Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 1. 2015,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2015, 11.29

8 let

Želite resno zvezo? Prvi zmenek naj bo ob šestih zjutraj.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Si ti še dolgo seksala, potem ko sem jaz zaspal?" sem vprašal, ko sem se vrnil z jutranjega teka.

Nalila si je tretjo skodelico kave in nekaj zamrmrala, češ da je še prezgodaj za pogovor. Ura je bila 11.

Narava ima smisel za humor, zato vedno poskrbi za to, da se v strastno in dolgoročno zvezo zapleteta posameznika, ki imata povsem nasproten kronotip. Eden je jutranji, drugi nočni človek, kar je recept za to, da je vsak dan prav posebna pustolovščina. Začne se že z zajtrkom (za nočni tip človeka je to polnočni prigrizek) – obrokom, ki je v pogovornem smislu vedno bolj enosmerne narave.

Medtem ko jutranji tip trpi za pogovorno diarejo, nočni tip – pravzaprav bolj zombi z žemljo v eni roki in kavo v drugi – molče trpi. Nočni tipi zjutraj niso za med ljudi. To potrjuje tudi znanost.

Stroka namreč pravi, da za te obstaja večja verjetnost "čustvene nestabilnosti”, pogosteje sežejo tudi po cigaretah in alkoholu. Seveda, kaj pa naj počnejo, ko narod spi? A noč ima tudi svojo moč. Na univerzi v Chicagu so v enem od eksperimentov razkrili, da so nočne ptice bolj inteligentne in da ljudje, ki hodijo v posteljo pozneje, pogosteje seksajo.

Jasno, trg ljubezni je odprt ponoči, nisem še videl izvajalke najstarejše obrti, ki bi ob 6. uri zjutraj stala pred pekarno in prežala na ljubitelje rogljičkov.

Ista raziskava je posebej pri ženskah razkrila to žlahtno povezavo – dame, ki so pokonci dlje, seksajo pogosteje, dame, ki hodijo zgodaj spat in tudi zgodaj vstajajo, pa se pogosteje znajdejo v stabilnih in dolgoročnih zvezah. Recept je jasen. Iščete resno zvezo? Zmenek naj bo ob 7. uri zjutraj. Seksualni manijaki prisegajo na zmenke ob 10. uri zvečer.

Ponočnjakinje imajo sicer smolo, da jim bližnji obljubljajo, da bodo – če ne prej –, ko bodo postale mame, postale jutranji tip. To se ne zgodi – zgodi se le to, da so omenjeni "čustveni nestabilnosti" priča še otroci.

Stroka pravi tudi, da so ponočnjaki bolj svobodomiselni, ustvarjalni (ker se čez dan pogosto prepustijo sanjarjenju) in gojijo močno stališče "proti esteblišmentu" (izkušnje mi narekujejo, da so zjutraj proti vsemu in vsakomur).

Pari, ki se znajdejo na nasprotnih straneh urinega kazalca, se seveda razumejo odlično. Kako ne, saj je presečna množica časa, ko oba delujeta normalno, dobra ura na dan – precej premalo, da bi se zapletla v resen spor. In čeprav se ljudje pogosto pritožujejo nad časovno naravnanostjo svojega partnerja, so v resnici ustvarjeni drug za drugega.

Ne spreglejte