Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2022,
15.25

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

51

Natisni članek

električna vozila Švica

Četrtek, 1. 12. 2022, 15.25

1 leto, 5 mesecev

Švica se pripravlja na zimo: med rešitvami prepoved vožnje z e-avti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

51

električni avtomobil | Če ne bi pomagali nobeni prej sprejeti ukrepi, bi v Švici prepovedali vožnjo z električnimi vozili, da bi se izognili izpadom električne energije. | Foto Gregor Pavšič

Če ne bi pomagali nobeni prej sprejeti ukrepi, bi v Švici prepovedali vožnjo z električnimi vozili, da bi se izognili izpadom električne energije.

Foto: Gregor Pavšič

Kot je poročal nemški Spiegel, naj bi Švica v primeru težav z dobavo električne energije med prihajajočo zimo omejila ali celo prepovedala vožnjo električnim vozilom. Odziv Švice je po eni strani tudi dobra šola za druge države, ki se morajo infrastrukturno bolje pripraviti na povečan prihod električnih vozil.

Kot poroča več švicarskih medijev, ki se opirajo na neimenovani vir, naj bi v osnutku zakona predlagali omejitve ali popolno prepoved vožnje električnim avtomobilom v primeru izpadov električne energije. "Zasebna raba električnih vozil bo dovoljena le na nujnih poteh (kot na primer profesionalnim aktivnostim, nakupovanju, obisku zdravnika, obisku verskih dogodkov, obisku sodišč)."

energija voda elektrika gospodinjstvo
Novice Vlada potrdila zakona za pomoč gospodarstvu zaradi energetske draginje #video

Omejili bi hitrost na avtocestah

Eden izmed ukrepov bi bilo tudi znižanje najvišje dovoljene hitrosti na avtocestah za električna vozila. Kot je še poročal Spiegel, Švica večino svoje električne energije pridobi iz hidroelektrarn, toda država obenem uvaža električno energijo iz Nemčije in Francije. Če bi se pojavile težave z uvozom električne energije, bi lahko v državi občutili pomanjkanje. Švica se očitno pripravlja na mogoče pomanjkanje električne energije in s tem tlakuje pot drugim evropskim državam. Je pa to opozorilo, da se morajo države bolje pripraviti na prihod povečanega števila električnih vozil, in obenem opozorilo Evropski uniji, da mora pred sprejetjem zakona o prepovedi prodaje vozil z motorji na notranje zgorevanje postoriti še veliko.

Mont Blanc predor
Avtomoto Predor Mont Blanc: neizogibno, obetajo se dolge zapore

Prej bodo omejili vrsto drugih stvari

Prepoved ali omejitev vožnje električnim avtomobilom naj bi bil šele tretji ukrep proti primanjkovanju električne energije. Še pred tem naj bi omejili uporabo v gospodinjstvih (temperatura vode v pralnem stroju naj bi bila največ 40 stopinj Celzija). Prepovedali bi ogrevanje teras, uporabo pihalnikov listja, različne druge vrste ogrevanja na zunanjih površinah, s tem pa bi omejili tudi uporabo dvigal. V osnutku piše še, da bi omejili najvišjo resolucijo videoposnetkov, ki se predvajajo prek spleta, in tako zmanjšali porabo električne energije. Še vedno pa govorijo le o osnutku, ki bo najverjetneje prilagojen razmeram v državi in na trgu.

 

Ne spreglejte