Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 8. 2017,
7.17

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Fiat test avtomobila fiat fullback

Ponedeljek, 7. 8. 2017, 7.17

6 let, 8 mesecev

Test: fiat fullback s podaljšano kabino 2.4 S 4WD avt.

Test fiat fullback - Fiatov pickup z geni Mitsubishija in imenom iz ragbija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Fiat fullback | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Fiat se je v želji po lastnem poltovornjaku povezal z Mitsubishijem in uporabil njegov uveljavljeni terensko-tovorni model L200. Na Tajskem, kjer izdelujejo japonca, so preprosto preoblikovali masko, Mitsubishijev trikraki diamant se je umaknil okroglemu znaku in nastal je Fiatov fullback.

Motor: štirivaljni turbodizelski 2.4 S, moč: 133 kW
Poraba goriva: 9,5 l/100 km
Cena testnega modela: 34.580 EUR (31.080 EUR s popustom)

Cena in dodatna oprema | Tehnični podatki
Palec gor: Orjaško, 5,3 metra dolgo vozilo preseneča z lahkotno vodljivostjo in mirno uglajeno vožnjo. Fullback od voznika ne zahteva posebnega znanja, ki bi presegalo povprečno spretnost voznika B-kategorije. Fullback povzema odlične terenske lastnosti modela L200, ki kljub dvema tonama mase z lahkoto lomasti po najzahtevnejšiih terenskih preprekah.
Palec dol: Med merilniki je enako nerodno stikalo potovalnega računalnika kot v L200. Škoda, ker Fiat v svoja vozila sicer vgrajuje ergonomsko bolj dosegljiva stikala z bolj preglednimi podatki. Žarometa ne dosegata ravni današnjih standardnih halogenskih luči. Med preklopom na dolge luči pred vozilom nastane kratko temno območje, ker se hkrati (kot pri starejših vozilih) izklopijo zasenčene luči.

Nadgradnja kesona zaščiti naložene predmete pred dežjem. Zatemnjena stekla skrivajo notranjost pred tatinskimi pogledi. Vsa stekla so opremljena s ključavnicami, zadnja stranica kesona pa se lahko odpre, po tem ko je dvignjeno zadnje steklo nadgradnje. | Foto: Vid Ponikvar Nadgradnja kesona zaščiti naložene predmete pred dežjem. Zatemnjena stekla skrivajo notranjost pred tatinskimi pogledi. Vsa stekla so opremljena s ključavnicami, zadnja stranica kesona pa se lahko odpre, po tem ko je dvignjeno zadnje steklo nadgradnje. Foto: Vid Ponikvar

Nadgradnja z močno zatemnjenimi stekli daje vozilu poseben pečat. Stranski okenci se lahko odpreta za 90-stopinjski kot. | Foto: Vid Ponikvar Nadgradnja z močno zatemnjenimi stekli daje vozilu poseben pečat. Stranski okenci se lahko odpreta za 90-stopinjski kot. Foto: Vid Ponikvar Je kaj drugače kot pri L200?

Najprej povzamemo, kar smo že zapisali med domačo predstavitvijo tega tovornega avtomobila: karoserija, šasija, motor, menjalnik, podvozje, notranjost in večina tehničnih podatkov, vse to je enako kot pri mitsubishiju L200. Poglabljanje v spletne strani obeh uvoznikov pa razkrije določene razlike, med drugim v stopnjah opreme in garancijskih pogojih. Tu na primer izstopata osemletna garancija na prerjavenje fullbacka in 12-letna za L200.

Sprednja maska Fiatove različice pick-upa ima vodoravne letve namesto navpičnih reber modela L200, vse drugo spredaj pa so samo majhne podrobnosti. S strani je italijansko-japonsko-tajski izdelek drugačen zaradi dodatne nadgradnje, ki za doplačilo 2.600 evrov pokriva keson, in lahko rečemo, da s tem vozilo dobi drugačno vsebino. Vsaj prvi vtis je tak.

Dodatna "kabina" s tremi črnimi okni naredi iz tovornjaka nekaj bolj uglednega, s strešnimi letvami bolj uporabnega in z zaključnim spojlerjem celo malo bolj športnega. No, pri dvotonskem orjaku lahko šport takoj prečrtamo, pa tudi uporabnost ima določene meje pri tovorjenju.

Prečni prtljažni letvi nad kabino sta pritrjeni z vijaki M8, na doplačilni nadgradnji pa sta še dve vzdolžni letvi. | Foto: Aleš Črnivec Prečni prtljažni letvi nad kabino sta pritrjeni z vijaki M8, na doplačilni nadgradnji pa sta še dve vzdolžni letvi. Foto: Aleš Črnivec

Volanski prenos je posreden s približno 3,8 zavrtljaja "lock to lock". Na prečkah so stikala za upravljanje telefona, radia in tempomata, posebnost pa predstavljata športni prestavni ročici v prav nič športnem tovornem vozilu. Pa vendar včasih prideta zelo prav. | Foto: Vid Ponikvar Volanski prenos je posreden s približno 3,8 zavrtljaja "lock to lock". Na prečkah so stikala za upravljanje telefona, radia in tempomata, posebnost pa predstavljata športni prestavni ročici v prav nič športnem tovornem vozilu. Pa vendar včasih prideta zelo prav. Foto: Vid Ponikvar

Plusi in minusi

Prednost zaprte nadgradnje v primerjavi z rolojem je v vodotesnosti, v primerjavi z dvižnim pokrovom pa v večji prostornini. Kje pa so slabosti? Prtljago v meter in pol dolgem kesonu lahko dosežemo samo od zadaj in ker moramo ponavadi odpreti še stranico, je doseg še pol metra daljši. Torej moramo zaradi privezovanja oddaljene torbe splezati v notranjost, k sebi pa jo lahko potegnemo na primer z dežnikom.

In v čem je smisel bočnega odpiranja stranskih okenc, ki med vožnjo (morda zaradi prezračevanja) najbrž ne bodo štrlela ven? Odgovora na to vprašanje ne poznamo, čeprav smo med možnostmi premišljali tudi o prevozu psa oziroma kakšne domače živali. Skratka, kdor se odloči za takšno nadgradnjo, mora vzeti v zakup navedene pluse in minuse.

Najmanjša oddaljenost od tal meri 205 milimetrov, vzmetenje (listnate vzmeti zadaj) pa je dovolj trdno, da fullback ne zaniha in ne udari po tleh. | Foto: Vid Ponikvar Najmanjša oddaljenost od tal meri 205 milimetrov, vzmetenje (listnate vzmeti zadaj) pa je dovolj trdno, da fullback ne zaniha in ne udari po tleh. Foto: Vid Ponikvar

Vožnja je udobna na dobrih cestah

Fullbacka smo večinoma vozili praznega, na eni relaciji pa smo ga obtežili s poletnimi vodnimi rekviziti. Pick-up se pelje vsaj tako zanesljivo in suvereno kot kakšen od kombijev s šasijo. Precej bolje pa se počuti na urejenih gladkih cestah, medtem ko je prazen fullback na pokrpanih asfaltnih podlagah, posebej pa na luknjastem makadamu, precej "poskočen". To dejstvo bolj kot potnika spredaj občutita tista zadaj. Pravzaprav trije, saj je na zadnji klopi res veliko prostora.

Terensko-tovornemu pick-upu ne odrekamo potovalnih lastnosti. Kje neki! Je prostoren, s solidno izdelano notranjostjo, udobni sedeži so oblazinjeni z večplastno tkanino. Povzpenjanje potnikov na visoke sedeže olajšata stopnici in ročaja na stebričkih A, v vratih so utori za štiri 1,5-litrske plastenke in štirje za pločevinke med sedeži. Sredinski zaslon služi navigacijski napravi, avdiosistemu, napravi Bluetooth, ne manjka dovolj velik prostor za pametni telefon.

"Konji" ne vedo za dve toni

Klasičen petstopenjski samodejni menjalnik je odlično uglašen z navorom 2.442-kubičnega dizla. Med mehkim prestavljanjem merilnik sploh ne doseže vrednosti 1.500 in vrtljaji šele pri 90 kilometrih na uro dosežejo 1.800.

"Konji" pa, kot da se ne menijo za dve toni. Pospešujejo sveže in zmogljivo, kjerkoli se fullback znajde. Celo v mestu deluje spretno zaradi posrednega volanskega prenosa, ki omogoča ugodno velik zasuk koles.

Poleg Fiatovega znaka ima maska fullbacka vodoravne letve namesto navpičnih, ki krasijo L200. | Foto: Vid Ponikvar Poleg Fiatovega znaka ima maska fullbacka vodoravne letve namesto navpičnih, ki krasijo L200. Foto: Vid Ponikvar

Tovornjak s športnima prestavnima ročicama!

V prometnem dovoljenju fullbacka piše, da gre za pick-up, v homologaciji pa, da za tovorno vozilo, zato sta nas presenetili ročici za volanskim obročom za športno prestavljanje. Pa vendar prideta prav. V višje prestave smo ročno pretikali bolj za zabavo, navzdol pa tudi iz potrebe, kadar avtomatika pred ovinki ni pravočasno izbrala ustrezne prestave.

Vsaj toliko je terenec kot tovornjak …

… če ni v tem pick-upu celo več terenskega. Trdo vzmetenje, ki na slabih cestah pretresa potnike, se izkaže med terensko vožnjo, kjer je manj možnosti, da bi vozilo zanihalo in udarilo po tleh. Podatki o višini podvozja, kotih približevanja in izhoda iz strmine ga upravičeno uvrščajo med terenska vozila. Z zadnjim pogonom dolgo vztraja med vzpenjanjem, nato pa vozniku ponuja še tri možnosti. Večinoma je že preklop na prilagodljiv 4WD dovolj, na primer v primeru vleke 3.100 kilogramov težkega priklopnika. Na strmem terenu sledi blokada sredinskega razdelilnika in končno reduktor z zaporo zadnjega diferenciala in takrat se fullback lahko meri s pravimi terenskimi vozili.

In kaj ga lahko na terenu spravi v težave? Zaradi trimetrske medosne razdalje, ki na avtocesti suvereno drži smer vožnje, lahko fullback nasede na kratkih prehodih čez kuclje. Verjamemo, da se je tudi kakšna bočna stopnica vrnila s terena kar v kesonu. Glede spuščanja po strmini navzdol je fullback opremljen po starem, torej brez zadrževalnega sistema. Tu sta reduktorju v pomoč sicer športni prestavni ročici, ki omogočata hitro pretikanje v prvo prestavo, to pa kolikor toliko umiri vožnjo navzdol.

Fiat fullback | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Fullback je med testom največ kilometrov prevozil z zadnjim pogonom. Za slabše spolzke podlage in za vleko težjih priklopnikov je primeren prilagodljiv 4WD, na terenu se zaklene razdelilnik pogona, za najtežje terenske podvige se uporabi reduktor z zaporo zadnjega diferenciala. | Foto: Vid Ponikvar Fullback je med testom največ kilometrov prevozil z zadnjim pogonom. Za slabše spolzke podlage in za vleko težjih priklopnikov je primeren prilagodljiv 4WD, na terenu se zaklene razdelilnik pogona, za najtežje terenske podvige se uporabi reduktor z zaporo zadnjega diferenciala. Foto: Vid Ponikvar

Porabil je malo več kot L200

Pri merjenju porabe smo izpustili testni krog, ker športna vožnja na naših dveh dinamičnih odsekih s tem vozilom ne bi bila smiselna. Tudi največjo dovoljeno hitrost na avtocesti (2.600 vrtljajev in 138 po merilniku hitrosti) priporočamo samo, kadar se res mudi. Občutki so sicer dobri, saj se fullback pelje mirno in ne preveč hrupno, poraba pa se približa dvanajstim litrom.

Na ljubljanskem krogu, kjer dobrih 28 kilometrov po predpisih prevozimo v šestnajstih minutah (merilnik na 138, 116, 106 in 84 pri dejanskih hitrostih 130, 110, 100 in 80 kilometrov na uro), je poraba znašala 9,6 litra na sto kilometrov. Tu lahko dodamo, da vgrajena navigacija ne bere prometnih znakov, pač pa jih izpiše "na pamet" glede na zadnje naložene podatke.

Pri palcu dol omenjeno nerodno stikalo potovalnega računalnika je treba pritisniti devetkrat, da narediš krog med podatki. Z branjem navodil za uporabo pa voznik odkrije še nekaj možnosti. Porabo lahko na primer ponastavi ročno ali pa pusti, da se samodejno ponastavi po nekaj urah mirovanja. Tudi litre na sto se lahko zamenja s prevoženimi kilometri z enim litrom …

Od 7,8 litra do 18 litrov porabe

Med testom smo dvakrat napolnili 75-litrski rezervoar in prvič namerili natančno devet, drugič pa 9,6 litra na sto kilometrov, pri čemer smo 1.300 kilometrov med testom večinoma prevozili umirjeno z zadnjim pogonom. Rekordno nizko porabo 7,8 smo namerili med umirjeno stokilometrsko podeželsko vožnjo. Na zahtevnem terenskem odseku z vključenim 4WD-pogonom in reduktorjem se je poraba povzpela na osemnajst litrov.

Razpredanja o porabi sklenimo z mnenjem, da bi bila kakšen deciliter manjša brez nadgradnje in z letnimi pnevmatikami. 14-dnevni test smo namreč prevozili na gumah M+S s snežinkami in jim delali škodo tako na asfaltu kot na terenu. Morda bi kakšen centiliter privarčevala indikator pri ročnem prestavljanju in sistem samodejnega ugašanja, vendar teh že uveljavljenih naprav fullback ne vsebuje.

Fullback – tovornjak

Fiatov oziroma Mitshubishijev izdelek lahko naložimo s slabo tono tovora: keson je dolg 152 (v primeru podaljšane kabine na testu), širok 147, višina stranic brez nadgradnje pa znaša 475 milimetrov. Viličar mora evro paleto vzdigniti na nakladalno višino 850 milimetrov. Fulback lahko trikrat več vleče kot naloži, saj mu lahko priklopimo 3.100 kilogramov težek priklopnik (seveda z ustrezno kategorijo E).  

Zanimivo

Uporabnost oziroma neuporabnost nadgradnje kesona nam ne gre iz glave, s tem v zvezi pa nam tudi ni jasen namen sicer prav udobne stopnice, vgrajene v zadnjem odbijaču. Če odpremo zadnjo stranico kesona, prekrijemo stopnico, in če odpremo zadnje steklo nadgradnje, ne moremo stopiti na stopnico. Stopnica je uporabna pri odprtem kesonu, ker omogoča lažji dostop na tovorni prostor, skupaj z nadgradnjo pa je nekoristna, vendar ji priznamo lepotno in popestritveno funkcijo.

 

Cena testnega vozila: 34.580 EUR (s popustom: 31.080 EUR)

Cena osnovne različice: 27.990 EUR (fiat_fullback GSX 2.4 S 113 kW 2WD); s popustom: 24.490 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 31.490 EUR (fiat_fullback GLX 2.4 S 133 kW 4WD avt.); s popustom: 27.990 EUR

Dodatna oprema: 3.090 EUR
kovinska barva: 490 EUR, zastekljena nadgradnja: 2.600 EUR

 

Tehnični podatki: fiat fullback GLX 2,4 S 133 kW 4WD avt.

tovorno vozilo s podaljšano kabino; pick-up; četvero vrat, 5 sedežev

Motor:
turbo dizelski, neposredno vbrizgavanje, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 2442 cm3; največja moč: 133 kW pri 3500 vrt/min, največji navor: 430 Nm pri 2500 vrt/min

Prenos moči:
štirikolesni pogon z izbiro zadnjega pogona in reduktorja, zapora zadnjega diferenciala; 5-stopenjski samodejni menjalnik; pnevmatike: 245/65 R17

Mere, mase:
dolžina: 5305 mm, širina: 1815 mm, višina: 1780 mm; medosna razdalja: 3000 mm; oddaljenost od tal: 205 mm; premer kroga obračanja: 11,8 m; vstopni kot: 30 stopinj, izhodni kot: 22 stopinj, prehodni kot: 24 stopinj, bočni nagib: 45 stopinj; masa praznega vozila: 1950 kg, največja dovoljena masa: 2910 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 3100 kg (z naletno zavoro); mere kesona (d/š/v): 1520/1470/475 mm, nakladalna višina: 850 mm 

Zmogljivosti in poraba:
največja hitrost: 177 km/h; kombinirana poraba: 7,2 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 75 l; emisije: 189 g CO2/km, Euro 6

Varnost:
čelni in stranski zračni blazini spredaj; varnostni zavesi; kolenska varnostna blazina za voznika; 2x isofix; ABS z EBD in BAS; preprečevanje zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila; opozorilo za nenamerno menjavanje pasov, nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 4 zvezdice (mitsubishi L200 2015)

Serijska oprema:
17-palčna lita platišča, kovinska zaščita motorja spredaj, stopnice ob pragovih in za kesonom, zavorne luči LED, dnevne luči, meglenke, električno nastavljivi ogledali, kromirani ročaji vrat, daljinsko centralno zaklepanje, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, ročna zavora med sedežema, voznikov sedež nastavljiv po višini, oblazinjenje sedežev v tkanini, pomoč pri speljevanju v klanec, potovalni računalnik, navigacijska naprava z zaslonom na dotik, avtoradio s CD- in mp3-predvajalnikom, Bluetooth, vtičnice USB, AUX in 12V, senzor za dež, tempomat in omejevalnik hitrosti, parkirni senzorji zadaj s kamero, samodejna klimatska naprava, električno odpiranje stekel varnostno na voznikovi strani, zaprt osvetljen predal pred sovoznikom, predal pod naslonom med sprednjima sedežema, žep za desnim sedežem, predali v vratih, utori za pijačo med sedežema, obvezna oprema z orodjem in gasilnim aparatom za naslonjalom zadnje klopi, serijsko rezervno kolo na litem platišču pod vozilom

Garancija:
2 leti splošne garancije, 3 leta na barvo, 8 let na prerjavenje
Ne spreglejte