Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 12. 2015,
10.25

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Tovorni Avtomoto Potovalni Avtomoto Družinski Avtomoto

Petek, 25. 12. 2015, 10.25

8 let, 1 mesec

Ford tourneo custom 2,2 TDCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potniški kombiji so kul! V njih družba najbolj zabavno, najbolj udobno, v novem tourneo pa tudi dovolj varno potuje. To ni več gospodarsko vozilo, to je enoprostorec, družinski avtomobil.

Kombiji so najbolj kul!

Ne spomnim se, da bi me že kdaj prej mimoidoči na parkirišču toliko ogovarjali kot med vožnjo s tem kombijem. In ustavljali so me ljudje, ki na ta avtomobil sploh niso gledali kot na gospodarsko vozilo, zanimale so jih predvsem osebne koristi, ki jih omogoča takšen kombi, še posebej dobro novi tourneo custom.

Najprej so me napadli prijatelji – pogosto se kam odpravimo skupaj. Ker drugače ne gre, se vozimo vsak v svojem avtomobilu, da lahko med vožnjo klepetamo, pa smo si omislili voki-tokije iz nizkocenovnih trgovin. Kdaj pa kdaj najamemo kombi in tisti izleti so ponavadi najbolj zabavni! Smeh in veselje od starta do cilja – saj pravimo, družinske avtomobile so ustvarili, da bi se v njih družili.

Za volan sem tako dovolil sesti starejšemu paru, lastnikoma renaulta trafica. Pravita, da imata kombi samo zato, ker veliko potujeta, s sabo pa rada vzameta prijatelje – najpogosteje hčer in njene tri otroke –, kdaj pa kdaj gre zraven še zet, a ponavadi ima toliko dela ...

Ustavil me je lastnik manjše živilske trgovine. Pravi, da pravega kombija ne potrebuje, dovolj mu je en avtomobil za službo in prosti čas. Zadostovalo bi mu pet sedežev, prtljažnega dela pa ne bi želel imeti tako lepo obdelanega, raje bi imel nekaj, kar lažje posesa, če se na primer strga vrečka sladkorja. Želel je videti pralno podlogo, a je v testnem tourneu ni bilo.

Za štiri otroke in veliiiiiko prtljage!

Ogovoril me je tudi mlad par, po videzu kar dobro situiran – iščeta prvi avtomobil v družini, imata namreč štiri otroke. Trenutno vozita multivana, a ju moti, da ima zadaj trisedežno klop, preveč, da bi jo odstranjevali, pogosto pa je za njo premalo prostora.

In čeprav sta se ustavila, ker je bil ženi tourneo neizmerno všeč, se jima je nato vtisnil v srce, ko sta uvidela, da ponuja bolj praktično prilagajanje postavitve sedežev, mnogokrat bi jima prišlo zelo prav, da bi lahko v tretji vrsti ohranila zgolj en sedež. "Vidiš, če bi imeli tega, zadnjič ne bi potrebovala varstva za otroke, ko sva šla v Ikeo." Mož se sploh ni odzval na ženine očitke o neprimerni izbiri kombija, čeprav se pred leti tournea še ni dobilo, bil je namreč tudi sam navdušen, da bi v tourneu lahko veliko preprosteje prevažal jadralno desko in kolesa.

Opozoril pa sem ju na varnost pri takšnem natovarjanju – tourneo namreč ne ponuja pregradne mreže, ki bi v nesreči ali pri naglem zaviranju zavarovala potnike pred predmeti "iz ozadja". Za kakšen na zanke ob straneh dobro pritrjen večji predmet je takšno razmišljanje sicer sprejemljivo, ni pa pametno zadnjega potnika obložiti z majhnimi predmeti – ti lahko ob nesreči postanejo zelo nevarni!

Električnih vrat si želi šolski šofer, želimo si jih tudi starši

Ko sem se že skoraj počutil kot prodajalec fordov, je piko na i dodal še šofer šolskega kombija, ki je pripeljal mojo hčerko. Seveda sem se strinjal, da bi bil tourneo idealen zanj. Kot fotr, ki ga vsakič skrbi, kdaj bodo težka kombijeva vrata stisnila enega od otrok, sem mu takoj potarnal, da tourneo ne ponuja električnih pomičnih vrat, ki bi jih šofer lahko odpiral in zapiral na gumb.

Ker pa šole električna vrata smatrajo za luksuz in ne kot prispevek k boljši varnosti otrok, je v tem pogledu za nas starše pomembneje, da se pri tourneu drsna vrata razmeroma lahkotno zapirajo in zato z njimi ni treba loputati kot v mnogih drugih gospodarskih vozilih.

Takšen kombi bi bil primeren tudi za zasebno vzgojiteljico, ki pomaga staršem, katerih otroci niso prišli dovolj visoko na lestvici za vpis v vrtec. S takšnim kombijem bi lahko svoje varovance kdaj pa kdaj tudi kam peljala, da se ne bi igrali ves čas v istem peskovniku. A tourneo bi tukaj pokazal pomanjkljivost: od šestih sedežev v zadnjem delu kabine samo trije ponujajo isofix priključke. Nerazumljivo, nesprejemljivo!

Še vedno najbolj varen kombi

A čeprav so se za tournea zanimali samo vozniki, ki bi ga uporabljali v neprofesionalne namene, pa velja spomniti, da novi kombi ponuja številne vrline, ki bi morale zanimati tudi profije.

Udobje ... Voznikov položaj je odličen, tudi drugi sedeži so super, potnike na zadnji klopi pa premetava nekoliko manj kot v drugih kombijih. V odlagališča smo uspeli spraviti vse, kar nam je padlo na pamet, zvočna zatesnjenost kabine je na visoki ravni.

Drži pa dejstvo, da z zagotavljanjem teh vrlin tudi konkurenčni kombiji nimajo prav veliko težav. Vsaj kar zadeva laično rabo, bodo profesionalci cenili na primer možnost nalaganja treh evropalet v tovorni prostor in to izvedbo s krajšim medosjem – testni primerek je bil namreč podaljšan do petih metrov in 34 centimetrov.

Bluetooth telefonija je na voljo tudi v tekmecih, a v tourneu je na voljo sistem Sync, ki ponuja glasovno upravljanje in samodejno pokliče na pomoč v primeru nesreče. Predvsem pa je tourneo še vedno zelo varnostno napreden, ta hip je še vedno edino gospodarsko vozilo, ki je po oceni Euro NCAP-a varno za pet zvezdic.

Motor? Pričakovali smo manjšo porabo.

Testnega customa je poganjala najmočnejša različica dizelskega motorja, tista s 114 kilovati največje moči. Poročamo, da je sedem potnikov dobro vlekel v črnokalski klanec, prek 110 kilometrov na uro pa je pospešil šele, ko smo izključili tipko ECO. Seveda, eko prijemi so stalnica tudi na gospodarskem področju in morda smo ravno zato od tega sodobnega kombija pričakovali majhno porabo.

Pred nakupom bi zato zagotovo preverili tudi šibkejšo različico – morda bi s porabo privarčevali še kaj kot le tistega tisočaka pri nakupu. In ko smo že pri varčevanju: kljub veliki porabi je tourneo razmeroma dober nakup. Cene so sicer v današnjih časih spremenljivka, ki ji ni para, a vsaj po rednih cenah sta glavna in podobna šik tekmeca multivan in viano opazno dražja. Cenovno primerljiva trafic in vivaro bolj očitno kažeta svoje gospodarsko poreklo, jumpy in expert po našem mnenju nudita nekoliko manj udobja zadaj.

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte