Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
15.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolo okolje promet promet

Četrtek, 12. 5. 2011, 15.58

6 let, 7 mesecev

Maja trojke kolesarijo v službo in v šolo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Agencija RS za varnost prometa, ministrstvo za promet in Urbanistični inštitut Republike Slovenije so organizatorji okoljevarstvene akcije V troje.

To je projekt spodbujanja kolesarjenja na delo ali v šolo v skupinah po tri s ciljem, da bi ljudje v čim večjem številu uporabljali kolesa namesto avtomobilov. Začetki na Danskem Zamisel o projektu izvira iz Skandinavije, Eldina Knez z ministrstva za promet in Matej Nikšič z urbanističnega inštituta sta jo spoznala kot prostovoljca v skupini podnebnih zagovornikov v Kopenhagnu na Danskem. Danci pripravljajo že tradicionalno majsko kolesarjenje. Njihove ekipe niso številčno omejene in v akciji kolesari okrog 100 tisoč ljudi na leto. Kolesarjenje je v Kopenhagnu postalo prepoznaven znak mesta in vzor vsemu svetu.

Prijave še mogoče V Sloveniji se je do danes prijavilo 174 trojk in skupaj so prekolesarili že 23.053 kilometrov. Eldina Knez je povedala, da največ ekip kolesari v Ljubljani, kar nekaj jih je iz Maribora, sicer pa so od vsepovsod po Sloveniji: iz Trbovelj, Škofje Loke, Kamnika, Kranja, Mengša, Trzina, Celja, Štor, Žalca, Prevalj, Raven na Koroškem, Ljutomera, Murske Sobote, Solkana, Ajdovščine, Nove Gorice, Lokve in Idrije.

V Sloveniji akcijo pripravljajo drugo leto. Lani se je prijavilo 251 trojk, pogoje pa je izpolnilo 197 ekip. Pravilo je eno samo, in sicer več prekolesarjenih kot neprekolesarjenih dni.

Timski duh in zdrav način življenja Eldina Knez je tudi povedala, da so se pri nas odločili za trojke, ker je njihova želja, da vsak kolesar prepriča še dva, da začneta kolesariti. Tako ne spodbujajo le novih kolesarjev, temveč tudi timsko delo in zdrav način življenja. "Tudi trajanje akcije, en mesec, je premišljeno, saj le tako lahko upajo na resnične spremembe navad ljudi," je še povedala Knezova.

Organizatorji zbirajo prijave za kolesarjenje v troje še do ponedeljka, 16. maja, akcija pa bo trajala do 31. maja.

Ne spreglejte