TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 13.09

8 let

Mariborska ortopedija proti skrajšanju čakalnih dob

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na ortopedskem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor trenutno na operacijo čaka 3500 bolnikov, lani pa so na oddelku opravili 1600 operacij.

Povprečna čakalna doba je tako dve leti, da bi jo skrajšali, so lansko jesen uvedli dodaten ortopedski program operacij kolka, ki jih sicer izvajajo tudi na travmatološkem oddelku.

Načrtujejo 2300 ortopedskih operacij letno

Število potreb po endoprotetskih operacijah je iz leta v leto večje. Razlogi so med drugim v staranju prebivalstva in pogostejših poškodbah, zato se čakalne dobe povečujejo. Čakalne dobe, za nekatere operacije tudi do tri leta, so bistveno predolge, saj se v tem času lahko tudi poslabšajo pogoji za operacijo in rezultati operacije, ugotavlja v.d. predstojnika oddelka za ortopedijo klinike za kirurgijo UKC Maribor Matjaž Vogrin, zato je skupaj s sodelavci pripravil načrt skrajševanja čakalnih dob.

Načrt nove organizacije dela je vodstvo UKC Maribor skupaj z zdravniki predstavilo na današnji novinarski konferenci v Mariboru. Vogrin pričakuje, da bi v dveh letih bistveno skrajšali čakalne dobe. Že letos, zagotovo pa v prihodnjem letu, načrtujejo 2300 ortopedskih operacij letno. Tako bi čakalno dobo za endoprotetiko kolčnega sklepa skrajšali na pod šest mesecev, za endoprotetiko kolenskega sklepa na pod eno leto, skrajšali pa bi tudi čakalne dobe za druge operacije, je napovedal Vogrin.

Vključili bodo vse razpoložljive zmogljivosti

Številk smo se lotili sistemsko," je poudaril direktor UKC Maribor Gregor Pivec, ki je dodal, da bodo za dosego cilja vključili vse razpoložljive zmogljivosti. V skrajševanje čakalnih dob za ortopedske operacije sta poleg ortopedskega oddelka vključena tudi travmatološki in nevrokirurški oddelek, strokovno osebje si medsebojno pomaga z nasveti in uporablja enak material, je zagotovilo vodstvo UKC Maribor.

Glede uporabljenih materialov in s tem povezanimi ugibanji v javnosti je Pivec še pojasnil, da bolnišnica material kupuje prek javnih razpisov. Za nakup materialov je imenovana posebna komisija, ki jo sestavljajo ekonomisti in pravniki, zadnjo besedo glede vrste materiala pa poda stroka, je poudaril Pivec.

V največ štirih letih klinični oddelek za ortopedijo

Sicer pa je novi vodja ortopedskega oddelka Vogrin v okviru načrtovanega dela oddelka napovedal tudi nadaljevanje strokovnega razvoja različnih ved v okviru ortopedije na oddelku, na UKC Maribor imajo željo v največ štirih letih vzpostaviti klinični oddelek za ortopedijo, prav tako pa je Vogrin kot cilj navedel vzpostavitev katedre za ortopedijo na mariborski medicinski fakulteti.

Ne spreglejte