Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
14.20

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 14.20

8 let, 1 mesec

Marketing ali resne grožnje kriminalistom v primeru Čiste lopate

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Grožnje in pritiski, ki so jih deležni policisti in kriminalisti med opravljanjem svojega dela, niso nič novega, poudarja prodekan fakultete za varnostne vede Bojan Dobovšek.

Kriminalisti namreč preiskujejo, kdo je trem kolegom na različne, tudi domače, naslove pošiljal kratka grozilna sporočilca v smislu "Vemo, kaj delaš, prenehaj", "Prenehaj, dokler je še čas" ali "Vemo, kje si, ustavi se, dokler je še čas". V vseh treh primerih je pošiljatelj zraven priložil naboj strelnega orožja, vsi trije kriminalisti pa naj bi sodelovali v preiskavi v primeru Čista lopata, so povedali v včerajšnjem prispevku v oddaji Preverjeno. "Grožnje so intenzivnejše, kadar gre za sumljive posle vplivnih ljudi, ko gre za preiskovanje gospodarskega kriminala," je siol.net pojasnil prvi mož kriminalistike Aleksander Jevšek.

Čeferin: Ne vem za grožnje policistom "Osebno ne vem za nobene grožnje policistom s strani kogarkoli. Če se je karkoli takega zgodilo, to predstavlja kaznivo dejanje in naj pristojni organi ustrezno ukrepajo. Za razliko od nekaterih visokih predstavnikov policije, ki kar a priori ne upoštevajo nikakršnih argumentov obrambe in ki smiselno kar vnaprej povedo, da kaznivih dejanj svojih kolegov ne bodo preganjali, torej ne priznavajo ustavnega načela enakosti pred zakonom, jaz ostro obsojam vsak nezakonit pritisk na organe odkrivanja ali pregona kaznivih dejanj in pričakujem, da ne bo ostalo le pri 'kazanju groženj' medijem, pač pa da se bo zoper osumljence uvedel postopek, če seveda gre za resne grožnje," je na vprašanje, ali je morda seznanjen z grožnjami kriminalistom, ki naj bi preiskovali primer Čista lopata, odgovoril Aleksander Čeferin, zagovornik Ivana Zidarja.

Jevšek: Stoodstotne zaščite ni "Postopek zaščite policistov oziroma kriminalistov je standardiziran," pojasnjuje Jevšek in dodaja, da gre za tri segmente; prvi je fizično varovanje, drugi segment je tehnično varovanje, najpomembnejši pa je samozaščitni segment. "Dejstvo je, da stoodstotne zaščite ni. Je pa mogoče z ukrepi preprečiti najhujše, preprečiti kakšen napad," je prepričan Jevšek, ki trdi, da se število tovrstnih pojavov povečuje, čeprav grožnje obstajajo od nekdaj in niso nič novega. "Spomnim se, da so pred dvema letoma policistu zažgali avtomobil, pogosto je tudi fizično obračunavanje s kriminalisti, na srečo pa se noben dogodek ni končal tragično," dodaja Jevšek.

Prefinjeni poskušajo s korupcijo "Kadar se pojavijo grožnje, to pomeni, da kriminalisti rešujejo prava vprašanja," pravi Dobovšek, ki je prepričan, da bolj prefinjeni kriminalci najprej poskusijo s korupcijo. Izkušeni policisti lažje odgovarjajo na tovrstne grožnje, a ključno je, poudarja Dobovšek, da se na grožnje odzovejo takoj, da niso tiho, temveč o tem spregovorijo. Ogroženemu policistu ali kriminalistu tudi takoj ponudijo pomoč, poleg psihološke, ki je je zdaj, ko se krči proračun, po mnenju Dobovška vedno manj, "se lahko ogroženega policista umakne iz preiskave in se z njim ravna podobno kot po programu zaščite prič."

Ne spreglejte