Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 5. 2014,
15.05

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 17. 5. 2014, 15.05

8 let, 4 mesece

Obmejna oblast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko gre človek na dopust, se skorajda ne more izogniti prehodu meje. Ob tej napeti priložnosti imamo vedno čudovito čast, da zaužijemo odnos z obmejno oblastjo.

Ta se pojavlja v različnih stanjih in uniformah, a skoraj vedno v spodnjih vedenjskih okvirih.

Vohljač Vse redkejša, a venomer prisotna sorta, ki definira obmejno avtoriteto, je vohljač. Tega ponavadi niti ne vidiš, a preden se zaveš, skozi zadnje steklo strmi kot riba v akvariju. Otroci na zadnjem sedežu so preplašeni, morebitni hišni ljubljenci otrpnejo, avtoriteta pa je prepričana, da v njihovi kletki tihotapite plutonij.

Pokeraš Še bolj stresna vrsta so igralci pokra. Sedijo v svojem zabojniku, kamnito buljijo v zaslon in ne opazijo vaše prisotnosti. Iztegnjena roka z dokumenti ne pomaga. Tudi manično mežikanje ne pomaga. Dim izpod motornega pokrova vašega vozila je neopazen. Po treh minutah kvartopirske napetosti oblast z desnimi trepalnicami signalizira, da ste nedolžni in vredni prehoda meje.

Kvizkoteka Bolj razvedrilni kaliber so t. i. voditelji kviza. Postavljajo rebusna vprašanja, kot so na primer: Ste sami v vozilu? Koliko je star otrok? (z njegovo osebno v roki) Kam greste s toliko prtljage?

Skladiščnik Bolj fizično, a ne jezikovno agilni tip je skladiščnik. Ta vam brez komentarja z nemško učinkovitostjo razpakira celoten prtljažnik in nadenj spusti hordo lačnih in vidno podhranjenih ovčarjev. Po končanem posegu na vozniku počiva breme vnovičnega zlaganja prtljage v stilu legokock nazaj v prtljažnik.

Humorist Na meji je lahko tudi zabavno. Za to poskrbi humorist. Ta vidno napeto situacijo, ko ima voznik že dovolj prometne gneče, sprosti s politično korektno šalo tipa: "Kdo je pa ta Kitajka na sliki?"

Informatik Malce manj zabaven obmejni policist je informatik. Nepremičen na stolu v usločeni pozi izbuljeno izvaja romantiko z izbočenim računalniškim zaslonom, kjer naj bi se prikazovali vaši osebni podatki. Z nadležnimi prsti hkrati ocenjuje pristnost vašega osebnega dokumenta. Po uri spretnega kodiranja ste prosti.

Izvirni mahač Najpogostejši vrsti, ne glede na državo, pa sta mahač in izvirnik. Mahač lahkotno vihti desnico in v prežeči nevarnosti teniškega komolca signalizira, da pospešite mimo rampe. Izvirnik pa je tisti anonimnež, ki brez izjeme zastavi vedno isto vprašanje: "A imate kaj prijaviti?"

Ne spreglejte