Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
11.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 11.34

8 let

122 milijonov za avto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da bi vsaj približno doživel občutke denarnega mogotca, sem se namestil na enega od obeh sedežev zadaj, pri čemer z nogama ne bi mogel doseči televizijska zaslona pred seboj.

Ni prav veliko avtomobilskih znamk, ki lahko ponudijo vozilo za 500.000 evrov. Med nedavno predstavitvijo novih Mercedes-Benzovih modelov CL in GL v Moravskih toplicah smo imeli možnost sesti v eno od najbolj prestižnih limuzin na zemeljski obli. Za povrh so v Slovenijo pripeljal na ogled prav najdaljšo in najdražjo različico od treh maybachov, ki tvorijo prodajno paleto.

Motorji: samo V12

V osnovi gre za dve karoserijski različici, maybach 57 in maybach 62, ki merita v dolžino 5728 oziroma 6166 milimetrov. Oba žene 550 konj, ki jih pridela 5513-kubični V12 motor s pomočjo dveh turbopolnilnikov. Če se je treba pri obeh različicah, 57 in 62, zadovoljiti s končno hitrostjo 250 km/h, je še več na voljo v različici 57S. Biturbo s povečanim tlakom zapreže 612 konj in daje 1000 Nm navora v razponu od 2000 do 4000 vrtljajev. Za 2,7 tone avta lahko drvi z 275 km/h, hitrost 100 km/h pa doseže v petih sekundah.

V maybchu 62 se vozi zadaj

Lastniki dolge različice maybacha ne vihtijo volana, ampak sedijo zadaj. Da bi vsaj približno doživel občutke denarnega mogotca, sem se namestil na enega od obeh sedežev zadaj, pri čemer z nogama ne bi mogel doseči televizijska zaslona pred seboj. Ampak zakaj neki, saj je daljinski upravljalnik povsem pri roki. In če bi se me ob TV-programu polotil dremež, bi na elektriko v dolžino raztegnil sedalo, položil naslonjalo nazaj in se v tako nastali postelji zazibal v spanec. Daleč pred menoj sedeči voznik sicer ni nosil zlikane uniforme, je pa računal na moje bogataške finančne zmožnosti in je v trenutku pognal maybacha na 180 km/h. Sicer pa to pomeni dovoljenih 90, ampak na pol ure. Motor pospešuje kot carrera 911, na ovinkih, kjer ni šlo bistveno počasneje, pa se je izkazalo izredno podvozje. Pri dirkaško hitri vožnji z maybachom je zanimivo, da v notranjosti vse deluje povsem umirjeno. Nekdo, ki naključno sede v to dragocenost za 122 milijonov, lahko med vožnjo v miru premišlja na primer takole: "kako fino bi bilo, če bi imel toliko denarja, nakar bi si kupil mercedesa za 22 milijonov, za preostalih 100 pa bi si zgradil prav lepo hišo."

Ne spreglejte