Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2014, 15.31

8 let

Gola resnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnjič sem se sprehajal po obali in pogled mi je ušel na sosednji nudistični kamp. Nisem si mogel kaj, da ne bi z začudenjem spoznal, da nudizem še vedno obkrožajo mnoge napačne predstave in tabuji.

Samo rajcanje V zahodni kulturi je skozi zgodovino (in ob izdatni pomoči medijev) prišlo do zanimivega parjenja med goloto in seksom. Če je eno, je samodejno tudi drugo. Če je drugo, prvo tako ni potrebno. Mnogi si zato ob besedi nudistični kamp predstavljajo razvrat starogrških proporcev, kjer se orgijski opus nikoli ne neha.

Splošno prepričanje je, da je to okolje sila stimulativno in vzburjajoče. Veliko moških se otepa nudističnega dopustovanja, ker se bojijo, da se bodo morali v vodo ves čas plaziti po trebuhu. Hiter sprehod skozi poljubni nudistični zaselek pokaže, da je to zelo, zelo, zelo (res zelo) daleč od resnice. Tamkajšnji gostje so namreč tako vešči golote, da je niti ne zaznajo.

Jasno počno vse vrste zadev, ki so daleč od stimulativnih - pometajo, zabijajo kole, čistijo ribe, barvajo ograjo. Celo tek, ki je bil v kultni Obalni straži prikazan stimulativno (krive so rdeče kopalke), v realnosti podleže neizprosni gravitaciji in odsotnosti ritma.

Lepotno tekmovanje Še bolj slepa in nerealna je predstava, da v nudističnih kampih mrgoli manekenk, starih med 18 in 24 leti. Za mnoge je to celo tihi motiv za tovrstno dopustovanje. Ti gostje so bržkone tisti, ki zahtevajo denar nazaj. Nudisti so ljudje, ki so se sprijaznili s svojim telesom in tako dopustujejo - ne sodelujoči na lepotnem tekmovanju ali nastopajoči v reklami za kopalke.

Ta nebrzdani optimizem se lahko razbohoti tudi v prepričanje, da nudisti vedno in povsod samo seksajo. Z izjemo zloglasnih svinger plaž v okolici Rovinja veljajo v nudističnih okoljih enaki zakoni glede javnega občevanja kot v središču Ljubljane - tovrstna nevzdržnost vodi najmanj v plačilo položnice za kršitev javnega reda in miru ter (vedno bolečo) internetno slavo.

Dopust za odrasle Logična posledica seksualne stigme je prepričanje, da so nudistična dopustovanja samo za odrasle. Jasno - če so vsi goli in se neprestano seksa, ni za otroke. Nekateri ljudje so bili vzgojeni brez tabujev okoli golote in za njih golota ni enako s spolnostjo. Nudisti so samo odrasla različica teh ljudi in ni redko, da na razkrit način dopustujejo celotne družine. Tudi nasprotno prepričanje, da so aseksualci, ne drži. Nudisti namreč niso nastali s spontanim samovžigom ali brezmadežnim spočetjem - se poročajo in razmnožujejo kot preostali homo sapiensi. Če cel dan bingljajo po kampu, še ne pomeni, da so se zavezali celibatu.

Enkrat gol, vselej gol Mnogokrat kot "izgovor" za oblečeno dopustovanje slišimo zgodbe o tem, kako so nudisti neprestano in v vseh okoliščinah nagi. Tudi najpogumnejši ljubitelj piknika se odprtega žara ne loti v Adamovem kostimu. Poleg tega so v nudističnih kampih gostje, ki še ne (ali pa ne več) nadzorujejo prebavne hidravlike in iz praktičnih razlogov nosijo vsaj hlače. Tudi nudiste kdaj zebe. Obisk delikatese in nakup falično oblikovanih mesnih izdelkov je morski mit, ne realnost.

Običajni ljudje Nudisti so pogosto tudi tarča bolj zlobnih predsodkov, češ da gre za nič drugega kot perverzneže, ki na zakonit način izživljajo svoje fantazije. Kolikor vem, golota še iz nikogar ni naredila perverzneža, kot tudi obleka še ne jamči brezmadežnosti. Nudisti so običajni, razumevajoči, zelo (a ne preveč) prijateljski in odprti (v značajskem, ne fizičnem smislu) ljudje, katerih tabuji počivajo drugje. Zaradi odprtosti se jih pogosto prime tudi obtožba, da jim zasebnost nič ne pomeni. Za takojšnjo razblinjenje tega mita priporočam sprehod po nudističnem kampu s fotoaparatom in širokokotnim objektivom. Hitro bo jasno, da ta teorija ne zdrži, to tvegano početje pa se lahko konča z golim pretepom.

Kulturno pogojena skepsa Ne glede na to, da se že tisoče let rojevamo goli (obleke so zgodovinsko povezane tako s statusom kot s praktičnostjo), je za mnoge koncept nudizma nekaj šokantnega. V muzej sodobne umetnosti se pač ne odpraviš nag, zato obstajajo regulirana in naravnemu dopustovanju namenjena okolja. Nudisti prihajajo iz vseh koncev družbe - so policisti (neoboroženi, v orožarskem smislu), odvetniki in zdravniki. Pokončni stebri družbe (spet, v značajskem pomenu). Zato nudizem ni nekaj nezakonitega. Z izjemo držav, kot sta Iran ali Savdska Arabija, kjer pa obstaja visoka verjetnost, da silno nastradaš že precej pred golim sprehodom na vrh Burj Kalife.

Ne spreglejte