Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
22. 9. 2021,
6.54

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

14

Natisni članek

tožba Nemčija Mercedes-Benz BMW

Sreda, 22. 9. 2021, 6.54

2 leti, 8 mesecev

Nemška okoljevarstvena skupina NGO

Kdo in kaj sledi? Nemci tožijo BMW in Mercedes.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

14

BMW i vision circular | BMW je napovedal že več povsem električnih avtomobilov, a so Nemci protu njemu vseeno vložili tožbo zaradi ne dovolj aktivnega zniževanje toplogrednih izpustov. Enako tudi proti Mercedes-Benzu. | Foto BMW

BMW je napovedal že več povsem električnih avtomobilov, a so Nemci protu njemu vseeno vložili tožbo zaradi ne dovolj aktivnega zniževanje toplogrednih izpustov. Enako tudi proti Mercedes-Benzu.

Foto: BMW

Okoljevarstvena skupina NGO je v Nemčiji vložila tožbo proti družbama BMW in Mercedes-Benz, ker naj ne bi bili dovolj aktivni pri zniževanju toplogrednih plinov svojih avtomobilov. To je prvi primer tožbe nemških državljanov glede sprememb podnebja.

Avtomobilski proizvajalci danes vlagajo velika sredstva v elektrifikacijo svojih avtomobilov, ki znižuje neposredne toplogredne izpuste in tako dolgoročno zagotavlja izpolnjevanje pariškega sporazuma. Toda po mnenju nemške okoljevarstvene organizacije NGO ukrepi niso zadostni. Po njihovih stališčih bi morali avtomobilski proizvajalci določiti datum, ko bodo prenehali izdelovati avtomobile z motorjem na notranje izgorevanje. Ta tema bo tudi ena najbolj razvpitih ob bližajočih se nemških parlamentarnih volitvah.

Skupina NGO je vložila tožbo proti družbama BMW in Mercedes. Sledile bi lahko še tožbe proti preostalim proizvajalcem, kot je Volkswagen.

Mercedes-benz razred C | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Osnova je sodba iz maja leta 2020

To je prvi tak primer tožbe proti avtomobilskim proizvajalcem. Pri NGO se naslanjajo na sodni precedens iz lanskega maja. Takrat je nemško vrhovno sodišče razsodilo, da nemški okoljevarstveni zakoni niso dovolj dobri, da bi zaščitili prihodnje generacije Nemcev. Razsodba je povečala proračun za zniževanje izpustov in občutno dvignila nemške okoljevarstvene cilje. Med letoma 1990 in 2030 želijo toplogredne izpuste znižati za 65, ne več le 55 odstotkov.

Čeprav zniževanje izpustov vpliva na življenje trenutnih generacij ljudi, bi to precej zmanjšalo potrebno prilagajanje in žrtvovanje prihodnjih generacij ljudi, je takrat menilo sodišče.

"Podlage za tožbo ne vidimo …"

Pri Mercedes-Benzu so se za Reuters odzvali, da ne vidijo podlage za tožbo in da bodo imeli na določenih trgih, kjer bodo razmere to dopuščale, povsem električno floto vozil že konec desetletja.

 

Ne spreglejte