Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
20.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 20.14

8 let, 1 mesec

Renault twingo 1,2 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dodatnih 17 centimetrov ni pokvarilo mestne okretnosti. Twingo se v ozkih ulicah še vedno počuti kot riba v vodi, parkirate ga lahko v vsako "luknjo", čez ležeče "policaje" se pelje povsem solidno.

Pred dnevi me je na bencinski črpalki "napadel" tamkajšnji varnostnik, češ: "Uau, a to je novi twingo, koliko pa je star, a je čisto nov, a je kaj večji od prejšnjega, ja super zgleda, kolikšna pa je cena, ima kaj dodatne opreme ..." Skratka, toliko vprašanj mi je postavil, da se še danes čudim, koliko sape je imel. No, ampak njegovo navdušenje me niti ni preveč presenetilo, sem bil praktično že vajen, da so me v tednu, ko sem se vozil s twingom ljudje nenehno ustavljali, si ogledovali avtomobil in bili vedno polni vprašanj. Ni kaj, novi twingo je zelo simpatičen, to pa je tisto, kar je ob nakupu takega avtomobila bistveno.

Zunanjost, notranjost

Twingo s svojim izgledom šarmira vsaj tako dobro (in hitro), kot to počne Charlize Theron. Veliki žarometi in zajeten odbijač poskrbijo za dinamičen izgled, moški bodo cenili tudi srebrni dodatek poleg prednjih meglenk (po vzoru GT-ja), ki naredi avtomobil malce bolj "možat". V notranjosti ostaja načelo podobno kot pri predhodniku, torej čim več prostora za štiri potnike. In tega je (glede na dolžino avta) presenetljivo veliko, k temu pripomoreta predvsem vzdolžno pomična zadnja sedeža. Spredaj se sedi dobro, tudi zadaj za kolena ne bo nikomur zmanjkalo prostora, le nad glavami tistih višjih zna priti do prostorske stiske. Še kakšno dodatno odlagališče bi bilo dobrodošlo, tista dva zadaj bosta pogrešala tudi stekli "za izmaknit", pa nad hitrejšo vožnjo ne bosta navdušena, saj bočnega oprijema na sedežih ni prav veliko.

Vozne lastnosti

Dodatnih 17 centimetrov v dolžino ni pokvarilo mestne okretnosti. Twingo se v ozkih ulicah še vedno počuti kot riba v vodi, parkirate ga lahko v vsako "luknjo", čez ležeče "policaje" se pelje povsem solidno. Le hitrih ovinkov ne mara preveč. Podvozje je namreč mehkejše, nagibanja karoserije zato nekoliko več, krmilni mehanizem pa prelahkoten. Je pa v voznih lastnostih v primerjavi s predhodnikom vseeno ogromen napredek, občutka za volanom je bistveno več, pa tudi v zavoje gre avtomobil precej bolje. No, o mestni in primestni uporabnosti je govoril tudi motor, ki se je pri 130 km/h vrtel že z več kot 4000 vrtljaji in svoje "negodovanje" dokaj glasno sporočal.

Zmogljivosti, poraba

Testni twingo je bil opremljen z 1,2-litrskim bencinskim motorjem. 75 konjskih moči je v tem malčku presenetljivo živahnih in vse dokler hitrosti niso bile krepko višje od 100 km/h, močnejšega motorja pravzaprav sploh nismo pogrešali. Pospeški so sicer daleč od tega, da bi jih opisali z besedo siloviti, pa vendar je twingo s tem motorjem vseeno dovolj poskočen, da tudi prehitevanja niso nobena ovira. No, najbolj nas je presenetila poraba goriva. Na našem testnem krogu je twingo zahteval le 5,6 litra goriva na sto prevoženih kilometrov, kar je celo manj, kot pravijo kataloški podatki. Pričakovali smo precej več, saj skoraj 20 odstotkov testne proge sestavlja avtocesta, ki pa temu malčku ni najbolj po godu. Ostala poraba med celotnim testom je bila za okrogel liter višja, kar pa je vseeno odličen rezultat.

Cena, tekmeci

Med malčki karakteristike kot so cena, prostornost in opremljenost seveda štejejo, še zdaleč pa niso edine. V tem segmentu ima namreč velik pomen tudi simpatičnost. In slednjo twingo ima, pa tudi 14-letna uspešna prodaja predhodnika je odlična popotnica. Če temu dodamo še dejstvo, da je twingo produkt slovenskih rok, potem je odgovor že skorajda na dlani. No, ampak kljub temu ima ta malček kar nekaj konkurentov, ki so prav tako simpatični in zanimivi. Najbližji je vsekakor citroen C2, pa recimo mini, ki se ponaša s precej bolj športnimi voznimi lastnostmi ali celo lancia ypsilon, ki piha na dušo z elegantnimi linijami. S simpatičnim izgledom osvaja tudi panda, omeniti velja še mazdo 2, volkswagna foxa in chevroleta sparka, v kratkem bosta na trgu tudi suzuki splash in opel agila.

Ne spreglejte