Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
28. 7. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

iPhone glasba Apple

Petek, 28. 7. 2017, 17.40

6 let, 6 mesecev

Applova poteza, ki označuje konec ere

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Ameriško tehnološko podjetje Apple je s svoje spletne strani umaknilo možnost za nakup prenosnih predvajalnikov glasbe iPod Nano in iPod Shuffle. S tem je konec tudi določene ere, saj to pomeni, da Apple klasičnih predvajalnikov glasbe, s katerimi je v prejšnjem desetletju skoraj sam ustvaril novo industrijo in povzročil glasbeno revolucijo, ne prodaja več. 

Sedma in tudi zadnja generacija predvajalnika iPod Nano, ki ga je Apple predstavil septembra 2012. | Foto: Reuters Sedma in tudi zadnja generacija predvajalnika iPod Nano, ki ga je Apple predstavil septembra 2012. Foto: Reuters

Apple je za več ameriških tehnoloških medijev tudi potrdil, da uradno končuje prodajo prenosnih predvajalnikov glasbe iPod Nano in iPod Shuffle.

Napravi je Apple predstavil leta 2005. Obe sta bili zelo dobro prodajani: glavni adut iPoda Nano so bile majhne dimenzije in barvni zaslonček, še bolj minimalistični model Shuffle pa je bil priljubljena izbira športnikov, ki so si ga zaradi zaponke na zadnji strani predvajalnika lahko pripeli na rokav. 

Če v spletni iskalnik od vpišemo "iPod Nano" ali "iPod Shuffle", se bosta še sicer vedno prikazali povezavi do obeh naprav na Applovi spletni strani, a klik na eno ali drugo bo uporabnika odpeljal na Applovo domačo stran oziroma na spletno stran glasbene storitve Apple Music. | Foto: Matic Tomšič Če v spletni iskalnik od vpišemo "iPod Nano" ali "iPod Shuffle", se bosta še sicer vedno prikazali povezavi do obeh naprav na Applovi spletni strani, a klik na eno ali drugo bo uporabnika odpeljal na Applovo domačo stran oziroma na spletno stran glasbene storitve Apple Music. Foto: Matic Tomšič

Uraden konec prodaje iPoda Nano in iPoda Shuffle, ki ju bo, dokler ne bodo pošle zaloge, sicer še vedno mogoče kupiti v drugih spletnih trgovinah z elektroniko, oznanja tudi konec pomembnega Applovega obdobja.

Tehnološki velikan zdaj namreč dokončno ne prodaja več klasičnih prenosnih predvajalnikov glasbe. Edini, ki je še ostal v Applovem naboru naprav, je iPod Touch, ki pa je pravzaprav okleščeni pametni telefon iPhone brez možnosti opravljanja telefonskih klicev. 

Nekdanji prvi mož podjetja Apple Steve Jobs leta 2010 predstavlja predvajalnika iPod Shuffle (levo) in iPod Nano (desno). Drugi je pozneje še enkrat spremenil obliko.  | Foto: Reuters Nekdanji prvi mož podjetja Apple Steve Jobs leta 2010 predstavlja predvajalnika iPod Shuffle (levo) in iPod Nano (desno). Drugi je pozneje še enkrat spremenil obliko. Foto: Reuters

Glasbeni revolucionar

Prvemu iPodu, ki je izšel oktobra 2001, številni pripisujejo zasluge za astronomsko rast industrije prenosnih predvajalnikov. iPod sicer ni bil prva tovrstna naprava, ta čast pripada predvajalniku Diamond Rio PMP300.

23. oktober 2001, predstavitev prve generacije prenosnega predvajalnika glasbe iPod. Roka, ki ga nastavlja fotografu, pripada ustanovitelju podjetja Apple Stevu Jobsu. Kliknite na fotografijo za ogled polne različice. | Foto: Reuters 23. oktober 2001, predstavitev prve generacije prenosnega predvajalnika glasbe iPod. Roka, ki ga nastavlja fotografu, pripada ustanovitelju podjetja Apple Stevu Jobsu. Kliknite na fotografijo za ogled polne različice. Foto: Reuters

iPod je po mnenju strokovnjakov tudi eden od glavnih dejavnikov za popularizacijo digitalne glasbe, s katero se je poslovila tako imenovana era albumov.

Ko je Apple leta 2003 odprl spletno trgovino z glasbo iTunes Store, ki je postala ena od podpornih stebrov znamke iPod, je lahko vsak uporabnik namesto vsega albuma na CD-ju namreč kupil samo izbrane pesmi. 

Digitalno nakupovanje ali celo samo "najemanje" glasbe je v letu 2017 nekaj povsem vsakdanjega. Storitve, kot so Spotify, Google Play Music, Deezer in tudi Apple Music imajo skupaj več kot sto milijonov uporabnikov.  | Foto: Reuters Digitalno nakupovanje ali celo samo "najemanje" glasbe je v letu 2017 nekaj povsem vsakdanjega. Storitve, kot so Spotify, Google Play Music, Deezer in tudi Apple Music imajo skupaj več kot sto milijonov uporabnikov.  Foto: Reuters

Za Apple je bil iPod do prihoda pametnega telefona iPhone izrednega pomena, saj je prodaja predvajalnika pomenila občutno večji delež prihodkov kot danes.

V zadnjem četrtletju fiskalnega leta 2007 je Apple, na primer, prodal samo 1,2 milijona primerkov prvega pametnega telefona iPhone (izšel je junija 2007) in več kot deset milijonov predvajalnikov iPod (vir). 

Kako pomemben je bil iPod nekdaj za Apple, so navsezadnje dokazovali tudi posebni dogodki, ki jih je podjetje organiziralo izključno za predstavitve novih modelov predvajalnika. Svojega sta navsezadnje dobila tudi pravkar ukinjena iPod Nano in iPod Shuffle:


Preberite tudi:

Zgodba o tem, kaj je v resnici botrovalo nastanku Applovega pametnega telefona iPhone

Najbolj napačne tehnološke napovedi vseh časov

Ne spreglejte