TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
9.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 9.44

8 let

Januar prinaša višji račun za električno energijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Januar prinaša višje zneske električne energije, saj je vlada na novo določila prispevka za obnovljive vire energije in za zagotavljanje zanesljive oskrbe z uporabo domačih virov energije.

Zaradi spremembe bodo zneski na položnici povprečnega gospodinjskega odjemalca višji za 1,40 evra. Povprečni mesečni prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov na kilovat (kW) obračunske moči za leto 2010 po novem znaša 0,65584 evra.

Brez te spremembe e bi prišlo do novih investicij Za tovrstne podpore v letu 2010 je treba zbrati več sredstev kot v letu 2009, ker je s 1. novembrom 2009 začel veljati tarifni del novih uredb o podporah, ki je veliko bolj stimulativen od prejšnjega. Pokazalo se je, da brez te spremembe v Sloveniji ne bi prišlo do novih investicij, je zapisano v vladnem gradivu.

Slovenija se je zavezala, da bo leta 2010 dosegla indikativni cilj 33,6 odstotka deleža električne energije iz obnovljivih virov energije v nacionalni elektroenergetski bilanci. Trenutno stanje deleža električne energije iz obnovljivih virov je okoli 26 odstotkov.

Znesek višji za približno 1,55 evra Po spremembi višine prispevka za obnovljive vire se bo za povprečnega gospodinjskega odjemalca znesek zvišal za oz. 3,5 odstotka.

Za zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo z uporabo domačih virov primarne energije pa povprečni mesečni prispevek na kW obračunske moči za leto 2010 znaša 0,06781 evra na kW. S tem prispevkom se zbirajo namenska sredstva za pokrivanje upravičenih stroškov, ki se priznavajo proizvajalcu električne energije, ki bo izbran na javnem razpisu zaradi uporabe domačega premoga iz rudnika Trbovlje Hrastnik (RTH). Vlada je določila, da se v letno energetsko bilanco za leto 2010 uvrsti 391.500 ton rjavega premoga RTH.

Ne spreglejte