Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
22.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 22.03

8 let

Utrujeni Casiraghi bo v zaporu počival 17 let in 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Enainštiridesetletni Stephen Casiraghi je bil na ponovnem sojenju zaradi kaznivega dejanja prikrivanja obsojen na 9 mesecev zaporne kazni. Skupaj bo odsedel 17 let in 8 mesecev.

Spomnimo. Casiraghi je februarja 2007 na Dolgem mostu v Ljubljani ustavil 19-letni avtoštoparki, namenjeni proti Primorski. Dva dni jo je zadrževal na samotnem kraju ob Savi in se nad njo na grozovit in poniževalen način spolno izživljal, nato pa je nesrečnemu dekletu le uspelo pobegniti. Casiraghi se je na sojenju branil, da dekletu ni hotel nič hudega, da je bil v stiski in je želel le nekoga za klepet, a je žrtvin pretresljiv opis dogajanja ovrgel njegov zagovor. Septembra 2007 je bil spoznan za krivega, za kar si je prislužil skupno 20 let zaporne kazni - 15 let za nadaljevano spolno nasilje, kar je najvišja možna kazen, 3 leta za protipraven odvzem prostosti in 10 mesecev za prikrivanje, ker je imel na avtomobilu ukradene registrske tablice. Končnemu seštevku enotne kazni je svoje prispevala tudi pravnomočna sodba novomeškega okrožnega sodišča, s katero je bil zaradi napada na paznika in razgrajanja na Dobu že prej obsojen na eno leto in tri mesece zapora, sicer pa ima Casiraghi na vesti še celo vrsto drugih nasilnih dejanj, med drugim dve posilstvi, zaradi katerih je po letu 1990 večino časa preživel za rešetkami.

Znižanje enotne zaporne kazni in ponovno sojenje zaradi prikrivanja Po pritožbi so mu višji sodniki kazen za grozovito spolno izživljanje znižali s 15 na 13 let zapora, češ, da je že od otroštva osebnostno moten in da se je žrtvi opravičil. Zato so mu tudi enotno kazen znižali z dvajsetih let zapora na osemnajst, obtoženi pa je vložil še zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki je odločilo, da se sojenje razveljavi v delu, ki se nanaša na kaznivo dejanje prikrivanja ukradenih registrskih tablic, zaradi česar je moral 41-letnik ponovno sesti na zatožno klop.

Sodnici obljubil prijavo informacijski pooblaščenki Casiraghi je na začetku včerajšnje obravnave zahteval, da se izključi javnost, sodnici Leji Habjančič pa je obljubil, da jo bo v nasprotnem primeru prijavil informacijski pooblaščenki, izključil pa ni niti možnosti predlogov o izločitvi sodnice in prenosu krajevne pristojnosti, a je senat njegove zahteve zavrnil z obrazložitvijo, da predlogov ni dovolj dobro utemeljil. Sojenje se je nadaljevalo z zaslišanjem izvedenca psihiatrične stroke dr. Slavka Ziherla, ki je že leta 2007 ugotovil, da je bil Casiraghi v času kaznivih dejanj nebistveno zmanjšano prišteven. Ziherl, ki se na prvo vabilo sodišča februarja letos ni odzval, za kar si je prislužil 1000 evrov kazni, je včeraj svoje izvedeniško mnenje le dopolnil, saj se je njegova ocena Casiraghijevega stanja v letu 2007 nanašala le na dogajanje s štoparko, ne pa tudi v zvezi s prikrivanjem ukradenih registrskih tablic. Vprašanja obrambe so šla v smeri, da je bil Casiraghi v kritičnem času pod vplivom antipsihotika Clopixol, ki se v manjših dozah uporablja pri napetih oziroma nemirnih posameznikih, a je Ziherl zatrdil, da razumevanje dejanja prikrivanja pri obtoženem ni bilo v ničemer okrnjeno. Sledila je kopica večinoma nerazumljivih in banalnih vprašanj s strani obtoženega, na katera mu je Ziherl vidno nezadovoljen a vendarle spoštljivo odgovarjal, v kolikor je sodnica vprašanja sploh dovolila.

Med razglasitvijo sodbe manjkal zaradi utrujenosti Tožilstvo, prepričano, da je 41-letniku očitano kaznivo dejanje dokazano, je vztrajalo pri zaključni besedi iz leta 2007, obramba pa je na drugi strani podvomila v krivdo, saj je bila v obtožnici prvotno navedena tatvina, ki se je nato, tako meni Casiraghijev zagovornik po uradni dolžnosti Tomaž Toldi, zaradi pomanjkanja dokazov prekvalificirala v prikrivanje. Za zaključni govor je imel Casiraghi v svoji debeli mapi, ki jo na prvi strani krasi napis Nedolžen sem, pripravljen cel roman, a je utrujeno s povešeno glavo izustil le: "Za kaznivo dejanje nisem kriv. Pika." Razvpiti 41-letnik, nekdaj znan kot Hinko Krajačič in še prej kot Vinko Rakuša, je med razglasitvijo sodbe zaradi utrujenosti manjkal, kar je nekoliko nenavadno za burkeža, ki je sodišču še nedavno v adamovem kostumu, zavit zgolj v premajhno brisačo, v tretji osebi ednine in strogo pravniškem žargonu dokazoval svojo nedolžnost.

Ne spreglejte