Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
16.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 16.05

8 let, 1 mesec

Škoda praktik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Škoda je dostavnemu praktiku namenila vozne lastnosti osebnega avta. Kot prednost poudarjajo ne preširoko prečno dimenzijo in ugoden krog obračanja.

Škoda nadaljuje s tradicijo dostavnikov, s katero so pričeli, ne boste verjeli, že pred II. svetovno vojno. Bolj znan je pickup iz leta 1993, to je bila dvosedežna favoritka z odprtim tovornim prostorom ali pa z nadgradnjo, le-to pa je prevažala s seboj tudi felicia. Praktik je nekakšno nadaljevanje fabie praktik, nastal pa je na osnovi roomsterja.

Kot osebni avto

Škoda je dostavnemu praktiku namenila vozne lastnosti osebnega avta. Kot prednost poudarjajo ne preširoko prečno dimenzijo (1684 mm) in ugoden krog obračanja (10,3 m). Spretnemu dostavnemu ovinkarjenju primerno je urejen voznikov delovni prostor, ki je z nastavitvami volana in sedeža ter sploh z ergonomsko ureditvijo povsem avtomobilski. K temu lahko dodamo še ABS zavore, elektro-servo volanski mehanizem in čelni varnostni blazini.

2 + tovor

Tudi tako bi lahko označili praktika, ki ponuja nekaj uporabnih tovornih praktičnosti. Zaščitna mreža za sedežema je vzdolžno pomična in tako po želji omogoča nekaj več prostora v potniškem delu. V tovorni prostor vodi troje vrat, bočni se odpirata navzven, zadnja pa navzgor. Prtljažno dno ima pritrdilne rinke, je pa 14 centimetrov globje od nakladalnega roba. Zato priporočajo doplačilno dvojno dno, nakar lahko viličar v notranjost namesti euro paleto. Med dodatno opremo je na mestu tudi kovinska mreža za zaščito stekla zadnjih vrat. Sicer pa je obsežen program dodatne opreme za dostavnike podjetja Sortimo na voljo tudi za Škodinega praktika. Potrebam uporabnikov so prilagodili nosilnost, ta znaša 550 kilogramov (na 14-palčnih kolesih) oziroma 640 kilogramov (na 15-palčnih kolesih).

Malolitražni motorji

Bencinska ponudba obsega 1,2-litrski 12-ventilski motor s 70 KM, 85 konjev pa razvija 1,4-litrski šestnajstevnilec. 1,4-litrski TDI razvija 70 oziroma 80 KM, močnejši je lahko opremljen s filtrom trdih delcev (TDI DPF). Na voljo so samo 5-stopenjski ročni menjalniki. Pri podjetju Porsche Slovenija računajo na 8- do 10-odstotni tržni delež med malimi dostavniki, kar bi pomenilo okoli 150 vozil letno.

Ne spreglejte