Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
14.23

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 5. 12. 2014, 14.23

8 let, 3 mesece

Pisoar(na) ali o obisku stranišča v službi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Spokojnost male potrebe je zmotil sodelavec, ki je presodil, da je pranje grozdja v umivalniku 20 centimetrov od uporabljanega pisoarja dobra ideja. Kasneje je po pisarni delil oplemeniten sadež.

Obisk sanitarij v službi je vedno posebno doživetje, ki v nas prebudi malce detektiva, saj nam ne da miru, kdo od sodelavcev (ali sodelavk) je svoje domače razvajanje tako uspešno prenesel na delovno mesto. Kot kažejo nedavni podatki, sanitarije v podjetjih še zdaleč niso tako dolgočasne, kot bi si mislili.

Globalno podjetje SCA, ki se ukvarja s proizvodnjo higienskih pripomočkov, je pred kratkim opravilo raziskavo glede tega, kaj vse zaposleni počnejo v službenih sanitarijah. Rezultati so, milo rečeno, presenetljivi in sprožajo resen razmislek o tem, ali si sanitarije sploh zaslužijo ta naziv. Ljudje tam počnejo skoraj vse, samo tistega ne, čemur so prvotno namenjene.

Okusi so različni, a to ne pojasni tega, da 1 od 20 zaposlenih milino in intimno atmosfero sanitarij izkoristi za prehranjevanje. Morda gre za posebne primere z zares hitro prebavo ali pa ljubitelje minimalistične opreme, a nikakor si ne znam razložiti, kateri trije odstotki vprašanih so tisti, ki kopalnične ploščice uporabijo za razgibavanje. Da, trije odstotki zaposlenih tam telovadijo. Katere vaje so najbolj priljubljene, ostaja skrivnost, a površin, ki privlačijo, tam ni veliko.

Za bolj razsvetljene in tiste, ki se težje zberejo, so sanitarije tista pisarna, ki si jo že od nekdaj zaslužijo, a jih še ni doletela. Okoli šest odstotkov ljudi tako spokojnost izkoristi za delo. Kakšno, ostaja skrivnost. Sanitarije so pogosto tudi dobro založene z literaturo – v naših prejšnjih pisarnah je bil izbor tako pester in svež (v periodičnem, ne aromatičnem pomenu), da bi za na WC lahko računali članarino.

Že šolska leta so nas nekako navadila na to, da se na sanitarijah na skrivaj kadi – to še danes počne okoli sedem odstotkov zaposlenih. Da jih 24 odstotkov govori po mobilniku, 19 odstotkov pa si jih pošilja sporočila, ne bi smelo nikogar presenetiti – združevanje prijetnega s koristnim pač nikoli ni bilo tako preprosto. Hkrati je tu odgovor na vprašanje, zakaj so mobilniki med bakterijsko najbolj poseljenimi predmeti.

A tako kot mojega delovnega dne še ni popestril neukročeni športnik, ki bi na toaleti delal počepe (mimo školjke, za razgibavanje), še čakam na priložnost, ko bom počaščen z vabilom na pogovor – na sanitarije. Deset odstotkov zaposlenih namreč prisega na akustično zasebnost toaletnih prostorov in to izkoristi za pogovore na štiri oči.

Zasebnost je najbrž rdeča nit vsega toaletnega početja, saj jih okoli sedem odstotkov tam občuti dovolj utehe, da se zjoka, medtem ko jih 15 odstotkov zgolj sedi in uživa v blagodejni tišini, ki jo zmoti le občasni zvok obračanja časopisnih strani.

======

Raziskava SCA je v precep vzela 13 držav in 13.492 anketirancev. Slovenije žal ni bilo med njimi.

Ne spreglejte