Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2022,
21.59

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

11

Natisni članek

Zakonodaja Španija policija dron

Nedelja, 13. 11. 2022, 21.59

1 leto, 6 mesecev

Uporaba dronov za nadzor prometa

Z droni nad voznike? V Sloveniji še ne, v tujini že. #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

11

Dron nadzor policija Španija | Tabla, ki opozarja voznike motociklov, da jih lahko pri vožnji nadzoruje tudi brezpilotnik oziroma dron. | Foto Gašper Pirman

Tabla, ki opozarja voznike motociklov, da jih lahko pri vožnji nadzoruje tudi brezpilotnik oziroma dron.

Foto: Gašper Pirman

V Španiji nas je na enem izmed gorskih prelazov, ki je zaradi zavite in privlačne ceste priljubljena izbira motoristov in ljubiteljev športnih avtomobilov ter navsezadnje tudi kolesarjev, pozdravila opozorilna tabla o nadzoru prometa z droni. Čeprav smo v preteklosti v tujih medijih že prebrali o novih praksah policistov za nadzor prometa, smo prvič naleteli na takšno opozorilo, ki voznike opozarja na nov način nadzora prometa. O podobnih načinih nadzora prometa razmišlja tudi slovenska policija, vložili so tudi predlog za spremembo zakonodaje, ki za zdaj onemogoča nadzor prometa s pomočjo dronov.

V Nemčiji že od leta 2019 za nadzor prometa po avtocestah uporabljajo posebne drone. Ti postajajo vse bolj učinkovito sredstvo pri nadzoru prometa. Pogled s ptičje perspektive ima dodatne prednosti, obenem so droni visoko v zraku pred očmi voznikov skriti.

Španci že pred tremi leti z 11 nadzornimi droni

Španija je ena izmed evropskih držav, ki je hitro osvojila nadzor prometa z droni. Leta 2019 so jih imeli v uporabi 11, letos poleti jih na dnevni ravni uporabljajo že 39. Ti lahko na višini 120 metrov z enim paketom baterij lebdijo do dve uri oziroma 40 minut, če se premikajo s prometom. Zelo hitro namreč pospešijo do hitrosti 80 kilometrov na uro in sledijo hujšemu prekrškarju. Španski policisti jih imajo zelo radi tudi, ker lahko zaznajo prekrškarje, ki so od drona oddaljeni do 500 metrov.

Tudi slovenska policija je leta 2019 že pričela s testiranjem prvih dronov za nadzor prometa, a se je zataknilo pri zakonski podlagi.

"V slovenski policiji smo seznanjeni, da nekatere evropske policije (npr. španska, švicarska, nemška, finska) pri nadzoru cestnega prometa uspešno uporabljajo drone. Uporabljajo jih za klasične observacije prometa in za nekoliko bolj osredotočene nadzore, kot je nadzor varnostne razdalje. Z razvojem tehnike se bodo v prihodnje pojavile nove možnosti, kot je npr. nadzor hitrosti," so nam odgovorili na policiji.

Nadzor prometa iz zraka v Sloveniji ostaja domena policistov v helikopterjih. | Foto: Nadzor prometa iz zraka v Sloveniji ostaja domena policistov v helikopterjih.

Kdaj bo urejena zakonska podlaga za rabo na slovenskih tleh?

"Uporabo brezpilotnih zrakoplovov ureja Zakon o nalogah in pooblastilih policije, ki ne določa, da bi lahko drone uporabljali za nadzor cestnega prometa. Na tem področju je policija že predlagala dopolnitev zakonodaje, da bi drone lahko uporabljali vsaj za učinkovitejše ukrepanje policije ob prometnih in drugih zastojih. S predlagano spremembo zakonodaje še vedno ne bi bilo možno izvajati klasične observacije prometa," poudarjajo na policiji.

Na omejitve na tem področju Policijo opozarja Informacijski pooblaščenec, ki se sklicuje na odločbo Ustavnega sodišča. V njej Ustavno sodišče ob presojanju skladnosti uporabe brezpilotnih letalnikov za dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov ter identificiranje kršiteljev oziroma storilcev z ustavo ocenilo, da ta pravna podlaga za uporabo brezpilotnikov pri opravljanju policijskih nalog v ZNPPol sicer ni neustavna, je pa ustavno sodišče v zvezi z izpodbijano določbo podalo obširno razlago, iz katere izhaja.

Da je tehnična sredstva za fotografiranje ter video- in avdiosnemanje na brezpilotnikih dopustno uporabljati zgolj za dokazovanje kaznivih dejanj in prekrškov ter identificiranje kršiteljev oziroma storilcev oziroma da jih je dopustno uporabiti zgolj na podlagi že zaznanega prekrška ali kaznivega dejanja, da je s tem izključena uporaba brezpilotnih zrakoplovov za preventivni oziroma nadzorni namen v smislu odkrivanja protipravnih ravnanj, ki izpolnjujejo znake prekrškov in kaznivih dejanj," so pojasnili na slovenski policiji, zakaj dronov za nadzor prometa ne smejo uporabljati vse do spremembe zakona.
Ne spreglejte