Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2015,
16.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 5. 3. 2015, 16.13

8 let

Ni dolg, je pa tanek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vztrajno vprašanje o velikosti moškosti je dobilo znanstveni odgovor: 9,16 v sproščenem in 13,12 centimetra v pokončnem stanju. A preden ga bralci vzamete v roke (meter, seveda), velikost ni vse.

Rezultati "skrbno in profesionalno" izvedene (kaj pomeni zadnje, si ne upam pomisliti) izvedene meritve "orodij" 15 tisoč moških z vsega sveta, ki jih je pred časom objavil angleški The Guardian, so poleg - za mnoge bržkone dobrodošle utehe - razbili tudi pomemben in vztrajen mit: velikost na noben način ni povezana z raso. A pojdimo po vrsti.

Moški ima od vseh primatov največji spolni ud – tako v absolutnem smislu kot relativno glede na svoje telo. Še ena uteha: vsi smo zmagovalci. A medtem ko je povprečna RVC (razlika v centimetrih, ne v ceni) pri razigranih udih okoli štiri centimetre, so po navedbah raziskave udje v obsegu praktično nespremenljivi ne glede na stanje – 9,13 oz. 9,16 centimetra.

Rezultati so v vsakem pravem eksperimentu seveda odvisni od pogojev; da bi se izognili simulaciji vedenja prestrašene želve, so morale biti v omenjenem eksperimentu vsaj toplotne razmere ugodne. Medtem se o velikosti ženskih spolovil, zanimivo, piše redko, čeprav je bržkone vsak že kdaj med spolnim odnosom imel občutek, da je v neukročen vulkan odvrgel zobotrebec)

Med moškimi homo sapiensi so pri vsem, tudi pri velikosti moškosti, izjeme, seveda v obe smeri. Nekateri imajo težave pri kupovanju kratkih hlač (edina možnost so t. i. hlače na tri četrt – noge, seveda), spet drugi so v stalnih skrbeh pred trenutkom, ko se bo dvignila zavesa in bo treba dati vse od sebe (obeh je približno enako v vsaki populaciji, dobra dva odstotka). Zadnje sicer ni šala. Medicinska stroka najbolj akutno obliko obsedenosti z lastno telesno pomanjkljivostjo imenuje z logopeda potrebnim izrazom telesna dismorfična motnja (ta lahko privede do depresije in celo samomora!). A medtem ko ima lahko velikost različne učinke na moško psiho, je pomembnejše vprašanje, ali in koliko je zares pomembno glavni ciljni skupini – ženskam.

Karley Sciortino, novinarka revije Vogue, je praktičnega, a neizprosnega mnenja, da bi morali nesrečneži, ki v hlačah varujejo smoki, nositi nekakšen opozorilni znak, da dame ne bi trošile energije in časa za flirtanje, večerje in osebno nego ter na koncu razočarano ugotovile, da je bila izboklina v hlačah zgolj najnovejši iPhone, medtem, ko bo spolni odnos zreduciran na njegovo neskončno ponavljanje vprašanja »A ga že čutiš?« A ženske glede velikosti različnih delov svojega telesa lahko relativno hitro ukrenejo marsikaj, medtem ko so moški prisiljeni igrati s podeljenimi kartami. Avtorica sicer na podlagi lastnih izkušenj z ne prav bogato obdarjenim partnerjem potrjuje slavni Audijev slogan: "Prednost je v tehniki."

Stroka, konkretneje raziskava v publikaciji Journal of sexual medicine iz leta 2012, tega nekako podpira in pravi, da velikost zagotovo je pomembna, a drugače, kot si predstavljamo. Predvsem ima menda pozitivni učinek na vaginalni orgazem, medtem ko so pri drugih tipih (npr. klitoralnem) precej pomembnejše ročne ali jezikovne spretnosti (tako v smislu začinjenega govora kot aktivnejše rabe jezika). Britanski Mirror navaja drugo raziskavo, iz zbornika International Journal of Urology, kjer so ugotovili, da je – vsaj pri podvigih za eno noč – pomembnejši obseg kot dolžina. Priznana avtosugestija "ni dolg, je pa tanek" pri enkratnih pustolovščinah tako ne bo koristila.

Morda najbolj uravnoteženo razsodbo ponuja spletišče MedicalDaily, kjer znanost veleva, da je pri ženskah precej bolj kot ogromno moško orodje zaželeno takšno, ki je v zdravem razmerju s telesom. Tudi samozavest, prijeten značaj in privlačnost – znani napovedovalci spolnega zadovoljstva – so konsistentno ocenjeni pomembneje kot (gola) velikost. Kolegi iz spodnjih dveh odstotkov lahko tako mirno prevzamejo vzdevek Mali velikan, saj se lahko za kratko senco na nudistični plaži z marsičem odkupijo.

Ne spreglejte