Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 7. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

MOL PR članek

Sreda, 26. 7. 2017, 12.00

6 let, 8 mesecev

Skupina MOL v strateško investicijo proizvodnje propilen oksida

Oglasno sporočilo
mol bencin gorivo

Skupina MOL namerava postati pomemben proizvajalec polietrnih poliolov, zelo pomembnega proizvoda, ki se uporablja v avtomobilski industriji, pohištveni industriji ter v proizvodnji embalaže.

Pol leta po objavi strategije 2030 je Skupina MOL dosegla pomemben mejnik na poti industrijske transformacije. Licenčni dogovori, podpisani z Evonik in thyssenkrupp, bodo Skupini MOL omogočali proizvodnjo propilen oksida, ključne komponente za proizvodnjo polieternih poliolov.

  • T. i. Polyol projekt bo največji investicijski projekt Skupine MOL v letih 2017-2021.

  • Skupina MOL se bo kot del svoje strategije 2030 pomaknila še dlje v petrokemični dejavnosti pri polizdelkih in specialnih kemičnih izdelkih.

  • Skupina MOL bo edina integrirana proizvajalka poliola v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope.

Skupina MOL je sklenila pogodbe v povezavi s ključnimi tehnologijami Polyol projekta, ki je bil v letu 2016 predstavljen kot del prvega investicijskega cikla dolgoročne strategije Skupine MOL 2030. Pogodbe se nanašajo na nakup tehnoloških licenc in paketov za oblikovanje procesov za tako imenovano tehnologijo HPPO (vodikov peroksid v propilen oksid) za proizvodnjo propilen oksida. Dajalec licence za enoto za vodikov peroksid je Evonik, konzorcij, sestavljen iz družb Evonik in thyssenkrupp Industrial Solutions, pa je dajalec licence za enoto za propilen oksid. Pogodbe vključujejo tudi zavezujoče ponudbe in predhodne dogovore, ki se nanašajo na kasnejše inženirske in izvedbene faze HPPO enot tyssenkruppa ter nakup katalizatorjev družbe Evonik. Podpis licenčnih pogodb obeležuje začetek tega velikega investicijskega projekta, ki je strateškega pomena za Skupino MOL ter začetek dolgoročnega partnerstva med Skupino MOL ter Evonik in thyssenkrupp.

Poleg tega je Skupina MOL izbrala podjetje Fluor za projektno vodenje pri projektiranju, inženiringu, nabavi in gradbeni fazi projekta. Skupina MOL je v sklepni fazi izbora dajalca licence za tehnologijo polietrnih poliolov ter izvajalca za inženiring infrastrukture in drugih objektov.

Ti dogovori predstavljajo prvi ključni mejnik pri izvajanju dolgoročne strategije Skupine MOL 2030, ki namenja okrog 1,9 milijarde dolarjev v investicije transformacije na področju kemikalij in petrokemije v obdobju 2017-2021. Industrijski kompleks, ki bo zgrajen na Madžarskem, bo največji posamični organski investicijski projekt Skupine MOL v letih 2017-2021. Nova proizvodna linija bo zagotavljala dostop do atraktivnih trgov v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope ter oblikovala logično nadaljevanje strategije Skupine MOL, ki predpostavlja nadaljnji premik po Downstream vrednostni verigi proti polproizvodom in specialnim kemijskim proizvodom. V skladu s temeljno vrednoto Skupine MOL – trajnostnim razvojem, ta korak Skupino MOL približuje k najsodobnejši, energijsko učinkoviti tehnologiji brez stranskih produktov. Polioli bazirani na propilen oksidu se uporabljajo kot surovina za poliureatanske pene, ki imajo širok spekter uporabe v avtomobilski industriji, pohištveni industriji, gradbeništvu in proizvodnji embalaže.

Načrtovan nov industrijski kompleks bodo sestavljali HPPO enota s kapaciteto proizvodnje 200 kiloton propilen oksida na leto, več proizvodnih linij za polietrne poliole ter druge infrastrukturne investicije.


"Ta dogovor z našimi partnerji pomeni pomemben korak pri uresničevanju strategije Skupine MOL 2030, ki bo transformirala Skupino MOL v vodilno kemijsko družbo v regiji Osrednje in Vzhodne Evrope. Kot prvi, odločilen investicijski korak, bomo vložili do eno milijard dolarjev v projekt Polyol, in tako postali pomemben igralec na evropskem trgu. Inovativna in do okolja prijazna tehnologija nam bo omogočila postati edini integrirani proizvajalec poliola v naši regiji. Prav tako nam bo odprla vrata za vstop na druga, visoko dobičkonosna področja kemijske industrije," je povedal Predsednik uprave Skupine MOL Zsolt Hernádi.


Johannes Ohmer, član uprave Evonik Resource Efficiency GmbH, je ob tem dodal: "Projekt Polyol je dober primer, kjer partnerji združijo svoje specifične prednosti ter svoje moči in tako zgradijo temelje za dolgoročna in zaupanja vredna strateška partnerstva. Evonik bo v projektu prispeval svojo napredno tehnološko znanje, izkušnje pri obratovanju ter izjemno zmogljive katalizatorje. Kot inovativen in zanesljiv partner se zavzemamo za učinkovita sredstva in posledično za trajnostne rešitve."


Sami Pelkonen, direktor poslovne enote Electrolysis & Polymers pri thyssenkrupp Industrial Solutions, pravi: "Ponosni smo, da smo sklenili dolgoročni licenčni dogovor, ki bo Skupini MOL omogočal proizvodnjo visokokakovostnega propilen oksida, prek stroškovno učinkovitega procesa. Proces, ki omogoča učinkovito porabo surovin, do okolja prijazno proizvodnjo in nizko kapitalsko naložbo, je bil skupaj z našim partnerjem družbo Evonik razvit na podlagi naših bogatih izkušenj v procesnem inženiringu ter gradnji kemičnih in ostalih industrijskih enot.


O Skupini MOL

Skupina MOL je integrirana, neodvisna, mednarodna naftna in plinska družba s sedežem v Budimpešti na Madžarskem. S svojimi poslovnimi dejavnostmi in dinamično mednarodno ekipo, ki šteje več kot 25 tisoč ljudi, je aktivna v več kot 30 državah in ima več kot sto let izkušenj v industriji. Raziskovalne dejavnosti Skupine MOL in proizvodnja so podprte z več kot 75-letnimi izkušnjami na področju ogljikovodikov. Trenutno proizvodnja poteka v osmih državah, raziskovalne dejavnosti pa v 13. Skupina ima v lasti štiri rafinerije in dve petrokemijski enoti v okviru integriranega upravljanja oskrbovalne verige, in sicer na Madžarskem, Slovaškem in Hrvaškem. V Skupini MOL obratuje več kot dva tisoč bencinskih servisov v desetih državah Srednje in Jugovzhodne Evrope.

 

Ne spreglejte