Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Citroën Peugeot Toyota Potovalni Avtomoto Tovorni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 13.13

8 let

PSA in Toyota nadaljujeta sodelovanje: en kombi s tremi imeni

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Program strateškega sodelovanja med koncernom PSA Peugeot Citroën in največjim avtomobilskim proizvajalcem na svetu, Toyoto, je odprl novo poglavje lahki kombi oziroma minibus s tremi imeni.

Citroën spacetourer, peugeot traveller in toyota proace

Japonsko-francoska avtomobilska naveza PSA Peugeot Citroën in Toyota Motor Europe je predstavila nov produkt svojega sodelovanja pri razvoju lahkih dostavnih vozil srednje velikosti v tovorni in potniški izvedbi. Pri tem sodelovanju izpostavljajo predvsem prednosti optimizacije stroškov za razvoj in proizvodnjo.

Iz novinca enotne pogonske tehnike in tehnologije ter dimenzij so tako nastali trije modeli citroën spacetourer, peugeot traveller in toyota proace. Gre torej v osnovi za en model, ki ga seveda ločijo različni logotipi in oblikovalski pečat, s katerimi povzema lastnosti svoje blagovne znamke.

Skupni projekt začet leta 2012 bo trajal do konca desetletja

Prve "francoske" dostavne toyote proace so bile leta 2013 narejene na osnovi obstoječe generacije modelov peugeot expert in citroën jumpy. Nova generacija tega skupnega projekta pa je plod naveze, ki naj bi med koncernoma trajala do konca tega desetletja (2020). Vse tri modele bodo tudi proizvajali v tovarni PSA Peugeot Citroën de Sevelnord v kraju Valenciennes v Franciji.

Prva vozila toyota proace so bila od leta 2013 zasnovana na platformi obstoječe generacije vozil peugeot expert in citroën jumpy. Ob sklenitvi sporazuma leta 2012 sta se podjetji dogovorili za skupen razvoj naslednje generacije in da bo njuno sodelovanje segalo vse do leta 2020.

"Z velikim veseljem vam danes predstavljamo tri nova vozila, ki so plod sodelovanja med skupinama Toyota Motor Europe in PSA Peugeot Citroën. V sklopu soglasja o sodelovanju nam je uspelo razviti novo in učinkovito platformo vozil z namenom, da bi kupcem po svetu ponudili moderne produkte, ki so v svojem tržnem razredu visoko konkurenčni," je povedal Patrice Lucas, direktor programov in strategij skupine PSA Peugeot Citroën.

"Obe ekipi sta vložili veliko trdega dela v sklopu skupnega sodelovanja in individualno na ravni svoje blagovne znamke, zato sem prepričan, da bo naš novi proace in vse njegove izvedenke obogatil prodajni program zanesljivih in vzdržljivih vozil, ki jih kupci pričakujejo od Toyote," je projekt z letnico 2016 opisal Johan van Zyl, predsednik in generalni direktor Toyota Motor Europe.

Ne spreglejte