Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
11. 7. 2018,
5.30

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41

Natisni članek

WLTP izpusti poraba goriva

Sreda, 11. 7. 2018, 5.30

5 let, 10 mesecev

"Odstopanja od realne porabe le še od 10 do 20 odstotkov …"

Poraba goriva: Prihajajo končno pravi podatki?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,41
Opel insignia country tourer 4x4 | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Uradni podatki o porabi goriva (in izpustih) v prodajnih katalogih avtomobilov bodo postali realnejši, a še vedno ne popolnoma natančni. Kaj to pomeni za proizvajalce in kaj za kupce vozil ter koliko bližje bo uradni podatek njihovemu dejanskemu strošku za gorivo?

Pogovor z Oplovim inženirjem o pomenu novega standarda WLTP

Kaj prinaša najnovejši standard za motorje Euro 6d?


Standard Euro 6d prinaša v bencinske motorje filtre za trde delce, dizelskih pa praktično ne bo mogoče dobiti brez sistema SRC (selektivna katalitična redukcija). | Foto: Gregor Pavšič Standard Euro 6d prinaša v bencinske motorje filtre za trde delce, dizelskih pa praktično ne bo mogoče dobiti brez sistema SRC (selektivna katalitična redukcija). Foto: Gregor Pavšič V Nemčiji smo se pridružili inženirjem Opla, ki v zadnjih tednih in mesecih pospešeno izvajajo meritve izpustov škodljivih snovi in porabe goriva po novem standardu WLTP. Ta bo za nove avtomobile začel veljati že letos septembra, prihodnjo jesen pa bo del tega testa postal tudi tako imenovani preizkus v realnem prometu (Real Driving Experience – RDE). Tako bodo kupci novega (pogojno tudi rabljenega avtomobila) vendarle dobili realen podatek o eni najpomembnejših stroškovnih postavk njihovega avtomobila.

Koliko realnejši bodo zares podatki o porabi goriva?

Že res, da dozdajšnjih po zastarelem in zelo preprostem standardu NEDC ni resno jemal nihče, toda ti podatki so bili vendarle zapisani v vseh prodajnih katalogih. Za voznika pač ni vseeno, ali bo njegov avto na sto prevoženih kilometrov namesto obljubljenih treh porabil šest litrov goriva. Pri 30 tisoč prevoženih kilometrih letno to pomeni strošek za gorivo okoli 2.400 namesto 1.200 evrov. In v petih letih ta razlika med obljubljeno in realno porabo, izražena v denarju namesto v litrih, že znaša več tisočakov.

Tudi novi podatki po WLTP bodo za večino voznikov še odstopali od njihove poznejše realne porabe, a razmik bo zdaj mnogo nižji.

''Če je bil prej razmik med uradnimi in realnimi podatki od 30 do 40 odstotkov, bo zdaj le še od 10 do 20 odstotkov,'' nam je v Nemčiji povedal Oplov inženir Alex Regne Gläser, ki pri nemški avtomobilski znamki (pod lastništvom francoskega PSA) skrbi za testiranja WLTP.  

Razlika med grafoma hitrosti in režimom vožnje NEDC in WLTP je nazorna

Če so kupci take spremembe lahko veseli (ob upoštevanju, da avtomobili zaradi višjih izpustov CO2 ne bodo dražji), imajo proizvajalci z novimi testiranji veliko preglavic. Do zdaj so bila testiranja relativno preprosta in večinoma izpeljana v laboratoriju, ki pa mu zdaj dodajo tudi komponento realne uporabe v vsakdanjem prometu. V testnem ciklu je režim vožnje veliko bolj raznolik in upošteva tudi višje hitrosti. To kažeta tudi spodnja grafa obeh testov.

Oba grafa nazorno prikazujeta precej večji dinamični razpon testiranja v realnem prometu, ki bo obvezen od septembra 2019 naprej. | Foto: Gregor Pavšič Oba grafa nazorno prikazujeta precej večji dinamični razpon testiranja v realnem prometu, ki bo obvezen od septembra 2019 naprej. Foto: Gregor Pavšič

WLTP upošteva štiri režime vožnje, voznik naj preveri podatke zase

''Podatki WLTP upoštevajo meritve z najrazličnejših koncev sveta, podatkov je torej zelo veliko. Ta cikel upošteva štiri različne režime vožnje, od mestnih središč do hitrejše vožnje po avtocesti. Končni podatek je povprečje vseh štirih režimov. Voznikom svetujem, da pogledajo tudi podatke o porabi za tisti režim vožnje, ki je pri njihovi uporabi avtomobila najpogostejši,'' je nadaljeval Gläser.

NEDC bo vzporedno ostal v veljavi še do leta 2022. Razlog za to je v ciljih Evropske unije, da proizvajalci povprečni izpust CO2 svoje flote znižajo na 95 gramov na prevoženi kilometer. Ta cilj so izračunali še po starem standardu in ga niso prilagajali za novi WLTP.

Opel sodi med proizvajalce, ki standard merjenja WLTP uvajajo najhitreje in enako velja tudi za skladnost z normativi motorjev Euro 6d-temp. | Foto: Gregor Pavšič Opel sodi med proizvajalce, ki standard merjenja WLTP uvajajo najhitreje in enako velja tudi za skladnost z normativi motorjev Euro 6d-temp. Foto: Gregor Pavšič

Glavne razlike med standardoma NEDC in WLTP:

 

NEDC

WLTP

Trajanje cikla

20 minut

30 minut

Dolžina testa

11 km

23,25 km

Število faz testa

2

4

Povprečna hitrost

34 km/h

46,5 km/h

Najvišja hitrost

120 km/h

131 km/h

Dodatna oprema

Ni upoštevana

Upoštevana

Točke prestavljanja

Enake za vsak avto

Različne za vsak avto

Gläser: Meritve izvajamo v okolici Frankfurta in Rüsselsheima, v povprečju pa test traja od 90 do 120 minut.  | Foto: Gregor Pavšič Gläser: Meritve izvajamo v okolici Frankfurta in Rüsselsheima, v povprečju pa test traja od 90 do 120 minut. Foto: Gregor Pavšič Alex Regne Gläser, vodja inženirjev za energijo in mase pri Oplu

Kakšne so po vaših izkušnjah razlike med standardoma NEDC in novim WLTP?
Na to vprašanje ni enotnega ni povprečnega odgovora. Pri bencinskih atmosferskih motorjih znaša ta porast od 10 do 15 odstotkov. Pri dizelskih motorjih znaša ta delež okoli 20 odstotkov. Pri dizlu je sicer treba biti previden, saj porast vključuje tudi strožja pravila izpustov.

Pri bencinskih turbomotorjih pa so lahko razlike zelo velike. Nekateri motorji so celo že zelo kompatibilni s testom WLTP. Velik motor z veliko moči je ob standardu NEDC deloval zunaj svojega naravnega območja. Bencinski turbomotor manjše prostornine pa lahko pomeni do 20 odstotkov višje izpuste in porabo goriva. Povprečne vrednosti pa ni mogoče izračunati.

Kje pri Oplu izvajate te meritve?
Naše meritve izvajamo v okolici Frankfurta in Rüsselsheima, v povprečju pa traja test od 90 do 120 minut.

Kje bodo vozniki lahko preverili podatke za štiri režime vožnje, da torej pogledajo tisti režim, ki ga sami največkrat uporabljajo?
WLTP res prinaša podatke za štiri režime, tisti enotni podatek pa je le povprečje teh vrednosti. Želimo si, da bi vozniki pogledali podrobneje. Tako kot danes dobimo podatek o porabi za vožnjo v mestu, na podeželju in še za kombinirano vrednost, bodo po WLPT v uradnih specifikacijah na voljo podatkih za vse štiri faze in še kombinirano vrednost.

Kako je z nadzorom teh podatkov o porabi in izpustih? Teste izvajajo proizvajalci sami, kdo nadzira podatke?
Obstajata dve fazi nadzora. Najprej je to homologacijska odobritev urada v vsaki državi. Predstavniki pridejo v naše prostore, nadzirajo naše meritve. Pozneje pa iz proizvedenih vozil vzamejo naključne avtomobile in preverijo točno meritev. Lahko samo pogledajo številke, lahko pa tudi zahtevajo naključen potrditveni test.

Kaj bodo novi podatki pomenili za voznike in kako realni bodo zares ti novi 'realni' podatki o porabi goriva?
Vozniki bodo dobili boljše podatke. Ne vem, koliko jim je mar za pravilnejši podatek o izpustu CO2, vsekakor pa jih zelo zanima, koliko litrov porabijo na sto kilometrov. Zdaj bo velik del voznikov, ki se bo našel v teh okvirjih uradnih podatkov po WLTP. Vsekakor bodo še vedno vozniki, ki lahko na sto kilometrov porabijo tudi liter ali dva več od povprečja. Toda za večino bodo novi podatki že zelo realni. Če je bil prej razmik med uradnimi in realnimi podatki od 30 do 40 odstotkov, bo zdaj še od 10 do 20 odstotkov.

Proizvajalci porabo in izpuste v realnem prometu merijo s prenosnimi merilnimi napravami. | Foto: Mercedes-Benz Proizvajalci porabo in izpuste v realnem prometu merijo s prenosnimi merilnimi napravami. Foto: Mercedes-Benz

Zdaj upoštevajo tudi dodatno opremo, test traja do osem dni

Če je test izpustov in porabe v preteklosti trajal dva dneva, bo WLTP sčasoma zahteval kar osem dni. Proizvajalci morajo pri podatkih prvič upoštevati tudi izbrano dodatno opremo. V ta namen preizkusijo najlažjo in najtežjo različico avtomobila (vpliv na maso, aerodinamiko …), nato pa s pomočjo kompleksnih algoritmov izračunajo podatke za vsako mogočo različico avtomobila.

Dodatni test tudi v laboratoriju pri 14 stopinjah Celzija

Dodatni test poteka v laboratoriju, izvajajo pa ga pri temperaturi 14 stopinj Celzija. Skupno torej WLTP vključuje tri teste, ob tem pa še preizkus v realnem prometu (RDE).

Tega bodo izvajali s pomočjo posebne prenosne naprave za merjenje izpustov. Ta sicer ni tako natančna kot oprema v laboratoriju, a zato omogoča dostop do precej realnejših podatkov. Posamezen del take merilne opreme po besedah Gläserja stane dva tisoč evrov. Tudi teh podatkov ne uporabijo neposredno, temveč jih obdelajo in s tem poskrbijo za njihovo primerljivost.

Kaj prinaša najnovejši standard motorjev Euro 6d?

Medtem ko letos septembra v veljavo dokončno stopa procedura testiranj WLTP, bo septembra 2018 enako veljalo za naslednji standard Euro 6d. Ta bo imel enoletno prehodno obdobje (temp), z letom 2021 pa bo standard veljal v celoti. Že standard Euro 6d-temp bo prvič vseboval tudi že omenjeni preizkus v realnem prometu (RDE).

Razlike so predvsem pri dovoljenih odstopanjih pri meritvah strupenih plinov, kot so majhni delci in dušikovi oksidi (NOx). Faktor odstopanja bo jeseni 2018 znašal 2,1, leta 2021 pa 1,5. Ta koeficient pomeni, da lahko avtomobil med testom v realnem prometu izpusti le 50 odstotkov več NOx kot znaša zgornja meja dovoljenih izpustov v laboratoriju. Odstopanja nastanejo predvsem zaradi manj napredne prenosne meritvene opreme in različnih dejavnikov.
Ne spreglejte