Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
3. 6. 2021,
6.45

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

4

Natisni članek

Toyota vodikove gorivne celice vodik

Četrtek, 3. 6. 2021, 6.45

1 leto, 8 mesecev

Toyota mirai - z eno posodo vodika prek tisoč kilometrov

Prek tisoč km: nov mejnik v najdaljši vožnji za vodik

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,71

4

Toyota mirai | Toyota mirai je z eno posodo vodika zmogla doseg prek tisoč kilometrov. | Foto Toyota

Toyota mirai je z eno posodo vodika zmogla doseg prek tisoč kilometrov.

Foto: Toyota

Toyota je v Franciji z miraiem postavila nov svetovni rekord v vožnji avtomobila s pogonom na vodik. Brez vmesnega polnjenja so prečkali mejo tisoč kilometrov in zabeležili primerljivo porabo s 3,6 litra bencinskega goriva na 100 prevoženih kilometrov.

Na polnilnici s pritiskom 700 barov je mogoče vozilo z uradnim dosegom 650 kilometrov napolniti v slabih petih minutah. | Foto: Toyota Na polnilnici s pritiskom 700 barov je mogoče vozilo z uradnim dosegom 650 kilometrov napolniti v slabih petih minutah. Foto: Toyota Čeprav so trenutno iz vidika alternativnih pogonov v ospredju električni avtomobili z energijo v baterijah, proizvajalci na daljši rok še naprej dajejo možnost tudi avtomobilom z pogonom na vodikove gorivne celice. Tudi pri teh motor sicer poganja elektrika in po voznih lastnostih so zato primerljivi z električnimi, drugače pa je z načini polnjenja in tudi dosegi. Polnilna infrastruktura je draga in precej dražja kot pri elektriki, zato je na trgu še vedno zelo malo serijskih avtomobilov. Najbolj prepoznaven je toyota mirai, ki v drugi generaciji še naprej vztrajno trka na vrata nekaterih evropskih trgov.

V Franciji so zdaj z miraiem postavili nov Guinessov rekord v vožnji na vodik brez vmesnega polnjenja. Z avtomobilom so se konec maja odpravili iz francoskega Orlyja. Rezervoarje so napolnili s 5,6 kilograma vodika. Natančne poti vožnje niso razkrili, jim je pa uspelo s to zalogo vodika peljati 1.003 kilometrov daleč. Uradni tovarniški doseg z enim polnjenjem sicer znaša okrog 650 kilometrov.

Poraba miraia je znašala 0,55 kilograma vodika na 100 prevoženih kilometrov, kar pretvorjeno pomeni porabo 3,6 litra na 100 prevoženih kilometrov. V vozilu je na cilju, sodeč po računalniku avtomobila, ostalo še za devet kilometrov energije.

V avtomobilu so se menjali štirje različni vozniki. | Foto: Toyota V avtomobilu so se menjali štirje različni vozniki. Foto: Toyota

Pred desetimi leti sta Hrvata Marko Tomac in Ivan Cvetković s volkswagnom passatom 1,6 TDI prevozila 2.545 kilometrov. | Foto: Reuters Pred desetimi leti sta Hrvata Marko Tomac in Ivan Cvetković s volkswagnom passatom 1,6 TDI prevozila 2.545 kilometrov. Foto: Reuters Najdlje z eno posodo "goriva" Hrvati, in sicer z dizelskim VW passatom

Pred štirimi leti je v Italiji prav tako ekipi štirih voznikov s teslo model S z enim polnjenjem uspelo prevoziti 1.078 kilometrov, kar pa seveda nima veliko skupnega z normalno vsakodnevno vožnjo. Enako velja tudi za absolutni Guinnessov rekord vožnje avtomobila za največjo prevoženo razdaljo brez dodajanja goriva.

Pred desetimi leti sta Hrvata Marko Tomac in Ivan Cvetković s volkswagnom passatom 1,6 TDI prevozila 2.545 kilometrov. Rekordna vožnja je trajala od 27. do 30. junija leta 2011, končala pa sta jo s povprečno porabo 3,08 litra na sto prevoženih kilometrov.

Najdaljši električni doseg do zdaj 1.608 kilometrov

Absolutni rekord z dosegom električnega avtomobila so leta 2017 dosegli v Kaliforniji. Posebej sestavljeno vozilo "The Phoenix", v 90 odstotkih izdelano iz recikliranih odpadkov, je peljalo 1.608 kilometrov daleč. Najdaljše električno potovanje znotraj ene države so leta 2019 izvedli v Romuniji (renault zoe, 25.493 kilometrov), med različnimi državami pa s prototipom aiways U5 med Xianom na Kitajskem in nemškim Frankfurtom – dosežena razdalja je bila 15.022 kilometrov.

 

Ne spreglejte