Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
28. 7. 2017,
11.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

1

Natisni članek

Google iskalniki Marissa Mayer Yahoo Instant Search internet

Petek, 28. 7. 2017, 11.31

6 let, 6 mesecev

Nekoč revolucionarni korak naprej odhaja v preteklost

Ali ste opazili to spremembo v iskalniku Google?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

1

Google, iskanje, iskalnik | Foto zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Po sedmih letih se je Google odločil ukiniti funkcijo Google Instant Search. Kaj to pomeni za uporabnike?

Ko ste nekoč na računalniku v iskalnik Google vpisovali želeni pojem, je iskalnik že med tipkanjem sproti ponujal zadetke – to je bila funkcija Instant Search.

Ta teden so jo ukinili, kar pomeni, da bo za prikaz zadetkov treba vpisati ves pojem in nato klikniti na gumb, ki bo sprožil iskanje.

Mobilne naprave narekujejo nove pristope

Čeprav se to za uporabnike na računalnikih na prvi (in drugi) pogled zdi korak nazaj, ima ta odločitev vendarle nekaj smisla. Tako se namreč približujejo logiki in značilnostim mobilnih naprav, ki so vedno pogostejši način dostopanja do interneta.

Mati ta teden ukinjene Googlove funkcije Instant Search je bila Marissa Mayer, ki je potem prestopila k tekmecu Yahoo in ga vodila od julija 2012 do junija letos. | Foto: Reuters Mati ta teden ukinjene Googlove funkcije Instant Search je bila Marissa Mayer, ki je potem prestopila k tekmecu Yahoo in ga vodila od julija 2012 do junija letos. Foto: Reuters

Pri Googlu ugotavljajo, da je že zdaj več kot 50 odstotkov dostopa do njihovega iskalnika prek mobilnih naprav, te imajo svoje (omejevalne) značilnosti predvsem pri vnosu podatkov (tipkanju) in velikosti zaslona.

"Velik premik" je živel sedem let

Funkcija Instant Search je zaživela leta 2010, ko je za razvoj Googla skrbela Marissa Mayer, o kateri smo potem še več brali in slišali, ko je prevzela krmilo tekmeca Yahoo. Takrat je Mayerjeva Instant Search opisala kot "velikanski premik v iskanju" in temu primerna je bila tudi medijska pozornost.

Zdaj pod taktirko vedno pogostejše uporabe mobilnih naprav Google obljublja, da bodo usmerili svoja prizadevanja na pospeševanje iskanja na vseh napravah.

Google bo med vpisovanjem iskalnega pojma pod vnosnim oknom še vedno ponujal predloge pojmov, a prikaza zadetkov ne bo več, dokler ne kliknemo na gumb za iskanje ali so vsaj tipko vračalnico (Enter), ki v tem primeru učinkuje enako.

Ne spreglejte