TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 5. 2009,
7.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 5. 2009, 7.21

8 let

EU praznuje peto obletnico velike širitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Evropska unija praznuje peto obletnico največje širitve v svoji zgodovini, s katero se je unija s petnajstih držav razširila na petindvajseterico, med drugim tudi na Slovenijo.

EU bo obletnico širitve, ki je uspešno združila Vzhod in Zahod, obeležila v Pragi s konferenco Od padca železne zavese leta 1989 do širitve EU v letu 2004. Na konferenci, na kateri bosta slavnostna govorca evropski komisar za širitev Olli Rehn in evropski komisar za kulturo, izobraževanje in usposabljanje ter mlade Jan Figel, se bodo obenem spomnili tudi 20-letnice padca Berlinskega zidu in železne zavese.

S konferenco bodo osvetlili pomen zgodovinskih dogodkov za evropsko integracijo Udeleženci konference bodo preleteli ključne zgodovinske dogodke leta 1989 in osvetlili njihov pomen za evropsko integracijo. Na več okroglih mizah bodo razpravljali o vlogi širitve unije pri ponovni združitvi Evrope, ponovni vzpostavitvi demokracije v Evropi po padcu železne zavese in vlogi civilne družbe pri demokratičnih spremembah.

Komisar Rehn bo v razpravi o vlogi širitve EU na združevanje Evrope ter o preteklih premislekih in obetih za prihodnost analiziral vpliv širitve na EU in Evropejce. V razpravi se mu bodo pridružili vodja češke diplomacije v odstopu Karel Schwarzenberg, nekdanja avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik in generalni sekretar Sveta za regionalno sodelovanje v JV Evropi Hido Biščević.

Konference se bo v imenu češkega predsedstva EU udeležil tudi podpredsednik češke vlade v odstopu Alexandr Vondra. Na konferenci, ki jo organizirata Evropska komisija in češko predsedstvo EU, bodo poleg visokih predstavnikov predsedstva in komisije sodelovali tudi predstavniki drugih držav članic in Evropskega parlamenta.

V Sloveniji ob obletnici širitve Teden Evrope V Sloveniji bo peti obletnici širitve namenjen letošnji Teden Evrope, ki bo potekal med 4. in 12. majem. Izšla bo tudi publikacija Prvih pet let - kaj nam prinaša EU. Gre za zbirko dosežkov, pomembnih za državljana. Prav tako je pripravljena tudi šesta izdaja publikacije Slovenija v EU, ki združuje zbirko 152 najpogostejših vprašanj in odgovorov državljanov.

5. maja bo v Ljubljani okrogla miza "Slovenija - petletna Evropejka". 8. maja pa bo slovesna seja odbora DZ za zadeve EU, ki bo v veliki dvorani parlamenta na temo pete obletnice slovenskega članstva v uniji.

EU je veliko širitev končala leta 2007 1. maja 2004 so v EU vstopile Slovenija, Slovaška, Češka, Madžarska, Poljska, Litva, Latvija, Estonija, Ciper in Malta. EU je veliko širitev na države srednje in vzhodne Evrope končala leta 2007 z vstopom Romunije in Bolgarije v povezavo. Na vstop v unijo še čakajo države Zahodnega Balkana in tudi Turčija, ki se že nekaj let pogaja o članstvu.

Ne spreglejte