Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
1. 12. 2016,
5.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

BMW električni avtomobili car sharing Ljubljana

Četrtek, 1. 12. 2016, 5.50

6 let, 7 mesecev

Kdo v Sloveniji kupi električnega BMW i3

BMW za malo denarja? Ni moj, ga pa vozim ...

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Le vsak deseti kupec novega avtomobila v Sloveniji lahko išče med prestižnimi premium znamkami. Sistem souporabe avtomobilov ("car sharing") v Sloveniji vodi tudi do širšega dostopa do premium vozil, saj je najem mnogo cenejši od stroška lastništva, zato jih občasno lahko preizkusi skoraj vsak voznik. Pomembno vlogo na trgu premium vozil bodo do konca desetletja dobili tudi električni avtomobili.

Ena izmed prednosti sistema souporabe avtomobilov v Ljubljani je tudi olajšan dostop do premium vozil kot je električni BMW i3. Bavarci so letos po prodaji električnih avtomobilov najuspešnejši v Sloveniji, kljub za zdaj še počasni rasti pa so ambicije visoke tudi na globalnem trgu.  | Foto: Gregor Pavšič Ena izmed prednosti sistema souporabe avtomobilov v Ljubljani je tudi olajšan dostop do premium vozil kot je električni BMW i3. Bavarci so letos po prodaji električnih avtomobilov najuspešnejši v Sloveniji, kljub za zdaj še počasni rasti pa so ambicije visoke tudi na globalnem trgu. Foto: Gregor Pavšič

Januarja bo v ljubljanskem sistemu "car sharinga" tudi prenovljeni renault zoe, ki bo imel realno okrog 300 kilometrov dosega. | Foto: Gregor Pavšič Januarja bo v ljubljanskem sistemu "car sharinga" tudi prenovljeni renault zoe, ki bo imel realno okrog 300 kilometrov dosega. Foto: Gregor Pavšič Sprostitev dostopa do premium avtomobilov: na triurno večerjo iz Ljubljane v Domžale za 12 evrov

Ljubljanski sistem souporabe avtomobilov je v prestolnici dobil še tri nove lokacije (skupno 17), na katerih je mogoče avtomobile prevzeti in vrniti. Do konca leta jih nameravajo dodati še najmanj pet. Ena izmed ključnih lastnosti podobnih sistemov je tudi dostopnost do vozil za navadne smrtnike. Tako imenovani "car sharing" torej večini omogoča sploh prvi stik z električnimi avtomobili, obenem pa jim ponuja tudi najem premium avtomobila po potrebi. Marsikdo si ga želi, a si ga v lastniški obliki ne more privoščiti. Če odmislimo enkratno plačilo registracije v sistem, na primer večerna 30-kilometrska vožnja z BMW i3, ki bi trajala tri ure (skok na večerjo v Domžale), stane dobrih 12 evrov. Ob dnevni tarifi bi tak najem znašal 27 evrov.

Vsaj v primeru Slovenije sistem souporabe avtomobilov pomeni tudi lažji dostop do praviloma dragih in za večino nedostopnih premium avtomobilov. Kot smo pisali že v našem članku ob prihodu novega audija Q2 na slovenski trg, v Sloveniji le vsak deseti kupec novega avtomobila lahko izbira med znamkami iz prestižne sredine premium vozil.

Čeprav ima zdajšnji BMW i3 brez dodatnega podaljševalnika dosega še omejeno uporabnost, so jih letos v Sloveniji prodali več kot 40.  | Foto: Čeprav ima zdajšnji BMW i3 brez dodatnega podaljševalnika dosega še omejeno uporabnost, so jih letos v Sloveniji prodali več kot 40.

BMW letos uradno najuspešnejša "električna" znamka v Sloveniji

Med vsemi tremi vodilnimi premium proizvajalci je trenutno na elektromobilnost najbolje pripravljen BMW. Z izjemo Tesle Motors edini ponujajo serijske premium električne avtomobile, večja vlaganja v trženje pa so obrodila sadove tudi z vidika prodaje. BMW je letos do konca novembra prodal 41 električnih i3 (lani 23), od tega so jih tretjino prodali fizičnim osebam. Po uradni statistiki Sekcije za vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je letos BMW v prodaji električnih vozil v Sloveniji najuspešnejši. Električni i3 sicer spada med cenejše modele BMW. Z upoštevano subvencijo Eko sklada ga je mogoče dobiti že za 29 tisoč evrov. 

Slovenija je med državami, kjer je polnilnic že veliko, naša prednost pa so tudi majhne razdalje med kraji. Evropa in avtomobilski proizvajalci medtem načrtujejo infrastrukturo novih polnilnic, ki bodo imele moč vse do 350 kilovatov. Njihovi neposredni uporabniki bodo tudi premium avtomobilske znamke. | Foto: Porsche Slovenija je med državami, kjer je polnilnic že veliko, naša prednost pa so tudi majhne razdalje med kraji. Evropa in avtomobilski proizvajalci medtem načrtujejo infrastrukturo novih polnilnic, ki bodo imele moč vse do 350 kilovatov. Njihovi neposredni uporabniki bodo tudi premium avtomobilske znamke. Foto: Porsche "Želimo več zelenih parkirnih mest, vožnjo po rezerviranih pasovih v mestih, subvencije za gradnjo polnilnih postaj …"

"Vozniki BMW i3 so urbani, moderni, usmerjeni v prihodnost. Veliko jim pomenita skrb za okolje in visoka kakovost življenja na sploh, naklonjeni so novostim in novim oblikam mobilnosti," pravi Erik Poljšak, vodja električnega programa i pri slovenskem uvozniku BMW. Poljšak poudarja, da so kljub premium naravi vozila v ozadju nakupa tudi racionalni razlogi. V povprečju stane 100 kilometrov vožnje en evro, kar je vsaj šestkrat ceneje kot pri avtomobilu z motorjem na notranje izgorevanje.

"V prihodnosti bi si želeli še več spodbud za električno mobilnost v obliki zelenih, brezplačnih parkirnih mest, možnost vožnje po rezerviranih pasovih po mestih in subvencije za gradnje polnilnih postaj za podjetja. Prav tako vidimo potencial za vzpostavitev polnilne infrastrukture na območjih večstanovanjskih naselij, predvsem v starejših tovrstnih naseljih bi bila potrebna prilagoditev električnih napeljav v garažnih objektih, razdelitev priključkov na posamezne garaže, prilagoditev za polnjenje avtomobilov in podobno," dodaja Poljšak.

Tesla Motors se je z limuzino in crossoverjem že vpisala na seznam vozil, ki jih iščejo poslovneži in direktorji. Američani so za zdaj v premium električni ponudbi z naskokom najuspešnejši. | Foto: Gregor Pavšič Tesla Motors se je z limuzino in crossoverjem že vpisala na seznam vozil, ki jih iščejo poslovneži in direktorji. Američani so za zdaj v premium električni ponudbi z naskokom najuspešnejši. Foto: Gregor Pavšič

Predsednik BMW Group je že napovedal električno različico športnega terenca X3 in tudi minija. | Foto: Reuters Predsednik BMW Group je že napovedal električno različico športnega terenca X3 in tudi minija. Foto: Reuters BMW bo izdelal tudi drugo generacijo i3, do zdaj se počasne rasti prodaje niso ustrašili

Vodstvo BMW je jeseni še izpustilo avtomobilski salon v Parizu in se raje posvetilo sestankom na temo prihodnjih vlaganj v program električnih avtomobilov. Kljub temu da je BMW od leta 2013 prodal razmeroma skromnih 60 tisoč modelov i3 in da na cestah nikakor ni dosegel takega pompa kot ameriška Tesla Motors, Bavarci avtomobila ne jemljejo za neuspeh. Letos julija je i3 dobil različico z baterijo, ki ima zmogljivost 33 kilovatnih ur (do zdaj 22 kilovatnih ur), odgovorni za podznamko i pa napovedujejo tudi naslednjo generacijo avtomobila s še večjim dosegom in uporabnostjo.

Prihodnje leto želijo Bavarci doseči mejo prodanih 100 tisoč električnih in priključnih hibridnih vozil, je v intervjuju za nemški časnik Suddeutsche Zeitung povedal predsednik znamke Harald Krüger. S tem bi prodajo povečali za dve tretjini.

BMW Group je pred tedni tudi potrdil razvoj električne različice športnega terenca X3, električno različico pa bo dobil tudi mini. Leta 2025 bodo po predvidevanjih Krügerja električni avtomobili in priključni hibridi pomenili od 15 do 25 odstotkov vse prodaje BMW.

Bo elektrika odločilna v prestižnem obračunu za premium prevlado na svetovnem avtomobilskem trgu?

V ozadju se bije tudi vsako leto izenačen prestižen boj za svetovno prevlado med premium znamkami. Razlike med BMW, Audijem in Mercedes-Benzom so vsako leto zelo majhne in že konec desetletja bodo o vrstnem redu morda odločali že električni avtomobili. Mercedes-Benz je podobno kot BMW zanje ustanovil posebno podznamko EQ. Daimler bo v razvoj svoje elektromobilnosti za znamki Mercedes-Benz in Smart vložil 10 milijard evrov. Že čez dve leti  bo svojega električnega crossoverja začel prodajati tudi Audi.

Ne spreglejte