Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 2. 2015,
13.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 20. 2. 2015, 13.05

8 let, 3 mesece

Lepota je prekletstvo brez primere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Milijarde, ki jih vsako leto obrneta modna in kozmetična panoga, nesporno kažejo, da ljudje želijo biti privlačni. Sebi in drugim. A nedosegljivi ideal, ni toliko blagoslov kot prekletstvo.

Videz vara Z mislimi nam ni treba dlje od najbolj tipične otroške pravljice, kjer na koncu vedno zmagata nadprivlačna princesa in že prav kičasti princ. Želja po lepoti je skorajda univerzalna človeška lastnost, saj mnogi živijo v prepričanju, da bo z njo (hitreje in lažje) dosegljivo prav vse. Znanost to utopično idejo do neke mere celo podpira.

Rek pravi, da je lepota v očeh opazovalca, a neodvisno od tega je vedno takoj vidna. To je lahko sila koristno, saj prepreči marsikatero jutranje obžalovanje. A percepcija privlačnosti je nekakšna miselna bližnjica, zaradi katere na podlagi fasade sklepamo tudi o drugih človekovih lastnostih. Tu pa se zadeve zapletejo.

Pamet ni boljša kot žamet Lisa Slattery Walker in Tonya Frevert iz univerze v Karolini sta opravili meta raziskavo vseh do zdaj opravljenih poizvedovanj o družbenih učinkih lepote in ugotovili, da imajo privlačnejši dejansko lahko zaradi tega prednost. V izobraževalnem kontekstu obstajajo dokazi, da so učenci, ki jih profesorji dojemajo kot privlačne, v povprečju ocenjeni bolje. Toliko o tem, da je pamet boljša kot žamet.

Lepši zaslužijo več Učinek lepote se ne konča tu, saj ima to neljubo lastnost, da se skozi leta potencira in z lepoto obsijani ljudje lahko zaradi vedenja okolice dobijo povsem nerealno predstavo o svojih sposobnostih. Iskanje tovrstnih primerkov v katerikoli družbi ne zahteva veliko časa - dovolj je najbrž spomin na kakšno mis, ki je magistrirala pri univerzi (na katero se dotlej še nihče ni vpisal) in skozi leta dobila občutek, da je najbolje, kar se je zgodilo svetu po izumu elektrike.

Težava nastopi, ko se lepotni učinek nadaljuje tudi skozi karierni del življenja, kjer naj bi vsaj v teoriji prevladala vsebina in ne oblika (z izjemo peščice panog). Na univerzi Cornell so pod drobnogled vzeli svoje MBA-študente in njihove službe ter ugotovili, da tisti privlačnejši letno zaslužijo od 10 do 15 odstotkov več, kar v celotni karieri lahko pomeni tudi več deset tisoč evrov razlike.

Pregovor pravi, da je "iskati pravico na sodišču kot iskati devico na plesišču" in če gre soditi po izsledkih omenjenih raziskav, to vsaj v delu primerov drži - krivec pa je spet lepota. Posamezniki na zatožni klopi, ki izžarevajo občudovanja vredne fizionomske poteze, namreč konsistentno dobivajo nižje kazni kot za ista dejanja obtoženi sotrpini. Še več - pogosto se zgodi, da "lepotci" iz hrama pravice odkorakajo na svobodo.

Ljubezen na prvi pogled in leglo stereotipov A če se kdo od bralcev ali bralk po do zdaj prebranem zaradi podoptimalnega videza zaletava v zid ali išče vrv - brez skrbi. Narava vedno poskrbi za ravnotežje in lepota ima kljub več dokazanim pozitivnim družbenim učinkom tudi izdatno količino negativnih. Lepota je prav lahko namreč hudo prekletstvo. Začne se že pri odnosih. Kdo ne pozna vsaj nekaj primerov, ko je bil za noro ljubezen usoden prvi pogled, po nekaj tednih ali mesecih (včasih že po skupaj preživetem vikendu) skupnega življenja pa se še včeraj noro zaljubljeni par obmetava z žaljivkami, predmeti in v skrajnem primeru sodnimi postopki.

Da niti ne omenjam prekletstva lepote, ki ga večkrat občuti vsaka, vsaj pogojno privlačna dama (da o superlepoticah niti ne govorimo), ki jo okolica sodi po fasadi in drugega ne vidi. Medtem ko vrata zaradi njihove podobe ostanejo odprta, um in srca okolice ostajajo zaprta. Sklepanje o vsebini človeka po zunanji podobi je kot upati, da je na oko neustavljivo privlačen hamburger tudi zdrav. Oblika o vsebini ne pove ničesar in alkohol tu ne pomaga.

V bolnišnico nujno brez ličil Omenjena meta analiza je na primer razkrila, da privlačnejše ženske težje in redkeje dobijo službe na višjih hierarhičnih stopnjah. Pogled na ženske direktorice podjetij elitne skupine S&P to nedvomno potrjuje. V kadrovskih okvirih se tako moški kot ženske zaradi svoje privlačnosti srečujejo z ljubosumjem, ki ima seveda zgolj površinsko podlago in je s tega stališča povsem nerazumno (a zato nič manj škodljivo).

A morda najhujše prekletstvo lepote se dogaja tam, kjer naj bi bili (kot na sodišču) vsi enaki - v bolnišnicah. Za lepotce in lepotice, ki načrtujejo izlet v zdravstveno ustanovo, je bolje, da se zapustijo in zanemarijo do te mere, da so odbijajoči kot pismo iz davčne uprave. Avtorici meta raziskave sta namreč odkrili vzorec, ki kaže, da so privlačnejši ljudje deležni slabše oskrbe in manj sočutja (ker jim je bilo dotlej v življenju tako vedno postlano z rožicami).

Ne spreglejte