Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Smart Revoz

Torek, 1. 12. 2015, 10.20

8 let

Smart fortwo in forfour

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Oba nova smarta - dvosedežni fortwo in štirisedežni forfour - sta z zasnovo in tehniko dobro pripravljena na izzive življenja mestnega avtomobila. Večji je za povrhu twingov brat, doma v Novem mestu.

Razred: A – mali avtomobili Družina modelov: Smart Predhodniki: Smart fortwo 1. generacija (1998, prenova 2007), smart forfour 1. generacija (2004 - 2006) Proizvodnja: fortwo - Hambach (Francija), forfour – Novo mesto, Revoz (Slovenija) Začetek prodaje: november 2014 Cene: v Sloveniji od 9.990 za model fortwo in 10.990 za model forfour

Poudarki: - rekordno majhen obračalni krog: 6,95 metra (smart fortwo) - 10 centimetrov širši kolotek - do 975 litrov prostora za prtljago in možnost prevoza 2,22 metra dolgih predmetov (smart forfour) - sistem zlaganja zadnjih sedežev "readyspace" za 12-centimetrsko povečanje notranje višine - 3-stopenjsko odpiranje zadnjih vrat z največjim kotom 85° - dvobarvna zunanjost, z možnostjo 40 različnih barvnih kombinacij - veliko varnosti - veliko povezljivosti - pogon in motor zadaj pri dvo- in štirisedežnem modelu - novi 6-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko - trivaljni atmosferski in turbo motorji z močjo od 45 do 66 kilovatov

Velika mesta potrebujejo majhne avtomobile …

Smartova zgodba se je začela leta 1998, ko je urbana mobilnost tudi z njim začela vstopati v novo obdobje, v katerem se na prvo mesto postavljajo učinkovitost, agilnost in čas. Da zlasti velika mesta potrebujejo majhne avtomobile, ki na ozke ulice prinašajo večjo pretočnost prometa in potrebujejo manjše parkirne površine, je dejstvo, ki z rastjo prebivalstva neposredno vpliva na kakovost življenja v urbanih središčih. Na ulicah Barcelone smo se lahko v obeh novih smartih prepričali, da je učinkovita mobilnost zaradi časa, stresa in nenazadnje vpliva na okolje ter življenjski stroškovnik posameznika še kako pomembna. Kompaktne dimenzije z ekstremno kratkimi previsi, dobra vodljivost, agilnost, preglednost in dinamičen motor tako v gneči kot tudi pri iskanju parkirnega prostora v mestnem vrvežu preprosto pomeni prednost, ki raste z velikostjo mesta.

Tak avtomobil v svojem naravnem okolju pač preprosto blesti, tu ni dvoma. Ljudje smo postali racionalnejši. Čas, ki nam je na voljo za zasebno življenje, pa se je močno skrajšal in posledično postal zelo dragocen. Jasno je, da si ga nihče ne želi porabljati v zastojih in ob iskanju prostega parkirnega mesta, in to velja tako za Barcelono, kjer smo tokrat sedli za volan smarta, ali pa za našo prestolnico Ljubljano.

Rast prebivalstva v mestih se povečuje in nova smarta sta s tehniko in zasnovo dobro pripravljena na prihodnje izzive urbane mobilnosti. Na mestne ulice je v dobrih 15 letih skupaj zapeljalo okoli 1,6 milijona smartov.

Uradno: twingo je njegov brat, Novo mesto pa stičišče dveh avtomobilskih gigantov

Nemški razvojni inženirji koncerna Daimler, ki so tudi skupaj s francoskimi kolegi iz Reanulta razvijali sodobni mestni avtomobil, so se na uradni tiskovni konferenci jasno posvetili le svojemu izdelku, za kar jim ne gre zameriti.

Kljub temu pa nam je o tem, kako tesna je v resnici sorodstvena vez med dolenjski francozom twingom in dolenjskim nemcem smartom forfour, pojasnil dr. Jens Ruh, ki je pri smartu koordiniral organizacijo prostora v notranjosti in s sodelavci poskrbel, da ima slabe tri metre in pol dolg avtomobil med osema skoraj 2,5 metra prostora, da je v njem mogoče peljati 2,2 metra dolg predmet in obrnjena sedalna dela zadnje klopi brez težav ter brez polaganja naslonov poriniti denimo 42-palčni televizor oziroma škatlo dimenzij 1150 x 735 x 132 mm.

"Twingo je brat smarta forfour. Oba avtomobila smo razvijali skupaj in se drug od drugega tudi veliko naučili," pove dr. Jens Ruh.

Prvi mož Smartove matične tovarne v Hambachu in direktor celotne proizvodnje obeh smartov, dr. Joachim Betker, pa je bil v zadnjem letu velikokrat v Sloveniji, v Novem mestu. On nam pojasni ključne proizvodnje razlike med premium smartom fourfor in ljudskim twingom:

"Nekaj razlik je v določenih elementih karoserije, denimo pri zadnjih vratih, ki se odpirajo bolj na široko kot pri twingu. Povsem drugačni so seveda plastični pokrivni elementi karoserije, nekoliko pa je prirejena tudi sama montažna linija zaradi vgradnje določenih elementov, ki jih twingo nima. Zaradi dvobarvnega koncepta so razlike tudi na lakirni liniji proizvodnje. Ključne razlike so v notranjosti. Pogonski sklop pa je enak, z nekaj razlikami v finih nastavitvah elektronskih sklopov."

Pri tem velja poudariti, da je slovenska tovarna s svojo kakovostjo postala pomembna stična točka med dvema avtomobilskima velikanoma, kar našemu gospodarstvu nedvomno ponuja nove priložnosti tudi zaradi tega, ker se v njem proizvajata dva avtomobila, ki poosebljata prihodnost pomembnega segment avtomobilske industrije, urbano mobilnost nove dobe.

Visoka moda in uporabnost na meji prostorskega čudeža

Novi smart jasno sledi modnim trendom. Dvobarvno zunanjost in videz notranjosti si bodo kupci po svojem okusu lahko sestavili v osebni kombinatoriki s tremi ravnmi opreme in kar 40 barvnimi kombinacijami. Da, z dovolj domišljije bo morda lahko tak, ki si ga nekdo zamisli, tudi eden in edini.

Nedvomno gre pri obeh smartih – daljšemu in krajšemu - pohvaliti videz in počutje v notranjosti. V tej postavki je razlika med njima in twingom največja. Športni sedeži, barvita tkanina na armaturni plošči in vratih, skrbno izdelani detajli, pravi, a odplačljiv merilnik vrtljajev, podatkovni, 3,5-palčni oblaček znotraj merilnika hitrosti, sredinska konzola s predalom in dvojnim držalom za pijačo spredaj, več funkcijski trikraki volan, možnost zložljiva platnene streha iz blaga, ki jo odpira in zapira elektrika, ali pa 1,2 kvadratna metra veliko panoramsko strešno okno s funkcijo senčenja ter s 60-odstotno prepustnostjo sončne svetlobe ter 100-odstotnim UV-filtrom.

Počutje je res lahko zelo premium, a če si privoščite večji del tega udobja in oblikovnega šarma, računajte z vsaj krepkimi tri tisočaki doplačila za opremi proxy ali edition #1.

Pri obeh smartih velja pohvaliti prostor, ki glede na merske gabarite zunanjosti meji na prostorski čudež. Deset dodatnih centimetrov razširjenega koloteka se znotraj pozna bolj, kot bi utegnili pomisliti. Dva krepka možakarja, eden od naju meri prek 190 centimetrov, sva se v dvosedežniku vozila brez občutka utesnjenosti. Dvostopenjsko odpiranje prtljažnih vrat pa olajša dostop do prtljažnika, kamor sva brez težav odložila dva kovčka dimenzij, kot jih zahteva letalska osebna prtljaga.

Praktičnost štirisedežnega smarta pa povečuje sedežni sistem zadnje klopi "readyspace". Sedalni del zadnjih sedežev se z eno potezo obrne in nastane uporabna ravna ploščad za prevoz ožjih in dobrega metra dolgih predmetov. Ta sistem brez polaganja naslonjal za 12 centimetrov poveča notranjo višino. Tega trika twingo ne pozna. Uporaben pa nedvomno je.

Pri tem velja omeniti še 3-stopenjsko odpiranje zadnjih vrat z največjim kotom 85°. Smart forfour se z dobro prostorsko izkušnjo lahko pohvali tudi na zadnjih sedežih.

Rekordni obrat med robniki, vožnja spominja na swing po mestnih ulicah

Zasnova pogon in motor zadaj pri obeh smartih pomeni tisto, kar smo zapisali v uvodu, tehnika prilagojena mestnemu prometu. Prednja prema, v katero so integrirani tudi elementi iz Mercedesovega razreda C, omogoča velik kot koles in posledično izjemno dobro agilnost.

Smarta fortwo boste brez težav parkirali praktično povsod, 3 dolžinske metre zanj pomeni že parkirno razkošje. Še bolj osupljiv pa je obračalni krog.

Na le 6,95 metra širine ga boste med robniki obrnili polkrožno. Dame in gospodje, govorimo o svetovnem rekordu.

Ulice obvladujeta suvereno

Smarta fortwo je okoli urbanih preprek, cvetličnih korit, dreves, mimo prometnih znakov mogoče voditi z lasersko natančnostjo. Avtomobilček ponuja tako prepričljive gibalne manevre, da se po gimnastičnih sposobnosti prebijanja okoli vertikalnih ovir skorajda že lahko primerja z parkovno "rider" kosilnico, ki se jo obrne tako rekoč na mestu.

Pri 80 centimetrov daljšem štirisedežnem smartu je zgodba podobna, zaradi oblike karoserije je njegov obračalni krog 8,65 metra med najboljšimi v segmentu mestnih malčkov. Zaradi oblike karoserije je od njegovega obrata boljši le brat twingo, ki se "zasuka" na 5 centimetrov ožjem premeru, vi ostali za njima zaostajo vsaj za sleb meter.

Za oba smarta pa velja, da mestne ulice, privoze, uvoze, parkirišča obvladujeta zelo suvereno. Na ulicah Barcelone smo se v obeh - zaradi dinamičnega pogona, neposrednega volana in prepričljivega podvozja – zelo hitro podredili prometnemu toku in sem ter tja švigali v svojem tempu.

Da, kot bi plesali twist. Nasmeh na obrazu. Hitreje, nikakor pa varneje, se je prek gneče velemesta mogoče prebiti le na dvokolesniku, skuterju. A ne pozabite, da tam ni zračnih blazin, pa ultra trdih jekel in klime …

Rezek zvok turbo trivaljnika in udobje samodejnega prestavljanja

Osnovo pogona obeh smartov predstavljalo trije valji, ki dihajo atmosfersko ali pa s pomočjo turbinskega polnilnika. O motorni paleti smo poročali že na statični predstavitvi v Berlinu in močnejši turbo motor preizkusili tudi v novem twingu.

Vsi tri različice motorja z razponom moči od 45 do 66 kilovatov izpolnjujejo standard Euro 6 in so opremljene s funkcijo start in stop.

Na testni trasi po in v okolici Barcelone smo vozili najmočnejši motor. Ob živahnem šviganju po ulicah in ovinkih ob obali se je poraba gibala okoli slabih sedem litrov, ob zmerni desnici pa hitro pada.

Motor je dovolj prožen, še vedno malce nemiren in značilno rezek. V prid popolnemu mestnemu udobju pa nedvomno ob njem priporočamo novi 6-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko. Je uglajen in dovolj hiter. Priporočamo.

Ne spreglejte