Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
12.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Porsche Dieselgate

Sreda, 12. 7. 2017, 12.51

6 let, 7 mesecev

Porsche z rekordno polletno prodajo, a grozi jim črn oblak Diselgalte

Porscheji gredo za med: samo letos prodali že 126.497 avtomobilov #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Porsche macan, cayenne in panamera | Foto Porsche

Foto: Porsche

Ponos nemške avtomobilske industrije Porsche je - gledano z vidika prodaje - zabeležil najboljše polletje v svoji zgodovini. Po vsem svetu je od letošnjega januarja do junija dobavil 126.497 vozil, kar v primerjavi s prvim šestmesečjem lani pomeni sedemodstotno rast.

Macan in panamera nizata izjemne številke. Najpomembnejši trg je Kitajska

Porschejev prodajni prvak macan. | Foto: Porsche Porschejev prodajni prvak macan. Foto: Porsche Glavni steber rasti prodaje Porscheja v prvem polletju je bil srednje velik športni terenec macan z 11-odstotno rastjo na 50.000 avtomobilov, medtem ko je za 54 odstotkov porasla tudi prodaja novih športnih limuzin panamer.

Najpomembnejši trg Porscheja je sedaj Kitajska. Tam se jim je polletna prodaja na letni ravni zvišala za 18 odstotkov na 35.864 vozil.

Še vedno Porsche raste tudi v ZDA, kjer je dobava porasla za tri odstotke, v Evropi pa za šest odstotkov. Na domačem nemškem trgu je Porsche prodal za en odstotek več vozil.

Za več kot polovico, za 54 odstotkov porasla tudi prodaja novih športnih limuzin panamer. | Foto: Porsche Za več kot polovico, za 54 odstotkov porasla tudi prodaja novih športnih limuzin panamer. Foto: Porsche

Tudi nad Porschejem se zbirajo črni izpušni oblaki

Porsche macan, cayenne in panamera | Foto: Porsche Foto: Porsche Porsche pa se sicer vse bolj zapleta v škandal z goljufanjem na testih izpustov koncerna Volkswagen. Nemški preiskovalci so v ponedeljek sporočili, da so sprožili preiskavo zaposlenih v Porscheju in njegovi hčerinski družbi v ZDA.

Volkswagen, pod okrilje katerega sodi tudi Porsche, je jeseni 2015 priznal, da je v 11 milijonov svojih vozil po svetu namestil programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov od dejanskih. Največji evropski proizvajalec avtomobilov je za kritje posledic namenil več milijard evrov.

Mreža preiskav v okviru afere Diselgate pa se vse bolj širi. Po matični družbi Volkswagen, dobavitelju Bosch in v Audiju so preiskovalci zdaj tudi znotraj skupine največjega evropskega proizvajalca vozil, koncerna Volkswgen pod drobnogled vzeli tudi Porsche.

Preiskovalci, ki jih usmerja državno tožilstvo v Stuttgartu, sume manipulacije z izpusti dizelskih motorjev preiskujejo pri več neimenovanih zaposlenih pri proizvajalcu prestižnih športnih vozil in pa v Porschejevi hčerinski družbi v ZDA. Poleg sumov prevare naj bi preiskovali tudi sum storitve kaznivega dejanja nezakonitega oglaševanja.

Več podrobnosti niso želeli izdati, predhodne aktivnosti s tem v zvezi pa so začeli že aprila lani.

Sporen naj bi bil Audijev dizel v nosu cayenna

Audijev 3.0-litrski V6 turbodizelski motor, ki ga med drugim vgrajujejo v nos porsche cayenna, velikega SUV. | Foto: Porsche Audijev 3.0-litrski V6 turbodizelski motor, ki ga med drugim vgrajujejo v nos porsche cayenna, velikega SUV. Foto: Porsche Porsche do zdaj ni bil v ospredju Volkswagnove afere z goljufijami pri izpustih iz dizelskih motorjev. Dizelske motorje mu sicer dobavlja Audi, nameščeni pa so v velikega športnega terenca cayenne.

Po tistem, ko je marca nemško tožilstvo izvedlo obsežno preiskavo v Audijevih prostorih, je nemški minister za promet Alexander Dobrindt v začetku junija potrdil, da je pri testiranjih z izpušnimi plini v Evropi s sporno programsko opremo manipuliral tudi Audi.

Spornih naj bi bilo okoli 24.000 audijev A8 in A7, ki so bili izdelani med letoma 2009 in 2013 s šest- in osemvaljnimi dizelskimi motorji. Od tega jih je bila polovica prodanih v Nemčiji, druga polovica pa drugod v Evropi.

V povezavi s tem so nedavno prijeli tudi enega od zaposlenih v Audiju, ki je bil do leta 2015 eden od vodilnih razvijalcev motorjev pri podjetju iz Ingolstadta in naj bi bil tako tesno vpet v afero z izpusti. Je tudi eden od osmih zaposlenih v koncernu Volkswagen, proti katerim so oblasti v ZDA vložile kazenske ovadbe. Trenutno je v priporu in je po pisanju časnika Süddeutsche Zeitung pripravljen sodelovati z oblastmi.

Diselgate koncern Volkswagen stal že 23 milijard evrov

Volkswgen Diesegate afera TDI | Foto: Vse te preiskave so posledica škandala, ki je izbruhnil jeseni 2015, ko je bil nemški velikan Volkswagen primoran priznati, da je v 11 milijonov svojih vozil po svetu namestil programsko opremo, ki je na testih prikazovala nižje vrednosti izpušnih plinov od dejanskih. Največji evropski proizvajalec avtomobilov je za kritje posledic namenili že skoraj 23 milijard evrov, največ v ZDA, kjer so škandal tudi razkrili.

Volkswagnovo ravnanje preiskujejo organi v več državah, samo v Nemčiji pa pod okriljem državnega tožilstva v Braunschweigu potekajo preiskave proti 40 osebam. Delničarji in potrošniki so vložili tudi več tožb, pripravlja se celo skupinska tožba. Pod lupo oblasti so se znašli tudi nekateri drugi evropski proizvajalci, Fiat Chrysler, Renault in PSA.

Ne spreglejte