Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
30. 9. 2013,
11.50

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Great Wall

Ponedeljek, 30. 9. 2013, 11.50

7 mesecev, 1 teden

Kitajski avtomobili za Evropo niso več tabu

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajski kapital je mamljiv za obubožane evropske avtomobilske proizvajalce, a tehnično in varnostno napredujejo tudi njihovi avtomobili. Bo Great Wall v Bolgariji zgradil še drugo tovarno?

Kitajci osvajajo tudi Evropo, qoros je kot prvi dobil pet varnostnih zvezdic

Kitajski avtomobilski proizvajalci so bili za Evropo dolgo tabu. Na globalni trg so stopali s vprašljivo tehnično in varnostno zasnovo, pogosto so oblike svojih vozil kopirali od uspešnih modelov uveljavljenih proizvajalcev.

Toda do danes se je položaj že močno spremenil. Z upravnimi pravili na Kitajskem, ki za postavitev tovarne od tujih proizvajalcev zahtevajo združeno podjetje z domačini, so dobili dostop do tehnologije, in zdaj Kitajci vse bolj prodirajo tudi na tuje trge.

Prejšnji teden je na varnostnem testu Euro NCAP kitajski qoros prvič dobil pet zvezdic, kitajski vlagatelji so vse bližje tudi vstopu v francoski koncern PSA Peugeot-Citroën. Če bi Donfengu dovolili dodatno investicijo, bi Peugeotova družina predvidoma izgubila nadzorni lastniški delež, posredno pa bi se s tem spremenil tudi lastniški položaj General Motorsa. PSA bi kitajski denar izkoristil za širitev na tuje trge.

Večji vpliv Donfenga v francoskem PSA General Motorsa ne moti

Pri Donfengu poudarjajo, da so se s PSA-jem trenutno šele začeli pogovarjati o povečanem lastništvu in da odločitve še niso sprejeli.

"Premisliti moramo vsa mogoča sodelovanja in narediti ta pomemben korak najprej," je dejal prvi mož PSA Philippe Varin. PSA ima z Donfengom že tri tovarne na Kitajskem in tudi Varin načeloma nima nič proti dodatnemu vložku v njegov koncern.

Enako mnenje imajo za zdaj, ko so pogovori še v začetni fazi, tudi pri General Motorsu. Njihov podpredsednik Steve Girsky ni zaskrbljen nad večjim vplivom Donfenga, a bo končno oceno dal, ko bo znana razsežnost morebitnega širjenja francosko-kitajskega sodelovanja. Strateški partner General Motorsa na Kitajskem je vendarle SAIC Motor Corp.

V Bolgarijo še nove kitajske tovarne?

Lani je Great Wall, ki svoje avtomobile prodaja v Italiji in Veliki Britaniji, odprl svojo prvo tovarno v bolgarskem Lovechu. To sicer ni bila prva kitajska tovarna v Evropi (DR je že imel tovarno na Siciliji), v Bolgariji pa letno naredijo 50 tisoč vozil. Bolgari se zdaj zavzemajo za nove kitajske investicije in nove tovarne za njihova vozila. Čas bo pokazal, ali bo v teh primerih šlo za moderne avtomobilske tovarne po evropskih standardih.

Ne spreglejte