TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
12.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 12.54

6 let, 7 mesecev

Entropa še vedno dviga prah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cenzurirana Entropa, s katero češki umetnik David Černy kaže ogledalo EU in preizkuša njen smisel za humor, je sprožila še eno peticijo proti poseganju politike v umetnost in v podporo umetniku.

"Entropa je bila cenzurirana. Po vztrajnih pritožbah bolgarske vlade je bilo 'turško stranišče' prekrito s črno krpo," so zapisali v poljskem združenju Indeks 73, ki je pripravilo spletno peticijo proti poseganju politike v umetnost. Peticijo je mogoče podpisati do 16. februarja na spletnem naslovu http://www.ipetitions.com/petition/entropa/.

Umetnost lahko spreminja realnost "Močno podpiramo ustavno pravico do provokativnega glasu ter verjamemo, da ima umetnost moč vplivati na našo realnost in jo spreminjati. Iskrena razprava o pravih notranjih problemih Evrope, kakršna sta diskriminacija ali nacionalni klišeji, ne more biti več skrita ali prekrita z neodgovornimi zahtevami po cenzuri," so poudarili v združenju.

Že pred poljsko pobudo je svojo peticijo v protest takšnim posegom v umetnost ter v podporo češkemu umetniku in predsedstvu EU predstavil tudi Mirovni inštitut - inštitut za sodobne družbene in politične študije v Ljubljani. Njihova peticija je na voljo na spletni povezavi http://www.ljudmila.org/~peticija/index.php?page=petition&id=3.

Preizkus umetnikovega smisla za humor Černy pa ne dobiva le gest podpore. Češki dnevnik Mlada Fronta Dnes je pred dnevi objavil lažni pogovor z njim, v katerem se igra z njegovimi resničnimi izjavami. Tako je časnik želel preizkusiti umetnikov smisel za humor, potem ko je Černy z Entropo preizkusil smisel za humor EU. Umetnik se je odzval besno, češ da Mlada Fronta Dnes "ni umetnina, temveč dnevni časopis".

Černy naj bi bil najbolj jezen zaradi navedb, ki bi po njegovem mnenju lahko škodovale češki vladi. Umetnik namreč v enem od odgovorov v lažnem pogovoru reče, da je češki minister za evropske zadeve Alexandr Vondra vedel za prevaro z Entropo dlje, kot priznava, in da mu je obljubil sodelovanje pri novih projektih.

Igriva analiza nacionalnih stereotipov Osemtonska inštalacija Entropa je bila odprta sredi januarja v preddverju stavbe Justus Lipsius v Bruslju, kjer se sestajajo ministri in voditelji držav EU, ob začetku češkega predsedovanja EU. Avtorji so jo opisali kot "igrivo analizo nacionalnih stereotipov in izvirnih značilnosti posameznih kultur".

Sporne bolgarske skulpture niso odstranili Bolgarija, ki je bila v inštalaciji upodobljena kot "turško stranišče" ali "stranišče na štrbunk", je uradno zahtevala, da se njen del mozaika umakne. Tako je bil bolgarski del razstave prekrit s črno krpo, celotne skulpture pa niso odstranili. Po napovedih češkega predsedstva umetnina ostaja do konca češkega predsedovanja, torej do konca junija.

Afera Entropa je izbruhnila, ker naj bi umetnik Černy, ki je na Češkem znan po svojih provokativnih projektih, po dogovoru s češko vlado razstavo pripravil v sodelovanju z umetniki iz celotne EU, vendar je projekt izpeljal sam s svojimi sodelavci, hkrati pa je v brošuri o Entropi navedel imena domnevnih umetnikov iz vseh 27 držav.

"Entropa je samo umetnost, nič več, nič manj," je ob odprtju projekta povedal češki minister za evropske zadeve Vondra. "Umetnost je svoboda izražanja, ki je temeljno načelo demokracije. Umetnost nima meja in Evropa brez meja je naše geslo," je poudaril in dodal, da "20 let po padcu železne zavese v Evropi ne sme več biti prostora za cenzuro".

Vsako predsedstvo da palači Justus Lipsius svojevrsten pečat, a ti običajno niso provokativni. Slovenija je palačo odela v belo-modre barve svojega loga, s čimer je želela, da bi v njej "zavel svež, dinamičen, mlad duh in skozi to tudi slovenski duh mlade in uspešne države". Francija pa je v preddverju napihnila ogromen balon.

"Prvi turisti so bili tukaj leta 1213" Tudi Sloveniji ni bilo prizaneseno. Predstavljena je z napisom "Prvi turisti so bili tukaj leta 1213". "To je strategija, povezana z naslado masturbacije: roko, ki jo uporabljamo kot avtoerotično stimulacijo, vidimo kot roko drugega. Našo lastno nacionalno identiteto vidimo podobno: kakor da bi bili turisti na lastni zemlji," piše v brošuri o Entropi.

Redni obiskovalci Justusa Lipsiusa sicer ugotavljajo, da nobena razstava v atriju palače še ni bila deležna tolikšne pozornosti kot Entropa.

Ne spreglejte