Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 9. 2011, 13.42

8 let

Mladićeva obramba proti razdelitvi obtožnice na dva dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Obramba nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića meni, da bi razdelitev obtožnice na dva dela, tako da bi mu najprej sodili za genocid v Srebrenici, vodila v nepošteno sojenje.

Za ločitev obtožnice si prizadeva haaško tožilstvo, ki je prepričano, da bi s tem pospešili proces proti Mladiću. Ko bi bilo prvo sojenje končano, bi se začelo drugo Tožilstvo je prošnjo za ločitev sojenja vložilo sredi avgusta. Potem ko bi bilo prvo sojenje zaradi pokola 8000 Bošnjakov v Srebrenici leta 1995 končano, bi se začelo drugo sojenje, na katerem bi Mladiću sodili za druge zločine, med drugim za štiriletno obleganje Sarajeva in zajetje pripadnikov misije ZN. Sojenje Mladiću naj bi tožilstvo med drugim želelo pospešiti zato, ker bi se lahko Mladićevo zdravstveno stanje poslabšalo. Ker je zaradi sodelovanja pri genocidu v Srebrenici sodišče doslej že obsodilo več njegovih pomočnikov, pa ocenjuje tudi, da bi lahko Mladićevo krivdo v tem primeru dokazalo brez večjih težav in relativno hitro.

A kot je v odzivu na prošnjo tožilstva, ki ga je objavilo Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, menil Mladičev odvetnik Branko Lukić, razdelitev obtožnice na dva dela "ne bo omogočilo učinkovitega in hitrega sojenja, temveč bo primer še otežilo".

"Dodatno breme za Mladićevo zdravstveno stanje" Lukić še ocenjuje, da ni moč začeti sojenja za Srebrenico, saj je "nemogoče razumeti dogodke v Srebrenici brez razumevanja predhodnih dogodkov", za katere bi Mladiću sodili v drugem sojenju. Poleg tega bi dve sojenji predstavljali dodatno breme za Mladićevo zdravstveno stanje, še meni Lukić.

69-letnega Mladića so po 16 letih na begu srbske varnostne sile aretirale maja letos. Pred sodniki v Haagu se ni želel izreči o svoji krivdi, kar je sodišče v skladu s pravili upoštevalo, kot da se je izrekel za nedolžnega.

Ne spreglejte