TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
16.09

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 16.09

8 let, 1 mesec

Droga Kolinska posluje v skladu z načrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Droga Kolinska je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 280 milijonov evrov prihodkov oz. šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Dobiček iz poslovanja pred amortizacijo se je znižal za štiri odstotke na 34 milijonov evrov. Rast beleži na vseh štirih jedrnih programih, in sicer na vseh ključnih trgih.

Kot je na novinarski konferenci povedala podpredsednica uprave Droge Kolinske Milena Štular, je ustvarjeni devetmesečni denarni tok iz poslovanja v višini 34 milijonov evrov uspeh, saj je treba upoštevati izpad Unileverja in izredno visoke cene surovin v začetku leta.

Droga Kolinska po besedah Štularjeve posluje v skladu z načrti; podobno je pričakovati tudi v 2009. Podrobno o načrtih za 2009 Štularjeva ni govorila, saj bodo prav danes popoldne zaključili načrt za prihodnje leto.

Prevladujejo močne blagovne znamke

Družba je v zadnjem letu izvedla reorganizacijo ter strategijo internacionalizacije in osredotočenosti na ključne blagovne znamke. "Z reorganizacijo po vzoru prehrambenih multinacionalk se prilagajamo zahtevnemu okolju prehrambene industrije, v katerem prevladujejo močne blagovne znamke, potrošniški trendi in življenjski stil pa se neprestano spreminjajo," je povedala Štularjeva.

Vsi programi so zabeležili rast na ključnih trgih: pijače štiriodstotno, kava 11-odstotno, prigrizki 27-odstotno, namazi pa rekordno 50-odstotno rast. Po kategorijah je Droga Kolinska največji delež prihodkov, 33 odstotkov, zabeležila v kategoriji kava, sledijo sladki program (16 odstotkov), Argeta (14 odstotkov), Cockta (sedem odstotkov), slani program (pet odstotkov) in Donat (štiri odstotke).

Po geografskih trgih pa je Droga Kolinska v prvih devetih mesecih letos največ prihodkov ustvarila v Srbiji in Črni gori (43 odstotkov), sledita Slovenija z 22 odstotki ter BiH s 13 odstotki. Ostalih 22 odstotkov prihodkov je Droga Kolinska skupaj ustvarila na Hrvaškem, v Rusiji in vzhodni Evropi, Makedoniji, državah EU in na ostalih tujih trgih.

Program kave naj bi v 2008 ustvaril 130 milijonov evrov prihodkov

Program kave naj bi v 2008 ustvaril 130 milijonov evrov prihodkov. Štularjeva je še posebej ponosna na tržni delež Barcaffeja v Sloveniji, ki se je na letni ravni povečal za dva odstotka na 74 odstotkov. Letos je Droga Kolinska intenzivno vstopila tudi na trg instant kave in dosegla 23-odstotni tržni delež. S sladkim programom bo Droga Kolinska bo načrtu letos ustvarila 83 milijonov evrov prihodkov, z namazi 48 milijonov evrov, s pijačami pa 46 milijonov evrov.

Večjih podražitev izdelkov Droge Kolinske letos ni pričakovati, možne so le kakšne minimalne podražitve. Kot pravijo v družbi, pa tudi do zdaj kakšnih večjih korekcij cen izdelkov niso izvajali.

Droga Kolinska se je osredotočila na ključne blagovne znamke Droga Kolinska se je s strategijo internacionalizacije osredotočila na ključne blagovne znamke z visokim potencialom rasti in z močno navzočnostjo v regiji: Barcaffe, Donat, Cockta, Argeta, Grand kafa, Šratk in Smoki. Ostale blagovne znamke so namenili prodaji. Tako je družba že prodala program praškastih proizvodov družbi Dr. Oetker Slovenija. Podravka je kupila program žitnih kosmičev Čoko in Čokolešnik, podjetje Orka je novi lastnik programa vložene zelenjave in omak Droga, Tomatina in Argo. Žito pa je kupil čaje 1001 cvet, riž in mlevske izdelke Zlato polje ter začimbe Maestro.

Med vsemi programi, ki jih je Droga Kolinska namenila prodaji, ostajata v procesu prodaje še dva: proizvodnja soli in program otroške hrane Bebi, je povedala Štularjeva.

Tri ponudbe za nakup nepremičnin v Ljubljani Droga Kolinska je julija letos objavila mednarodni razpis za prodajo zemljišč ob Šmartinski cesti v Ljubljani. Do podaljšanega roka za oddajo ponudb za nakup nepremičnin so prispele tri ponudbe. Vodstvo družbe bo s ponudniki nadaljevalo pogovore, predvidoma do konca leta pa bo sprejeta odločitev o prodaji najugodnejšemu ponudniku. Če pričakovanja vodstva ne bodo izpolnjena, bo projekt prestavljen v leto 2009; prodaja nepremičnin za drogo Kolinsko namreč kratkoročno ni nujna.

Morebitne prodaje Droge Kolinske s strani Istrabenza vodstvo Droge Kolinske podrobneje ne komentira, saj je postopek v začetni fazi. Štularjeva je v zvezi s tem zgolj spomnila, da je nadzorni svet Istrabenza potrdil predlog uprave za podelitev mandata svetovalcu za prodajo delnic Droge Kolinske.

Ne spreglejte