TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 5. 2010,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 14.27

8 let

Dogovor Grčije z EU in IMF bo objavljen v nedeljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dogovor grških oblasti z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom bo grška vlada objavila v nedeljo, po izredni seji vlade.

"Dogovor še ni podpisan, a zaključen bo do nedelje. Objavili ga bomo med nedeljsko sejo vlade, najverjetneje dopoldne, finančni minister George Papakonstantinu pa ga bo nato predstavil novinarjem," je povedal neimenovani vir pri grški vladi.

Grčijo čakajo ostri varčevalni ukrepi Že sedaj je povsem jasno, da Grčijo čaka kar nekaj let korenitih in bolečih reform ter ostrih varčevalnih ukrepov, s katerimi bo gospodarstvo in javne finance postavila na pot vzdržnosti. Že predhodno je namreč iz krogov blizu pogajanj pricurljalo kar nekaj podrobnosti. Dogovor naj bi tako predvideval, da mora Grčija - če želi koristiti mehanizem posojil evroskupine in IMF - v prihodnjih treh letih skupaj privarčevati 24 milijard evrov.

Zvišali bodo davek na dodano vrednost

Grčija naj bi skladu z dogovorom v državnem sektorju za najmanj tri leta zamrznila plače, državnim uslužbencem in upokojencem naj bi ukinili 13. in 14. plačo oz. pokojnino, v državnem sektorju naj bi do nadaljnjega ustavili zaposlovanje, podaljšali naj bi tudi delovno dobo.

Dogovor naj bi predvideval tudi zvišanje davkov - davek na dodano vrednost naj bi zvišali z 21 na 23 odstotkov, že tretjič letos pa naj bi zvišali tudi davek na tobak, alkohol in gorivo. Grčija se bo morala odpovedati tudi družinski srebrnini - državne deleže v podjetjih naj bi prodali, državna podjetja pa privatizirali. Zaprli ali združili naj bi bolnišnice, število mest in občin pa naj bi zmanjšali s 1300 na 340.

Grčija bo potrebovala od 100 do 120 milijard evrov posojil

Evroskupina naj bi Grčiji v skladu z dogovorom v prvem letu zagotovila do 30 milijard evrov posojil, IMF pa od 15 do 25 milijard evrov. Skupno naj bi Grčija po nekaterih ocenah v prihodnjih treh letih potrebovala od 100 do 120 milijard evrov posojil, poleg tega pa naj bi bilo še 20 milijard potrebnih za stabilizacijo grškega bančnega sistema.

Grški program bo nadzorovala Evropska komisija Iz vrst IMF naj bi prišle informacije, da bo morala ta organizacija nad izpolnjevanjem dogovora o reformah in varčevanju zaradi globine krize in zgodovinskih izkušenj z izvajanjem reform v Grčiji bdeti precej dlje časa, kot se je sprva ocenjevalo. T. i. stand-by aranžma, kot se imenuje mehanizem nadzora IMF nad reformami v prejemnici njegovih posojil, naj bi tako trajal kar deset let. Obenem pa bo oster nadzor nad grškim programom reform izvajala tudi Evropska komisija.

Merkel: Nemške banke naj pomagajo Grčiji

Nemška kanclerka Angela Merkel je sicer izrazila željo, da bi tudi nemške banke prostovoljno prispevale v mehanizem za pomoč Grčiji. Te so lastnice velikega števila grških državnih obveznic in zato zelo zainteresirane za uspešno razrešitev grške dolžniške in finančne krize. Banke so v petek že izrazile naklonjenost takšni zamisli.

Ne spreglejte