napad migrantov na več žensk v središču Ljubljane, ki naj bi se zgodil v noči na nedeljo. Obe trdita, da sta sporočilo prejeli, vendar je Klopčičeva objavila posnetek zaslona prejetega sporočila, Planinškova pa poslanega, zaradi česar več uporabnikov družbenih omrežij dvomi o resničnem izvoru sporočila. Pri policiji so za Siol.net danes sicer potrdili, da so bili v nedeljo zjutraj v nasprotju z vsebino sporočila, ki navaja, da policisti niso posredovali, dejansko obveščeni o nedostojnem vedenju na Slovenski cesti v Ljubljani in so tja tudi poslali policijske patrulje, pri čemer je bila ugotovljena identiteta več državljanov Maroka, a do zdaj niso bili potrjeni elementi kaznivih ravnanj.

Podpredsednica Slovenske demokratske mladine (SDM) Zala Klopčič je v nedeljo zjutraj objavila posnetek zaslona s sporočilom o napadu migrantov, ki naj bi ji ga poslal sledilec na družbenih omrežjih, in slovensko policijo vprašala, zakaj informacije o tovrstnih dogodkih ne pridejo v Javnost.

Sporočilo z isto vsebino je v nedeljo zvečer delila tudi Karin Planinšek, članica izvršnega odbora SDM in kandidatka SDS na listi stranke za junijske evropske volitve, in pripisala, da ženske v Ljubljani niso več varne:

Sporočilo, ki ga je objavila Zala Klopčič, je bilo res prejeto, sporočilo, ki ga je objavila Karin Planinšek, pa je skoraj zagotovo nastalo na pametnem telefonu pošiljatelja. | Foto: X / Posnetek zaslona Sporočilo, ki ga je objavila Zala Klopčič, je bilo res prejeto, sporočilo, ki ga je objavila Karin Planinšek, pa je skoraj zagotovo nastalo na pametnem telefonu pošiljatelja. Foto: X / Posnetek zaslona

Planinškova je o sporočilu posnela tudi videoposnetek in ga objavila na svojih profilih na platformi X, Facebook, Instagram in TikTok, kjer je v času nastajanja tega prispevka zbral že 46 tisoč ogledov. V videoposnetku tudi Planinškova podobno kot Klopčičeva na omrežju X pove, da je prejela sporočilo, ki opisuje, da naj bi migranti nadlegovali in napadli ženske v Ljubljani. 

Branko Grims
Novice SDS bi prepovedala izobraževanje mladoletnih o spolnih identitetah

Eno sporočilo je prejeto, drugo pa je poslano

Vsebina obeh sporočil, ki sta ju objavili funkcionarki podmladka Slovenske demokratske stranke, je ista, razlikujeta pa se v barvi in legi na zaslonu. 

Sporočilo, ki ga je objavila Klopčičeva, je namreč v sivem besedilnem mehurčku, sporočilo, ki ga je objavila in o njem videoposnetek posnela Planinškova, pa v modrem besedilnem mehurčku.

Iz obeh posnetkov zaslona s sporočilom je obenem tudi razvidno, da je sivo obarvano sporočilo bliže levemu robu zaslona, modro obarvano sporočilo pa blizu desnemu robu zaslona. 

Tako rekoč vse najbolj prepoznavne komunikacijske aplikacije so zgrajene po istem kalupu: ob desnem robu zaslona so poslana sporočila, ob levem robu so prejeta sporočila. Poslana sporočila so praviloma obarvana modro ali zeleno, prejeta pa sivo. | Foto: Shutterstock Tako rekoč vse najbolj prepoznavne komunikacijske aplikacije so zgrajene po istem kalupu: ob desnem robu zaslona so poslana sporočila, ob levem robu so prejeta sporočila. Poslana sporočila so praviloma obarvana modro ali zeleno, prejeta pa sivo. Foto: Shutterstock

Privzete nastavitve v tako rekoč vseh najbolj priljubljenih sporočilnih aplikacijah, od Facebookovega Messengerja in WhatsAppa do Instagrama, pa tudi v večini klientov za pošiljanje sporočil SMS, za prejeta sporočila določajo odtenke sive, za poslana pa odtenke modre ali občasno zelene, obenem pa prejeta in poslana sporočila tako rekoč brez izjeme razporedijo ob levi oziroma desni rob zaslona.

Kaj to pomeni? Da je posnetek zaslona s sporočilom, ki ga je objavila Zala Klopčič, res nastal na pametnem telefonu osebe, ki je sporočilo prejela. Toda posnetek zaslona, ki ga je objavila Karin Planinšek, je medtem skoraj zagotovo nastal na pametnem telefonu osebe, ki je sporočilo poslala. 

To so opazili tudi nekateri uporabniki družbenih omrežij X in TikTok, ki članicama SDM očitajo, da sta ponaredili sporočilo domnevnega sledilca:

Screen Migranti | Foto: X / TikTok / Posnetek zaslona Foto: X / TikTok / Posnetek zaslona

Policija: Incident se je zgodil, na kraj dogodka so bile napotene patrulje, niso pa bili potrjeni elementi kaznivih dejanj

Na Siol.net smo od policije prejeli potrditev, da se je incident na Slovenski cesti v nedeljo zjutraj res zgodil, a so bile v nasprotju s trditvijo na družbenih omrežjih objavljenega sporočila na kraj dogajanja dejansko napotene policijske patrulje.

"Glede vprašanj lahko potrdimo, da smo bili 14. aprila 2024 okoli 4. ure obveščeni o tem, da naj bi se skupina oseb na Slovenski cesti v Ljubljani nedostojno vedla do mimoidočih. Na kraj so bile takoj napotene policijske patrulje, ki so ugotovile identiteto petih oseb, šlo je za državljane Maroka. V okviru zbiranja obvestil od prijavitelja in drugih oseb na kraju do zdaj niso bili potrjeni elementi kaznivih ravnanj," je za Siol.net pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi pri slovenski policiji Tomaž Tomaževic.

Vse, ki bi bili v dogodku morebiti oškodovani, je obenem pozval, naj o tem obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali se osebno zglasijo na sedežu policijske postaje Ljubljana Center na naslovu Trdinova 10, 1000 Ljubljana. 

zapor koper
Novice Reportaža iz zapora: tihotapci ljudi, Jo Nesbo ter intervju z zapornikom

Na Policijski upravi Maribor so za Siol.net medtem pojasnili tudi okoliščine dogodka v Mariboru, ki ga je v objavi omenila Klopčičeva. 

"Policisti PU Maribor smo bili 30. marca zgodaj zjutraj obveščeni o tem, da je bil v Mariboru poškodovan moški. Ugotovljeno je bilo, da sta se sprla moška. Državljan Dominikanske republike, ki ima pri nas urejeno veljavno dovoljenje za prebivanje, je med sporom z ostrim predmetom lažje poškodoval drugega moškega. Na kraju mu je bila odvzeta prostost, zoper njega bo podana kazenska ovadba zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe."

Slovenski demokratski mladini (SDM) smo poslali prošnjo za pojasnilo, zakaj je sporočilo o domnevnem napadu migrantov v Ljubljani, ki sta ga objavili funkcionarki SDM, v eni objavi obarvano s sivo, v drugi pa z modro barvo, obenem pa sta sporočili na različnih straneh zaslona, kar nakazuje na to, da je eden od posnetkov zaslona nastal na pametnem telefonu pošiljatelja sporočila oziroma da gre za poslano in ne prejeto sporočilo. Zanimalo nas je tudi, ali ima Karin Planinšek dostop do pametnega telefona osebe, ki je poslala sporočilo.

Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo. 

Preberite tudi:

državni svet
Novice Kako državni svet finančno podpira člane in podpornike SDS
Shod proti politiki aktualne vlade
Novice V Ljubljani potekal shod v organizaciji SDS #foto

 

Ne spreglejte