Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
4.12

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

8

Natisni članek

corolla Toyota karavan

Petek, 1. 3. 2019, 4.12

5 let, 2 meseca

Prva vožnja: toyota corolla touring sports

Top 10 prtljažnikov: šteje res le velikost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

8

Toyota corolla TS | Nova toyota corolla je najnovejši karavan na avtomobilskem trgu. | Foto Gašper Pirman

Nova toyota corolla je najnovejši karavan na avtomobilskem trgu.

Foto: Gašper Pirman

Na Majorki smo sedli za volan nove karavanske corolle, ki tako kot še nekaj največjih konkurentov v razredu ponuja 600-litrski prtljažni prostor in s tem po prostornosti prekaša tudi avtomobile večjega segmenta.

Samo Evropejci nori na karavane

Toyota je corollo razširila na tri člane. Poleg limuzine in kombilimuzine je izključno v Evropi na voljo tudi karavanska različica z uradnim imenom touring sports. Ker gre za izključno evropski model, so ga namensko razvili v Bruslju in ga bodo izdelovali v Veliki Britaniji. Razvili so ga torej v Evropi in za zdaj ga še proizvajajo v Evropi (beri: brexit), namenjen pa je le evropskim trgom.

  hyundai i30 kia ceed renault megane volkswagen golf ford focus peugeot 308 seat leon toyota corolla škoda octavia
Prostornina prtljažnika 602/1.650 625/1.694 521/1.504 605/1.620 608/1.620 660/1.515 587/1.470 598/1.606 610/1.740
Doplačilo za karavansko izvedenko +700 € +1.500 € +1.050 € +1.277 € +220 € +799 € +531 € +900-1.500 € +600-800 € 

Prostor za rezervno kolo je tapecirano, zato tja lahko odlagamo tudi stvari ali pa tja spravimo letalski kovček. | Foto: Gašper Pirman Prostor za rezervno kolo je tapecirano, zato tja lahko odlagamo tudi stvari ali pa tja spravimo letalski kovček. Foto: Gašper Pirman Kaj to pomeni v praksi?

To, da je bil avtomobil narejen za evropski trg, prinaša nekaj mogoče ne povsem vsakdanjih dodatkov, ki jih v večini primerov cenimo in opazimo le mi. Prva zanimiva rešitev je dno prtljažnega prostora.

Na zgornji strani je kot običajno tapeciran del (v višjih paketih opreme ima nameščene še letve iz brušenega aluminija), na spodnji strani pa je nameščena plastična površina. Ker dno prtljažnika zlahka vzamemo ven, ga lahko v nekaj sekundah odstranimo ter obrnemo in umazane stvari oziroma domače živali vozimo na plastični podlagi, ki se jo zlahka očisti z mokro krpo.

Med zanimive rešitve spada tudi tapeciran prostor, namenjen rezervnemu kolesu. Serijsko je corolla TS opremljena s peno, namenjeno zakrpanju predrte pnevmatike, zato lahko v ta prazen prostor spravimo letalski kovček. Če dokupimo rezervno pnevmatiko, spodnji del ni tapeciran.

Poleg desetih milimetrov širše odprtine prtljažnika so pri Toyoti vgradili še nekaj nujnih rešitev. Sedežna klop se lahko podre s potegom ročice iz prtljažnika, pri podrti klopi nastane ravno dno in na seznamu dodatne opreme (oziroma serijsko pri višjih paketih opreme) je dolga ter izredno svetla podolgovata luč v tehnologiji LED.

Polica prtljažnega dna ima na eni strani plastično podlogo, ki se je lahko preprosto obriše z mokro krpo. Priročno za prevoz umazanih stvari ali hišnih ljubljenčkov. | Foto: Gašper Pirman Polica prtljažnega dna ima na eni strani plastično podlogo, ki se je lahko preprosto obriše z mokro krpo. Priročno za prevoz umazanih stvari ali hišnih ljubljenčkov. Foto: Gašper Pirman

Zadnja klop se podre s potegom ročice v prtljažnem prostoru. Izredno všeč nam je bila tudi dolga svetlobna linija LED. Ker je luč nameščena na obeh straneh je prtljažnik ponoči več kot odlično osvetljen. | Foto: Gašper Pirman Zadnja klop se podre s potegom ročice v prtljažnem prostoru. Izredno všeč nam je bila tudi dolga svetlobna linija LED. Ker je luč nameščena na obeh straneh je prtljažnik ponoči več kot odlično osvetljen. Foto: Gašper Pirman

Letvice iz brušenega aluminija so vizualna popestritev prtljažnega prostora, ki so na voljo pri bolje opremljenih paketih opreme. | Foto: Gašper Pirman Letvice iz brušenega aluminija so vizualna popestritev prtljažnega prostora, ki so na voljo pri bolje opremljenih paketih opreme. Foto: Gašper Pirman Šeststo litrov – izjema ali novo pravilo

Corolla TS sicer nima magičnih šeststo litrov. Zmanjkata ji le dva litra, a nedvomno ni edina s takšno prostornino v svojem razredu. Če je bilo pred leti to praktično še nemogoče, so proizvajalci vozil z modularnimi arhitekturami lahko prilagodili medosje med različnimi karoserijskimi modeli. Šeststolitrski prtljažni prostor je v razredu zdaj že pravilo, ne več izjema. To je več, kot ponujajo nekateri karavani večjega razreda D.

S tem nagovarjajo predvsem družine. Ker so avtomobili večjega segmenta po pravilu kar nekaj tisočakov dražji, so se morale do zdaj družine odločati za manjše in prostorsko šibkejše karavane. Proizvajalci so se temu uprli in s svojimi "ljudskimi" modeli začeli loviti to magično številko.

Zdaj je praktično prvo pravilo karavana, da ima vsaj 600-litrski prtljažnik, v tem pa zaostajata le renault megane in seat leon. Prodajnega prvaka, ki ima sicer 605 litrov osnovne prostornine, čaka predvsem prilagoditev na širino uporabnosti prtljažnega prostora, torej podiranje sedežev s potiskom ročke, svetla osvetlitev LED, deljiva klop v razmerju 40:20:40, nastavljiva višina dna in pa celo različne nastavitve naklona sedežev.

Ne spreglejte