TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 10. 2009,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 17.13

8 let

GZS opozarja na nevarnost spontanih protestov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da posamezni spontano organizirani protesti nevarno krčijo možnosti za nova naročila.

Kot poudarjajo na GZS, je kriza, za katero mnogi menijo, da jo je skoraj že konec, v Sloveniji šele sedaj zares začela kazati zobe. Gospodarske razmere v državi so resne, navajajo na zbornici. Rastoča nelikvidnost, trend padajočih in nestabilnih naročil, nedostopnost kreditov, neučinkovitost jamstvene sheme in izterjave in ustavljanje investicij so najbolj pereči problemi, ki še vedno pestijo gospodarstvo. To je potrdila tudi anketa, ji so jo na GZS izvedli med člani v začetku septembra in na katero se je odzvalo blizu 1100 podjetij. Pomembne razsežnosti posledic gospodarske krize Nedavni dogodki v nekaterih podjetjih so razkrili pomembne razsežnosti posledic gospodarske krize, kjer so reakcije širše javnosti pokazale tako na občutljivost širše družbe na probleme zaposlenih kot tudi na izjemno velike nevarnosti za vpletena podjetja in posledično za delovna mesta.

V razmerah krize so razmerja med zaposlenimi, sindikati, vodstvi podjetij in nenazadnje lastniki še posebej obremenjena z odločitvami, ki so nujne za obstoj podjetja, poudarjajo na GZS. Hkrati te odločitve posegajo v že dosežene dogovore, ustvarjene z dialogom na več ravneh, v tem primeru kolektivnega dogovarjanja. "Sprejemanje takih odločitev in sposobnost podjetja za sprotno razreševanje morebitnih odprtih vprašanj med zaposlenimi in sindikatom in vodstvom podjetja, ki jih prinašajo spremenjene razmere, so nepogrešljiva osnova za trajno partnerstvo s kupci," navajajo na GZS.

Vse strani pozivajo, da sedejo za pogajalsko mizo Nesporazume med delodajalci in sindikati je treba po prepričanju zbornice razreševati na miren način s konstruktivnim dialogom za pogajalsko mizo. "Opozarjamo, da lahko neučinkovit ali celo neobstoječ socialni dialog med delodajalci in sindikati gospodarstvu zada dokončen udarec, ki bo trenutno situacijo in konkurenčni položaj posameznih podjetij le še poslabšal in onemogočil, da se izvedejo še tista konkretna naročila, ki jih podjetja v tem trenutku imajo," navajajo.

"Vsak prevzame svoj del odgovornosti za svoja ravnanja" Na GZS so prepričani, da številne aktualne aktivnosti v podjetjih, kjer poteka okrepljen dialog med akterji, kažejo na dejstvo, da dialog med zaposlenimi in sindikati na eni strani ter delodajalci lahko poteka na dogovorjen način. Pomembno je, da vsak prevzame svoj del odgovornosti za svoja ravnanja. Tega dialoga ni mogoče suspendirati ali zamenjati z obtoževanjem in pritiski na akterje v podjetjih iz širšega družbenega okolja.

Ne spreglejte