Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

avtonomna vozila samodejna vožnja nesreča nesreča

Petek, 10. 8. 2018, 4.00

5 let, 8 mesecev

Moderni avtomobili so pametni, a to je lahko tudi past #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Današnji avtomobili so v večini primerov opremljeni s številnimi varnostno-asistenčnimi sistemi, ki ponujajo vpogled v prihajajočo avtonomno prihodnost. Toda od znamke do znamke se sistemi razlikujejo po svoji odločnosti, zanesljivosti in zmožnostih. A kljub številnim avtomobilom z možnostjo delne samodejne vožnje je nujno potreben človeški nadzor, vozniki pa morajo biti pozorni, da še vedno spremljajo, kaj se dogaja okoli njih.

Audi A8 je kot prvi evropski avtomobil dosegel tretjo stopnjo avtonomne vožnje. | Foto: Audi Audi A8 je kot prvi evropski avtomobil dosegel tretjo stopnjo avtonomne vožnje. Foto: Audi

Avtomobili so z vsako generacijo pametnejši

Moderni avtomobili so opremljeni z različnimi sofisticiranimi varnostno-asistenčnimi sistemi. Med najbolj priljubljene zagotovo spada pametni omejevalnik hitrosti, ki je zmožen samodejno prilagajati hitrost glede na spredaj vozeče vozilo. Še več, v kombinaciji z asistenco za nenamerno menjavo voznega pasu nekateri avtomobili že zmorejo za kratek čas povsem samodejno, brez vmešavanja voznika, voziti po avtocesti.

Če na seznam pripomočkov dodamo asistenco za vozila v mrtvem kotu in samodejno zaviranje v sili, lahko že deloma občutimo avtonomno prihodnost, ko bomo v avtomobilih izključno potniki in spremljevalci avtomatiziranega prevoza.

Unikatna imena, zelo podobna vsebina

Avtomobilski proizvajalci v zadnjih let med seboj tekmujejo, kdo se bo spomnil boljšega ali marketinško privlačnejšega imena za Mercedesov razred S nas je uspešno in brez večjih težav samodejno že prevažal po avtocesti in tudi v mestih. Enako tehnologijo so dobili tudi preostali njihovi modeli. | Foto: Mercedesov razred S nas je uspešno in brez večjih težav samodejno že prevažal po avtocesti in tudi v mestih. Enako tehnologijo so dobili tudi preostali njihovi modeli. svoj paket asistenčnih dodatkov. A kljub drugačnemu imenu so si vsi paketi v svojem bistvu med seboj precej podobni, ločijo se po svoji zmogljivosti oziroma zanesljivosti delovanja.

V seriji cestnih testov petih cenovno dražjih avtomobilov je IIHS (Insurance Institute for Highway Safety oz. Zavarovalniški inštitut za cestno varnost) ugotovil, da so se nekateri sistemi na določeno situacijo odzvali drugače. Kot že velikokrat prej se je izkazalo, da so takšni celostni sistemi odličen pripomoček za pomoč pri vožnji, ki nedvomno odstrani nekaj bremena z voznika, vendar jih za zdaj še nikakor ne moremo popolnoma zamenjati s človeškim voznikom.

Avtomoto Naložba BMW na Češkem: Razvojni center za avtonomna vozila za vsaj 100 milijonov evrov
Novice Kdaj bodo po slovenskih cestah vozila popolnoma avtonomna vozila? #video

Izdelati je treba natančno lestvico

Pri IIHS so prepričani, da je treba, preden na ceste zapeljejo povsem avtonomna vozila, izdelati nekakšno varnostno lestvico. Izdelati bi morali podobno vrednostno lestvico, kot jo poznamo pri varnostnih ocenah. Kupci bi posledično pri nakupu avtomobila zlahka pogledali, kakšno stopnjo varnostno-asistenčnih sistemov ima določen avtomobil in kakšne so njegove zmogljivosti pri delno avtonomni vožnji.

Zaobljuba: samodejno zaviranje do leta 2025

Dvajset proizvajalcev vozil se je zaobljubilo, da bodo do leta 2025 v svoja vozila serijsko začeli vgrajevati sistem za zaviranje v sili, ki bi močno zmanjšal nesreče z vključenimi pešci. Kot smo ugotovili tudi sami na velikem primerjalnem testu Prima, se vsak sistem na ustavi, kot to obljublja proizvajalec. Enako ugotavlja tudi IIHS. Pred mirujočo oviro so se ustavili mercedes-benz razreda E, BMW serije 5 in volvo S90, žal pa to ni uspelo Teslinima modeloma S in 3.

Trenutno noben sistem ni stoodstoten

IIHS je med testom zaznal različne odzive pametnega omejevalnika hitrosti. Vsi so se uspešno ustavili pri zavirajočem vozilu, toda razlike med proizvajalci so bile očitne. Tesla je zavirala veliko prej in bolj umirjeno, medtem ko je volvo zaviral povsem na koncu in odrezavo. Tudi ob menjavi pasu zaradi nepremičnega objekta pred seboj je vseh pet testirancev zaviranje opravilo. To je eden najzahtevnejših testov za pametni omejevalnik hitrosti. Pravzaprav je bilo v vseh navodilih za uporabo priporočeno, da v takšnem primeru voznik prevzame oblast nad vozilom.

Pametni računalniki so zgrajeni tako, da ignorirajo večino nepremičnih objektov. S tem avtomobil ne bo panično na vso moč zaviral ob vsakem smetnjaku ali drevesu.

V slovenskem BTC Cityju so zagnali pilotni projekt, kjer prevoze opravlja samovozeči avtobus. | Foto: Gregor Pavšič V slovenskem BTC Cityju so zagnali pilotni projekt, kjer prevoze opravlja samovozeči avtobus. Foto: Gregor Pavšič

Teslin avtopilot prej in potem

Zanimiv je tudi test obeh električnih avtomobilov. Model S je bil opremljen z avtopilotom iz leta 2016 in starejšo opremo, medtem ko Teslin avtopilot zna marsikaj, a vozniki se med vožnjo preveč sprostijo in se ne odzovejo, ko se pojavijo težave. | Foto: Teslin avtopilot zna marsikaj, a vozniki se med vožnjo preveč sprostijo in se ne odzovejo, ko se pojavijo težave. je bil model 3 opremljen s posodobljenim sistemom in boljšo kamero. Ko so raziskovalci avtomobila zapeljali v mesto, so nemudoma opazili razlike.

Med vsemi avtomobili je imel s spremljanjem prometa in zaviranjem najmanj težav ravno Teslin model 3, ki se je vedno ustavil pravilno. Toda po drugi strani je avtomobil na območjih, kjer ni bilo avtomobila, samodejno zmanjševal hitrost. Po natančnih ogledih posnetkov so odkrili, da je sistem sence dreves prepoznal kot vozila in preventivno zaviral.

Več težav pri ohranjanju smeri

Testi ohranjanja avtomobila znotraj voznega pasu so pokazali največje ranljivosti celotnega avtonomnega sklopa avtomobila. Teslina avtomobila sta na zaprti cesti dobro vozila znotraj voznega pasu, medtem ko je bilo treba pri preostalih vmes poprijeti za volan. Na javnih cestah je BMW vijugal znotraj pasu, tesla S in volvo S90 se nista znašla na nekoliko bolj zaviti cesti, mercedes-benz se je odrezal dobro, najbolje pa spet tesla 3.

Avtomoto Po BTC bo vozil audi A8 samodejno

Avtomoto To je pet stopenj avtomobilske samostojne vožnje
Avtomoto Napovednik novega audija A8, ki parkira samodejno #video

Sistem ne sme biti predober

Kot so še poudarili pri IIHS, je to le začetek tovrstnih testov. Vse več avtomobilov ima vgrajene takšne funkcije, zato bo treba ustvariti mednarodne organizacije, ki jih bodo pregledovale in testirale. Mogoče je namreč, da bo sistem postal preveč zanesljiv in zmogljiv. Takrat bo voznik avtomobilu preprosto preveč zaupal, v primeru težav pa ne bo pripravljen, da bi se odzval.

Težave nastanejo tudi v obratni smeri, če bodo sistemi premalo zanesljivi. Vozniki jim ne bodo zaupali, posledično jih ne bodo dokupili in varnost avtomobilov se ne bo izboljševala.

Ne spreglejte