TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
16.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 16.04

8 let, 1 mesec

Kulturni dom Nova Gorica praznuje 30. obletnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kulturni dom Nova Gorica bo 8. februarja, na slovenski kulturni praznik, praznoval 30-letnico delovanja.

Pred tremi desetletji se je Nova Gorica lahko pohvalila s takrat moderno kulturno ustanovo, ki se je zavezala, da bo skrbela za umetniško-kulturni razvoj tega najbolj zahodnega dela naše države, ki leži na občutljivem stičišču različnih kultur. Že od samega začetka je ugled Kulturnega doma Nova Gorica počasi, a vztrajno in ambiciozno naraščal in se, s svojo koncertno ponudbo predvsem koncertov klasične glasbe in različnih abonmajev, približeval najpomembnejšim koncertnim hišam v Sloveniji. Kmalu se je uveljavil kot pomembno koncertno središče tako v lokalnem kot tudi širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Na njihovem odru so nastopila številna zveneča imena Novogoriška kulturna ustanova je v vseh teh letih na široko odprla vrata številnim mednarodno uveljavljenim umetnikom. Znotraj programov so nastopili najvidnejši in najpomembnejši slovenski glasbeniki. Zavidljivi so podatki, kdo je v teh letih nastopil na njihovem koncertnem odru: cela vrsta vrhunskih simfoničnih orkestrov, državnih filharmonij, vodilnih svetovnih komornih ansamblov, domači in tuji solisti, med njimi v zadnjih letih Kitajski simfonični orkester, Moskovska filharmonija, Camerata Berlinske filharmonije ter pianisti kot so Ivo Pogorelić, Aldo Ciccolini in Dubrovka Tomšič Srebotnjak.

Tekom let je Kulturni dom Nova Gorica svojo dejavnost razširil in obogatil. Poleg glasbene, je njegovo delovanje poseglo tudi na polje likovne in filmske umetnosti.

Slavnostni govornik na prireditvi bo Milan Kučan Slavnostni koncert in praznovanje obletnice so združili z osrednjo proslavo Mestne občine Nova Gorica ob kulturnem prazniku. Svečani dogodek bo v ponedeljek ob 20. uri v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica. Slavnostni govornik na prireditvi bo Milan Kučan, nekdanji predsednik Republike Slovenije in častni občan Mestne občine Nova Gorica.

Program bosta oblikovala Komorni orkester Slovenske filharmonije in violinistka Mihela Brecelj. Zazvenela bodo dela Marija Kogoja v priredbi Karla Jeraja (Allegretto), Wolfganga Amadeusa Mozarta (Koncert za violino in orkester št. 5 v A-duru, 'Turški') in Leoša Janáčka (Suita za godala).

Ne spreglejte