Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 2. 2016,
13.33

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Vsebino omogoča Avtotehna Vis

Natisni članek

advertorial Avtotehna Vis Opel Astra

Petek, 5. 2. 2016, 13.33

3 mesece, 3 tedne

Nagradna igra: potegujte se za teden uporabe Opel Astre

Vsebino omogoča Avtotehna Vis

Opel Astra si je nadelo lento Slovenski avto leta 2016. S čim je pločevinasta misica prepričala, kako razvaja svoje potnike in kdo je upihnil 25 svečk na rojstnodnevni torti?

Človek najprej opazi zunanjost …

Lepotica prenovljenega videza se ne skriva. Pravzaprav je v soju žarometov še bolj razprla krila. Njen prenovljen videz ni le stvar estetike: športen videz je predvsem pridobil aerodinamične lastnosti, ki se jih ne bi branili niti v resnici značajsko in rodovniško športno konstruirani avtomobili.

Učinkovitost obvladovanja zračnih tokov je bil glavni cilj. Da so to dosegli, so morali vplivati na obliko in mere, posledično je njen videz dinamičen, kompakten, pa čeprav je nekaj centimetrov manjša in, kot se za "misico" spodobi, vitkejša.

Odvisno je od modela, vendar je v najboljšem primeru lažja kar do 200 kilogramov, kar se seveda pozna tudi na porabi. V notranjosti pa kljub manjšim zunanjim meram preseneti z več prostora in lepo poskrbi za udobje svojih dragocenih potnikov.

*Sodelujte v nagradni igri in osvojite uporabo Oplove Astre kar za en teden (dva srečneža bosta izžrebana za tedensko uporabo vozila) in pet oseb bo svoje jeklene konjičke lahko opralo v avtomatski avtopralnici Avtotehne Vis v Ljubljani. Odgovor na nagradno vprašanje najdete v članku!

Ko ji pogledaš v oči … pardon, luči!

Ja, pogled v njene luči je pogled v tehnologijo premium razredov. Ena od glavnih prednosti Oplove Astre so prav gotovo pametne matrične luči IntelliLux LED matrix light, ki jih nedvomno umeščamo med visoko stopnjo pasivne varnosti. Kaj je tako posebnega na teh lučeh?

Te luči samodejno in sproti prilagajajo gibanje svetlobnega snopa glede na situacijo na cesti. Odlično osvetljujejo pot in okolico avtomobila, vendar pa za naproti vozeče voznike niso moteče. Pravijo jim pametne luči, saj sistem zazna, v kakšnem okolju se avtomobil nahaja (avtocesta, naselje ali regionalna cesta) in temu ustrezno prilagodi dolžino in razpršenost svetlobnega snopa.

Zaradi te tehnologije voznik v temi določene objekte, tudi pešce ob vozišču, zagleda do 40 metrov prej kot pri običajnih lučeh, kar pomeni, da pri hitrosti 80 kilometrov na uro vozniku ostane za sekundo in pol več časa za reakcijo. Svetlobni snop teh luči seveda seže do 350 metrov daleč. Ta sistem deluje tudi brez pomoči digitalnih zemljevidov satelitske navigacije.

Ste že slišali za tretje oko?

Pravijo, da ga ima, kdor vidi v prihodnost in ima izrazito intuicijo. Boljšega imena za Astrin sistem Opel Eye si pri Oplu ne bi mogli zamisliti. Njegova naloga je, da zajame živo sliko in obdeluje podatke, ti pa vplivajo na samodejni pomik volanskega obroča z namenom ohranjanja voznega pasu, odčita prometne znake, preprečuje nalete tako, da sproži vizualne in zvočne signale ali celo samodejno zavira (do hitrosti 60 kilometrov na uro se bo sprožilo samodejno zaviranje v sili, do hitrosti 85 kilometrov na uro pa bo deloval sistem zavorne podpore), sistem pa tudi prikazuje razdaljo sledenja (meri razdaljo do vozila pred nami in nas s prikazom na osrednjem zaslonu opozori, ko se vozilu nevarno približamo).

Ne le lepa, tudi pozorna …

Za ljubitelje uživancije na splošno bo velik izziv zapustiti voznikov ali sovoznikov sedež. Z enim stavkom lahko sedenje na prednjih dveh sedežih primerjamo z obiskom masažnega salona. No, malce pretiravamo, ampak sedeži bodo prepričali tako hedoniste kot tiste, ki jih rade boli hrbet.

Ergonomska sedeža AGR, ki jih je pozitivno ocenila nemška zveza ortopedov AGR, sta naredila pomemben korak naprej v ergonomiji. Paleta elektronskih nastavitev za optimalno oporo hrbtenici, elektronsko nastavljanje ledvene opore in podaljšanjem sedišča omogočijo najbolj ergonomski položaj hrbtenice in varno držo, posebej v primeru naletov.

Če pa veliko časa preživite na vožnji, boste navdušeni nad masažo in prezračevanjem sedežev, da iz avtomobila vedno vstanete sveži in spočiti. Če se za volanom menjajo vozniki, ima sistem spomin, tako da lahko vedno prikličete svoje nastavitve sedeža.

Prednji in zadnji sedeži ter volanski obroč se bodo s funkcijo ogrevanja posebej prikupili damam, ki jim je v splošnem mraz bolj neprijeten kot gospodom.

Kako pa v avtomobilu lahko pričarate ambientalno vzdušje? S strešnim oknom z električnim pomikom si bodo še posebej dali opravka otroci, ki jim bo popestril vožnjo in vzbudil domišljijo. Da pa bodo lahko zadremali ali se zaščitili pred pripeko, bodo le potegnili čez okno senčnik.

Imate radi vonj po naravi? AirWellness je modularni sistem, ki nežno širi vonj svežine zelenega čaja ali poživljajočega temnega lesa v potniško kabino.

V varnem objemu Oplove Astre in spoštljivo do narave …

Oplova okronana gospodična Astra je zaščitniška: svoje goste bo varovala z visoko stopnjo pasivne in aktivne varnosti z vsemi najpomembnejšimi vozniškimi asistenti, omenili smo že pametne matrične luči in novo generacijo sprednje kamere Opel Eye.

Tu pa svojo vlogo odigra tudi napredna povezljivost s podporo sistema IntelliLink in komunikacijsko storitvijo Opel OnStar, ki med drugim vključuje tudi samodejni klic v sili. Razvaja pa nas tudi s parkirnim pomočnikom in kamero za vzvratno vožnjo, da bo odbijač ostal cel.

Ker Astra spoštuje naravo, so ji inženirji v gene vcepili tehnično rešitev ecoFLEX®. Ta zagotavlja manjšo porabo goriva in posledično manj izpustov. Indikator ecoFLEX® Drive Assist pomaga voziti tako, da bo vožnja učinkovita in optimalna.

Astra je mladenka mnogih presenečenj. Poleg inovacij premium razreda, ki so precej zaslužni za njeno lento in osvojena ljudska srca, se ponaša še z dizelskimi in bencinskimi motorji, ročnim in samodejnim menjalnikom, pa z gumbom za športni režim vožnje, kadar nam srce hitreje bije, barvnim velikim in preglednim zaslonom na dotik, prostornim prtljažnikom z znižanim nakladalnim robom, sistemom vstopa in zagona brez ključev … ah, njenim čarom ni videti konca!

Ne spreglejte