Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
19.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 19.47

8 let, 1 mesec

Sodelavec Hodorkovskega obsojen zaradi organiziranja umorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Moskovsko mestno sodišče je Leonida Nevzlina, tesnega sodelavca nekdanjega generalnega direktorja Jukosa Mihaila Hodorkovskega, obsodilo na dosmrtni zapor zaradi organiziranja več umorov.

Obramba je te obtožbe zavrnila kot absurdne. Moskovski sodnik Valerij Novikov je dejal, da je Nevzlin v prvi polovici 90. let organiziral umore štirih poslovnih tekmecev in uradnikov. "Sodišče je ugotovilo, da je obtoženi Nevzlin organiziral izvršitev več zelo resnih zločinov," je ob branju sodbe nanizal sodnik, pri čemer je obtoženemu izrekel dosmrtno kazen v strogo varovanem zaporu. Nevzlin azil poiskal v Izraelu Nevzlin, eden vodilnih mož v zdaj že pokojnem naftnem koncernu Jukos, se je sicer leta 2003, po aretaciji Hodorkovskega, zatekel v Izrael. Slednji pa je njegovo izročitev zavrnil. Nevzlin je sicer skupaj s Hodorkovskim obtožil Kremelj, da so si obtožbe izmislili z namenom prevzema nadzora nad zdaj že propadlim Jukosom. Primer tudi do Evropskega sodišča za človekove pravice Odvetniki Nevzlina, ki se trenutno nahaja v ZDA, so po odločitvi sodišča v Moskvi dejali, da je proces nepravičen že od vsega začetka, sodba pa nezakonita in nerazumna. Zato se bodo pritožili na ruskem vrhovnem sodišču. S primerom naj bi se obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Hodorkovski upa na pogojni izpust Hodorkovski je sicer sredi julija zaprosil za pogojni izpust, saj upa, da se bo sedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev izkazal za liberalnejšega od svojega predhodnika Vladimirja Putina. Hodorkovski, ki meni, da je njegova zaporna kazen politično vzpodbujena in zavrača vso krivdo, je že prestal polovico kazni, na katero je bil obsojen, zato tudi lahko zaprosi za pogojni izpust.

Tožilstvo letos vložilo še eno obtožnico Hodorkovskega, ki je bil nekoč najbogatejši Rus, so aretirali leta 2003. Leta 2005 so ga obsodili na devet let zapora, zaradi časa, ki ga je preživel v priporu, pa bi moral Hodorkovski v zaporu preživeti sedem let in pol. Rusko tožilstvo je junija letos vložilo novo obtožnico proti Hodorkovskemu zaradi pranja denarja v vrednosti 18 milijard evrov.

Hodorkovski je leta 1993 ustanovil podjetje Jukos. Nekoč največje rusko naftno podjetje je propadlo zaradi več deset milijard dolarjev visokih dolgov iz naslova neplačanih davkov do države in so ga prodali na dražbi.

Ne spreglejte