Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2016,
5.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

Družinski Avtomoto Opel Astra Sports Tourer Opel

Sreda, 1. 6. 2016, 5.58

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev: kombijevska različica nove astre po prodaji že prekaša kombilimuzino

Opel astra sports tourer – z zelo optimističnimi prodajnimi načrti v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Opel astra sportstourer domača predstavitev | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Opel Astra je sicer že mesec dni na slovenskem trgu tudi v kombijevski različici (sports tourer), a so pri Oplu z uradno predstavitvijo počakali, da so lahko pokazali nekaj več kot le novo karoserijsko različico. Ta je, mimogrede, za 750 evrov dražja od petvratne astre.

Daljši zadnji previs, večji prtljažnik

V resnici gre seveda zgolj za novo karoserijsko različico s podaljšanim zadkom in večjim prtljažnikom. Sports tourer je tako daljši za dobre tri decimetre (ves prirastek dolžine gre na račun zadnjega previsa), pa tudi malenkost (slabe tri centimetre) višji. Petvratno astro prekosi opazno prostornina prtljažnika: v sports tourerju je je od 540 do 1.630 litrov, medtem ko je je v kombilimuzini od 370 do 1210 litrov.

Posebnost kombijevske različice je tudi možnost električnega pomika prtljažniških vrat, pa možnost proženja odpiranja teh vrat z zamahom noge pod odbijačem, menda zelo priročna pa je tudi možnost odpiranja vrat prtljažnika le do treh četrtin – ko je avtomobil pod nizko streho.

V novi astri sports tourer je prtljažnik v osnovi velik 540, povečljiv pa na 1.630 litrov. | Foto: Vinko Kernc V novi astri sports tourer je prtljažnik v osnovi velik 540, povečljiv pa na 1.630 litrov. Foto: Vinko Kernc

Za osnovno ceno 74-kilovatni bencinski motor in spodoben paket opreme

Opel astra sportstourer domača predstavitev | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Pri Oplu hočejo za sports tourer 750 evrov več kot za kombilimuzino, kar se zdi razumno doplačilo. Poleg tega pravijo, da za osnovno ceno 14.740 evrov (tu je upoštevan "prihranek" tisoč evrov) kupec že dobi zelo dober paket mehanike in opreme: 1,4-litrski bencinski motor s 74 kilovati, klimatsko napravo, radijski sprejemnik z bluetoothom, daljinsko osrednjo ključavnico, električni pomik sprednjih šip ter električno pomični in ogrevani zunanji ogledali. Poleg tega kupcem podarjajo zimski paket, ogrevana sprednja sedeža in volanski obroč.

Za matrične žaromete intellilux, uspešnico pri novi astri, hočejo dodatnih 1.200 evrov, a se bo menda večina odločila za paket teh žarometov skupaj z navigacijo, kar stane 1.550 evrov.

Slovenci posegamo po astrah z zmogljivejšimi motorji in bogato serijsko opremo

Zanimivo je, da so se dozdajšnji kupci nove astre odločali pretežno za najbogatejši paket opreme innovation (takšna astra stane od 18.250 evrov naprej) in za enega od dveh zmogljivejših motorjev; prednjači bencinski 1.4 turbo s 110 kilovati, tik za petami pa mu je dizelski 1.6 CDTI s 100 kilovati. Takšna astra stane od 19.050 oziroma 20.550 evrov. Po enem mesecu prodaje v Sloveniji sports tourer tudi že presega prodajo astre s petimi vrati, astra pa v splošnem pri prodaji zasebnim kupcem že drži drugo mesto med sebi podobnimi avtomobili v Sloveniji.

Pri Oplu se zavedajo, da so tistih hip, ko so leta 1963 na trg poslali kadetta karavana A, tržnemu zlatniku svojih kompaktov dodali še eno zelo pomembno stran. Dediščina je zelo bogata, saj je bilo med skupaj več kot 24 milijoni do zdaj prodanih kadettov in aster 5,4 milijona karavanov. Logična posledica te dediščine je seveda tudi to, da je aktualni evropski avto leta 2016, nova opel astra, dobila svojo karavansko oziroma sports turer različico. | Foto: Vinko Kernc Pri Oplu se zavedajo, da so tistih hip, ko so leta 1963 na trg poslali kadetta karavana A, tržnemu zlatniku svojih kompaktov dodali še eno zelo pomembno stran. Dediščina je zelo bogata, saj je bilo med skupaj več kot 24 milijoni do zdaj prodanih kadettov in aster 5,4 milijona karavanov. Logična posledica te dediščine je seveda tudi to, da je aktualni evropski avto leta 2016, nova opel astra, dobila svojo karavansko oziroma sports turer različico. Foto: Vinko Kernc

O čudovito obnovljenem 53-letniku, ki je bil nekoč že na odpadu

Darko Čater pravi, da je bil prvi lastnik tega avtomobila neki oficir jugoslovanske vojske. | Foto: Vinko Kernc Darko Čater pravi, da je bil prvi lastnik tega avtomobila neki oficir jugoslovanske vojske. Foto: Vinko Kernc

Slovenski Opel je ob kratki predstavitvi pokazal nekaj od številnih dobljenih nagrad nove astre, med njimi tudi najprestižnejšo, evropski avto leta. Poleg tega jim je uspelo najti nekaj čudovitih primerkov predhodnikov današnje astre in prepričati lastnike, da so se z njimi pripeljali na špalir. Najstarejši je bil kadett A, izdelan leta 1963.

Njegov lastnik Darko Čater je avtomehanik in izbira opla za starodobniški konjiček ni naključna, saj je mehanik, specializiran za ople. Zgodba njegovega avtomobila, ki je že praznoval 50-letnico, je seveda pestra in je prav na dan dogodka presenetila celo zdajšnjega lastnika, ki je izvedel, da je bil njegov avtomobil menda nekoč že na odpadu.

A mu tega seveda ni videti, saj se zdi lepši kot nov in o obnovi, predvsem o vloženih urah, pa tudi o drugih stroških, Darko ne želi (več) razmišljati. Njegov svetlozeleni kadett A je ta hip (že) peti opel v družini in zdaj z njim z ženo uživata kako lepo nedeljo na brezskrbnih izletih.

Ne spreglejte